BibTex RIS Kaynak Göster

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER

Yıl 1997, Cilt: 28 Sayı: 1, - , 26.04.2013

Öz

ÖZET : Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Çiftliği topraklarının kimyasal özelliklerini,  toprak verimliliği ve üretim potansiyellerini belirlemek, tarımsal üretimi artırmak için alınabilecek tedbirleri ortaya koymak ve toprak özellikleri arasındaki karşılıklı ilişkileri değerlendirerek çiftlik arazisinde yürütülecek araştırmalar için veri tabanı oluşturmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, çiftlik arazisinden (yaklaşık 9000 da) KD-GB istikametinde 600 m, GD-KB istikametinde 300 m aralıklarla 52'şer adet örnek (0-20 ve 20-40 cm) alınmış, gerekli kimyasal ve fiziksel analizler yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, 0-20 cm'den alınan toprak örneklerinin pH'ları 6.2-8.2, organik madde içerikleri %1.3-5.2, kireç içerikleri %0.2-26, KDK'leri 15.1-48.1 cmol/kg, değişebilir Ca+Mg 13.8-44.9 cmol/kg, değişebilir K 1.0 - 4.3 cmol/kg, değişebilir Na 0.1-3.8 cmol/kg, elverişli P 1.4-29.7 kg-P2O5 / da, ve toplam N içerikleri 45.4-515.3 kg-N/da arasında değişmektedir.  Toprakların 20-40 cm katmanlarından alınan örnekler içinde benzer sonuçlar kaydedilmiştir. Çiftlik topraklarının verimliliğini ve üretim potansiyellerini artırmak, kimyasal ve fiziksel özelliklerini iyileştirmek için özellikle toprakta organik madde miktarının artırılmasına yönelik uygulamalara (ahır gübresi, yeşil gübre, münavebe v.s) ihtiyaç vardır.

 

EVALUATING GENERAL PROPERTIES OF SOILS AT

THE ATATÜRK UNIVERSITY FARM  II. CHEMICAL PROPERTIES

 

SUMMARY:  This study was conducted to determine the chemical properties and to evaluate fertility status and productivity potential of soils at the Ataturk University Farmland, to define management practices for high agricultural production, to evaluate interrelationships among soil properties and  to provide information for future studies conducted at the University farmland.  For this purpose, 52 soil sapmles from each of 0-20 and 20-40 cm of soil profiles were collected with a 600 m spacing in the NE-SW and 300 m spacing in the SE-NW directions at about 9000 da farm. Physical and chemical properties of soil samples were determined. The  ranges of soil properties at 0-20 cm soil layer were 6.2-8.2 for pH, 1.3-5.2%  for organic matter, 0.2-26%  for CaCO3 , 15.1-48.1 cmol/kg for CEC, 13.8-44.9 cmol/kg  for exchangable Ca+Mg, 1.0-4.3 cmol/kg for exchangable K, 0.1-3.8 cmol/kg  for exchangable Na, 1.4-29.7 kg-P2O5 /da  for available P and 45.4-515.3 kg-N/da  for total N.  Similar results were obtained for 20-40 cm layer. Based on these results, it was suggested that the agricultural practices increasing organic matter content in soil should be performed to increase soil's productivity and to improve physical and chemical conditions of soil for plant growth.

Yıl 1997, Cilt: 28 Sayı: 1, - , 26.04.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Adil Aydın Bu kişi benim

Taşkın Öztaş Bu kişi benim

Mustafa Canbolat Bu kişi benim

Mesut Akgül Bu kişi benim

Metin Turan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aydın, A., Öztaş, T., Canbolat, M., Akgül, M., vd. (2013). ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1).
AMA Aydın A, Öztaş T, Canbolat M, Akgül M, Turan M. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Nisan 2013;28(1).
Chicago Aydın, Adil, Taşkın Öztaş, Mustafa Canbolat, Mesut Akgül, ve Metin Turan. “ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28, sy. 1 (Nisan 2013).
EndNote Aydın A, Öztaş T, Canbolat M, Akgül M, Turan M (01 Nisan 2013) ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28 1
IEEE A. Aydın, T. Öztaş, M. Canbolat, M. Akgül, ve M. Turan, “ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 1, 2013.
ISNAD Aydın, Adil vd. “ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28/1 (Nisan 2013).
JAMA Aydın A, Öztaş T, Canbolat M, Akgül M, Turan M. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;28.
MLA Aydın, Adil vd. “ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 1, 2013.
Vancouver Aydın A, Öztaş T, Canbolat M, Akgül M, Turan M. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ II. KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;28(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/