BibTex RIS Kaynak Göster

Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2012, Cilt: 43 Sayı: 2, 123 - 131, 05.03.2014

Öz

Çalışmada, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye işletmeler sosyo-ekonomik yönden incelenmiş ve birliğin faaliyetlerini ne ölçüde yerine getirdiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunun için iyi bir hayvancılık potansiyeli olan ancak bu alanda hak ettiği yerin çok gerisinde kalan Erzurum ili araştırma bölgesi olarak seçilmiştir. İncelenecek işletme sayısı oransal örnekleme yöntemiyle 95 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, birliğe üye olan üreticilerin hayvan başına verimlerinin diğer üreticilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Üreticilerin %61.3’ü birliğin faaliyetlerini yerine getirdiğini belirtmişlerdir. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin bölge hayvancılığının gelişmesinde önemli katkı sağladığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 1995. “Damızlık Yetiştirici Birliklerinin Türk Hayvancılığına Getireceği Faydalar”, Sığırcılıkta Yetiştirici Örgütleri Ülkemizde Bulunan Yetiştirici Örgütler, Ankara. http://www.tarim.gov.tr . Erişim Tarihi: 18.04.2012
  • Anonim, 2012. Türkiye istatistik Kurumu İnternet Sayfası, http://www.tuik.gov.tr. Erişim Tarihi: 18.04.2012
  • Aksoy, A., Yavuz, F., Büyükbaş Hayvan Üreticilerinin Suni Tohumlama Yaptırma Kararlarını Belirleyiciler Üzerine Bir Analiz: Doğu Anadolu Bölgesi Örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 25(10. Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu Özel Sayı), 33- 42, 2011 ISSN:1300-4646
  • Dellal, İ., Tan, S., “Türkiye’de Süt Sektörü ve Sütçülük Politikaları”, Tarım Ekonomisi Dergisi, Sayı: 6, 2001, İzmir.
  • Genç, L., 2000. “Türkiye Hayvancılığının Genel Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Türkiye I. Besi ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu Bildiriler,Sayfa 127, İzmir. Erişim Tarihi: 25.04.2012
  • Karlı, B., Çelik, Y., 2010. GAP Alanındaki Tarım Kooperatifleri ve Diğer Çiftçi Örgütlerinin Bölge Kalkınmasındaki Etkinliği. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları No:97, Ankara.
  • Keskin, A., Dağdemir, V., Yavuz, F., 2010. Türkiye Et Sığırcılığında Islah ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Çalışma. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, 22-24 Eylül, Şanlıurfa.
  • Miran, B., 2010. Temel İstatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir. Erişim Tarihi: 18.04.2012
  • Mundan, D., Karabulut,O., 2008. “ Sütçü Sığırlarda Damızlıkta Kullanma Süresi ve Uzun Ömürlülüğün Ekonomik Açıdan Önemi”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vet Fak Derg. 19(1): 65-68. Erişim Tarihi: 20.04.2012
  • Sayın, C., 2001. “Türkiye’de Hayvancılık Politikaları ve Reform Arayışlarının Etkileri”, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt:14, Sayı: 1, ISSN: 1301-2215, Antalya. Erişim Tarihi: 01.05.2012
  • Şahin, K., Gül, A., Koç, B., Dağıstan, E., Adana İlinde Entansif Süt Sığırcılığı Üretim Ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2001, 11(2):19-28
  • Tan, S., 2001. Türkiye'de Sütçülük Sektöründe Bölgeler Arası Yapısal Değişimin Spatial Denge Modeli İle Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora tezi, Erzurum.
  • Türkyılmaz, K. M., Nazlıgül, A., 2002. Türkiye Ekonomisinde Hayvancılığın Rolü ve Sorunları. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg. 8(2): 177-181
  • Yavuz, F., Akbulut, Ö., Keskin, A., 2003. Türkiye Sığırcılık Sektöründe Islah ve Destekleme Politikalarının Etkinliği Üzerine Bir Araştırma. Turk J Vet Anim. Sci:645-650.
Yıl 2012, Cilt: 43 Sayı: 2, 123 - 131, 05.03.2014

