BibTex RIS Kaynak Göster

GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 1997, Cilt: 28 Sayı: 3, - , 26.04.2013

Öz

ÖZET : Erzurum şartlarında 1990-91 yıllarında yapılan bu araştırmada, farklı hayvan gübresi (0, 2.5 ve 5.0 ton/da), fosfor (0, 8, 16 ve 24 kg P2O5)/da ve azot (0, 8, 16 ve 24 kg N/da) dozlarının patatesin bazı kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir.

               Hayvan gübresi ve azot dozunun artışı ile kuru madde oranı azalmıştır.

               Azot dozunun artışı ile, nişasta oranında azalma, protein oranında ise artma meydana gelmiştir. Hayvan gübresinin nişasta ve protein oranları üzerine ve fosforun nişasta oranına etkisi, azot dozlarına bağlı olarak değişmiştir.

               Azot dozunun artışı ile cips veriminde azalma, yağ çekme oranında artma görülmüştür. Azotun yağ çekme oranı üzerine etkisi uygulanan hayvan gübresine göre farklılık göstermiştir.

               Hayvan gübresi verilmeyen parsellere 24 kg/da azot uygulanması halinde cips rengi önemli ölçüde kararırken, diğer azot dozları ile hayvan gübresi ve fosfor dozlarının cips rengi üzerine etkisi önemsiz olmuştur.

 

EFFECT OF MANURE AND MİNERAL FERTILIZER ON SOME QUALITY CHARACTERS OF POTATO TUBERS

 

            SUMMARY : This study was carried out (under the ecological conditions of Erzurum) in order to investigate the effect of manure (0, 25 and 50 ton/ha), phosphorus (0, 80, 160 or 240 kg P2O5/ha) and nitrogen (0, 80, 160 or 240 kg/ha) application on the quality of potatoes in 1990-1991 years.

               Dry matter content in tubers decreased with increasing manure and nitrogen application.

               Dry matter, starch and protein content and chips yield, oil absorbtion of chips were not influenced by phosphorus.

               Starch content in tubers decreased, but protein content increased by increasing nitrogen application. Effect of phosphorus and manure on starch content varried by nitrogen application. The effect of manure on protein content varried also by nitrogen application.

               Chips yield decreased, but oil  absorption of chips increased by increasing nitrogen application. The effect of manure on oil absorption of chips varried by nitrogen application.

            Chips color was darkened by applying 240 kg/ha nitrogen with no manure application. Chips color was not affected by the aplication of other levels of manure, nitrogen and phosphorus.

Yıl 1997, Cilt: 28 Sayı: 3, - , 26.04.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Tahsin Karadoğan Bu kişi benim

Hakan Özer Bu kişi benim

Erol Oral Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 28 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Karadoğan, T., Özer, H., & Oral, E. (2013). GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(3).
AMA Karadoğan T, Özer H, Oral E. GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Nisan 2013;28(3).
Chicago Karadoğan, Tahsin, Hakan Özer, ve Erol Oral. “GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28, sy. 3 (Nisan 2013).
EndNote Karadoğan T, Özer H, Oral E (01 Nisan 2013) GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28 3
IEEE T. Karadoğan, H. Özer, ve E. Oral, “GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 3, 2013.
ISNAD Karadoğan, Tahsin vd. “GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28/3 (Nisan 2013).
JAMA Karadoğan T, Özer H, Oral E. GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;28.
MLA Karadoğan, Tahsin vd. “GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 3, 2013.
Vancouver Karadoğan T, Özer H, Oral E. GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;28(3).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/