BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi

Yıl 2012, Cilt: 43 Sayı: 2, 117 - 122, 05.03.2014

Öz

Bu çalışmada, farklı depolama şekli (tane-başak), tane nemi (% 12, 14, 16), depolama sıcaklığı (10, 20, 30 ˚C) ve depolama
sürelerinin (3, 6 ay) depo zararlısı olan buğday bitinin (Sitophilus granarius L.) sayısı ve zarar verdiği tane oranı üzerine etkisi
araştırılmıştır. Bu çalışmada, tane ve başak halinde Bezostaya ve Krik ekmeklik buğday çeşitleri kullanılmıştır. Depolamanın
başlangıcında kontrollü şartlarda oluşturulan depolama ortamlarına her uygulama için beş adet böcek bırakılmış ve depolama
süresince tanelere verdiği zarar ve böcek sayısındaki artış belirlenmiştir. Depolama süresince, Krik buğdayının depolandığı ortamda
Bezostaya çeşidine göre daha fazla böcek gelişimi ve daha fazla yenik tane oluşmuştur. Tane nem miktarının, depolama sıcaklığı ve
süresinin artması, hem yenik tane miktarı hem de böcek sayılarında önemli derecede artışa neden olmuştur. Başak halinde
depolanan buğdaylarda hem yenik tane hem de böcek sayıları, tane halinde depolanmış buğdaylara göre önemli derecede düşük
çıkmıştır. Bu nedenle, başak halinde depolanan buğdaylar tane halinde depolanan buğdaylara göre böcek zararına karşı daha
dayanıklı bulunmuştur.

Kaynakça

  • Ahmet, H., Adak, M.S., 2007. Irak’ta yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonu. Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (3): 285-292.
  • Anonymous, 1995. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 9th edn. The Association St Paul, MN, USA: AACC.
  • Çelik, İ., Kotancılar, H.G., Ertugay, Z., Elgün, A., 1995. Una ve tavlama suyu ile buğdaya uygulanan klorlama işleminin I. Unun bazı kalitatif ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 26 (4): 508-525.
  • Çelik, İ., Kotancılar, H.G., Ertugay, Z., 1996. Doğu Anadolu’da yetiştirilen buğdayların fiziksel kimyasal ve teknolojik özellikleri ile ekmeklik kalitelerinin belirlenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 27 (4): 562-575.
  • Demirbaş, H.Y., Dursun, İ. 2007. Buğday tanelerinin bazı fiziksel özelliklerinin görüntü işleme tekniğiyle belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (3): 176-185.
  • Giacinto, G.S., Antonio, D.C., Giuseppe, R., 2008. Behavioral responses of adult Sitophilus granarius to individual cereal volatiles. Journal of Chemical Ecology, 34: 523-529.
  • Işıkber, A.A., Özdamar, H.Ü., Karcı, A., 2005. Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde depolanmış buğdaylar üzerinde rastlanan böcek türleri ve bulaşma oranları. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 8 (1): 107-113.
  • Kün, E., 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ankara.
  • Posner, E.S., Deyoe. W., 1986. Changes in milling properties of newly harwested hard wheat during storage. Cereal Chemistry, 63 (5): 451-456.
  • Slover, H.T., Lehmann, J., 1972. Effects of fumigation on wheat in storage. IV. Tocopherols. Cereal Chemistry, 49: 412-415.
  • Woodbury, N., 2008. Infanticide avoidance by the granary weevil, Sitophilus granarius (L.) (Coleoptera: Curculionidae): the role of harbourage markers, oviposition markers, and eggplugs. Journal of Insect Behavior, 21: 55-62.
  • Yıldırım, E., Özbek, H., Aslan, İ., 2009. Depolanmış Ürün Zararlıları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:191, Erzurum.
Yıl 2012, Cilt: 43 Sayı: 2, 117 - 122, 05.03.2014

Öz

Kaynakça

  • Ahmet, H., Adak, M.S., 2007. Irak’ta yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonu. Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (3): 285-292.
  • Anonymous, 1995. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 9th edn. The Association St Paul, MN, USA: AACC.
  • Çelik, İ., Kotancılar, H.G., Ertugay, Z., Elgün, A., 1995. Una ve tavlama suyu ile buğdaya uygulanan klorlama işleminin I. Unun bazı kalitatif ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 26 (4): 508-525.
  • Çelik, İ., Kotancılar, H.G., Ertugay, Z., 1996. Doğu Anadolu’da yetiştirilen buğdayların fiziksel kimyasal ve teknolojik özellikleri ile ekmeklik kalitelerinin belirlenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 27 (4): 562-575.
  • Demirbaş, H.Y., Dursun, İ. 2007. Buğday tanelerinin bazı fiziksel özelliklerinin görüntü işleme tekniğiyle belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (3): 176-185.
  • Giacinto, G.S., Antonio, D.C., Giuseppe, R., 2008. Behavioral responses of adult Sitophilus granarius to individual cereal volatiles. Journal of Chemical Ecology, 34: 523-529.
  • Işıkber, A.A., Özdamar, H.Ü., Karcı, A., 2005. Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde depolanmış buğdaylar üzerinde rastlanan böcek türleri ve bulaşma oranları. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 8 (1): 107-113.
  • Kün, E., 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ankara.
  • Posner, E.S., Deyoe. W., 1986. Changes in milling properties of newly harwested hard wheat during storage. Cereal Chemistry, 63 (5): 451-456.
  • Slover, H.T., Lehmann, J., 1972. Effects of fumigation on wheat in storage. IV. Tocopherols. Cereal Chemistry, 49: 412-415.
  • Woodbury, N., 2008. Infanticide avoidance by the granary weevil, Sitophilus granarius (L.) (Coleoptera: Curculionidae): the role of harbourage markers, oviposition markers, and eggplugs. Journal of Insect Behavior, 21: 55-62.
  • Yıldırım, E., Özbek, H., Aslan, İ., 2009. Depolanmış Ürün Zararlıları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:191, Erzurum.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Mehmet Karaoğlu

Mehmet Murat Karaoğlu Bu kişi benim

Önder Çalmaşur Bu kişi benim

Önder Çalmaşur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 5 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 43 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karaoğlu, M., Karaoğlu, M. M., Çalmaşur, Ö., Çalmaşur, Ö. (2014). Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 117-122.
AMA Karaoğlu M, Karaoğlu MM, Çalmaşur Ö, Çalmaşur Ö. Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Mart 2014;43(2):117-122.
Chicago Karaoğlu, Mehmet, Mehmet Murat Karaoğlu, Önder Çalmaşur, ve Önder Çalmaşur. “Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus Granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43, sy. 2 (Mart 2014): 117-22.
EndNote Karaoğlu M, Karaoğlu MM, Çalmaşur Ö, Çalmaşur Ö (01 Mart 2014) Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43 2 117–122.
IEEE M. Karaoğlu, M. M. Karaoğlu, Ö. Çalmaşur, ve Ö. Çalmaşur, “Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 43, sy. 2, ss. 117–122, 2014.
ISNAD Karaoğlu, Mehmet vd. “Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus Granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43/2 (Mart 2014), 117-122.
JAMA Karaoğlu M, Karaoğlu MM, Çalmaşur Ö, Çalmaşur Ö. Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;43:117–122.
MLA Karaoğlu, Mehmet vd. “Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus Granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 43, sy. 2, 2014, ss. 117-22.
Vancouver Karaoğlu M, Karaoğlu MM, Çalmaşur Ö, Çalmaşur Ö. Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;43(2):117-22.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/