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 1995. “Damızlık Yetiştirici Birliklerinin Türk Hayvancılığına Getireceği Faydalar”, Sığırcılıkta Yetiştirici Örgütleri Ülkemizde Bulunan Yetiştirici Örgütler, Ankara. http://www.tarim.gov.tr . Erişim Tarihi: 18.04.2012
  • Anonim, 2012. Türkiye istatistik Kurumu İnternet Sayfası, http://www.tuik.gov.tr. Erişim Tarihi: 18.04.2012
  • Aksoy, A., Yavuz, F., Büyükbaş Hayvan Üreticilerinin Suni Tohumlama Yaptırma Kararlarını Belirleyiciler Üzerine Bir Analiz: Doğu Anadolu Bölgesi Örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 25(10. Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu Özel Sayı), 33- 42, 2011 ISSN:1300-4646
  • Dellal, İ., Tan, S., “Türkiye’de Süt Sektörü ve Sütçülük Politikaları”, Tarım Ekonomisi Dergisi, Sayı: 6, 2001, İzmir.
  • Genç, L., 2000. “Türkiye Hayvancılığının Genel Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Türkiye I. Besi ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu Bildiriler,Sayfa 127, İzmir. Erişim Tarihi: 25.04.2012
  • Karlı, B., Çelik, Y., 2010. GAP Alanındaki Tarım Kooperatifleri ve Diğer Çiftçi Örgütlerinin Bölge Kalkınmasındaki Etkinliği. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları No:97, Ankara.
  • Keskin, A., Dağdemir, V., Yavuz, F., 2010. Türkiye Et Sığırcılığında Islah ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Çalışma. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, 22-24 Eylül, Şanlıurfa.
  • Miran, B., 2010. Temel İstatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir. Erişim Tarihi: 18.04.2012
  • Mundan, D., Karabulut,O., 2008. “ Sütçü Sığırlarda Damızlıkta Kullanma Süresi ve Uzun Ömürlülüğün Ekonomik Açıdan Önemi”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vet Fak Derg. 19(1): 65-68. Erişim Tarihi: 20.04.2012
  • Sayın, C., 2001. “Türkiye’de Hayvancılık Politikaları ve Reform Arayışlarının Etkileri”, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt:14, Sayı: 1, ISSN: 1301-2215, Antalya. Erişim Tarihi: 01.05.2012
  • Şahin, K., Gül, A., Koç, B., Dağıstan, E., Adana İlinde Entansif Süt Sığırcılığı Üretim Ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2001, 11(2):19-28
  • Tan, S., 2001. Türkiye'de Sütçülük Sektöründe Bölgeler Arası Yapısal Değişimin Spatial Denge Modeli İle Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora tezi, Erzurum.
  • Türkyılmaz, K. M., Nazlıgül, A., 2002. Türkiye Ekonomisinde Hayvancılığın Rolü ve Sorunları. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg. 8(2): 177-181
  • Yavuz, F., Akbulut, Ö., Keskin, A., 2003. Türkiye Sığırcılık Sektöründe Islah ve Destekleme Politikalarının Etkinliği Üzerine Bir Araştırma. Turk J Vet Anim. Sci:645-650.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Adem Aksoy

Gökçe Denizli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 5 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 43 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aksoy, A., & Denizli, G. (2014). Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 123-131.
AMA Aksoy A, Denizli G. Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Mart 2014;43(2):123-131.
Chicago Aksoy, Adem, ve Gökçe Denizli. “Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43, sy. 2 (Mart 2014): 123-31.
EndNote Aksoy A, Denizli G (01 Mart 2014) Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43 2 123–131.
IEEE A. Aksoy ve G. Denizli, “Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 43, sy. 2, ss. 123–131, 2014.
ISNAD Aksoy, Adem - Denizli, Gökçe. “Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43/2 (Mart 2014), 123-131.
JAMA Aksoy A, Denizli G. Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;43:123–131.
MLA Aksoy, Adem ve Gökçe Denizli. “Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 43, sy. 2, 2014, ss. 123-31.
Vancouver Aksoy A, Denizli G. Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;43(2):123-31.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/