BibTex RIS Kaynak Göster

FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 1999, Cilt: 30 Sayı: 1, - , 04.04.2013

Öz

ÖZET: Bu çalışma, 1997 yılında, Ordu Merkez İlçe ve köylerinde 50 m, 100 m, 200 m, 350 m ve 500 m rakımda yetiştirilen Tombul, Palaz ve Kalınkara fındık çeşitlerinde kabuk kırılma direncinin değişimini araştırmak amacıyla yürütülmüştür.

Çalışma sonucunda, rakımlar ve çeşitler arasında, kabuk kırılma direnci bakımından, önemli farklılıkların olduğu; bütün rakımların ortalaması olarak, en düşük kabuk kırılma direncinin Palaz, en yüksek kabuk kırılma direncinin Kalınkara çeşidinde olduğu; interaksiyon ilişkilerinde, en yüksek kabuk kırılma direncinin 50 m rakımdaki Kalınkara çeşidinde, en düşük kabuk kırılma direncinin 500 m rakımdaki Palaz çeşidinde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde 100 m rakımda yetiştirilen Tombul fındığında, kabuk kırılma direnci bakımından, iller arasında fark olmadığı ve meyve nem içeriği-kabuk kırılma direnci ilişkisinin önemsiz olduğu belirlenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler : Fındık, Kabuk kırılma direnci

 

THE EFFECTS OF ALTITUDE, MOISTURE CONTENT AND LOCATION ON THE SHELL CRACKING RESISTANCE OF SOME HAZELNUT CULTIVARS

 

SUMMARY: This study was carried out to determine the effects of altitude (50 m, 100 m, 200 m, 350 m and 500 m) and moisture content on the shell cracking resitance of the hazelnut cultivars, namely Tombul, Palaz and Kalınkara grown in Ordu.

As a result of this study, it was determined that the shell cracking resistance was significantly affected by the altitudes and cultivars. The highest value of shell cracking resistance was obtained with Kalınkara cv. and the 50 m altitude, the lowest one with Palaz cv. and the 500m altitude. On the other hand, the shell cracking resistance  of Tombul cv. grown in 100 m altitude in Ordu, Giresun and Trabzon cities was not affected by the location. In addition, there was no correlation between moisture content Tombul and its shell cracking resistance.

 

Key Words: Hazelnut, Shell cracking resistantce

Yıl 1999, Cilt: 30 Sayı: 1, - , 04.04.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Saim Bostan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 4 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 30 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bostan, S. (2013). FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1).
AMA Bostan S. FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Nisan 2013;30(1).
Chicago Bostan, Saim. “FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30, sy. 1 (Nisan 2013).
EndNote Bostan S (01 Nisan 2013) FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 1
IEEE S. Bostan, “FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 30, sy. 1, 2013.
ISNAD Bostan, Saim. “FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30/1 (Nisan 2013).
JAMA Bostan S. FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;30.
MLA Bostan, Saim. “FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 30, sy. 1, 2013.
Vancouver Bostan S. FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;30(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/