ÖZET : Bu çalışmada farklı azot kaynaklarının (amonyum sülfat (AS), Üre, amonyum nitrat (AN)) değişik zamanlarda uygulanmasının patatesin bazı kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır.
Dikim zamanı ve yumru oluşum döneminde azotun amonyum nitrat olarak uygulanması halinde diğer azot kaynaklarına göre kuru madde oranı az, protein oranı fazla olmuştur.
Dikim öncesi uygulanan amonyum nitrat diğer azot formlarına göre dekara daha az kuru madde sağlamıştır.
Gübrenin bölerek dilimler halinde uygulanması halinde kuru madde veriminde düşme, protein oranında ise artma görülmüştür.
Azotun AS formunun dikim sonrası uygulanması halinde AN formuna kıyasla dekara daha az protein verimi sağlanmıştır.
Dikim döneminde uygulanan AN, Üre'ye göre parmak patates verimini düşürmüştür. Dikim sonrası uygulanan Üre, AS ve AN formuna kıyasla yağ çekme oranını azaltmıştır.
Yumru oluşum döneminde uygulanan AN cips renginin koyulaşmasına, dikimle uygulanan üre ise cips renginin açık olmasına neden olmuştur.
EFFECT OF NITROGEN SOURCE AND APLICATION TIMES ON QUALITY OF POTATOES
SUMMARY : This study investigated the effect of nitrogen sources (ammonium sulfate (AS), ürea, ammonium nitrate (AN)) and application times on quality of potatoes.
Dry matter content was higher, but protein content was lower when AN was applied at planting or beginning of tuber set.
Dry matter yields per decare was lower with AN was applied before planting than other forms. Dry matter yields per decare was higher, but protein content was lower when nitrogen was applied at planting compared with the split application.
Crips yield was higher, but oil absorbtion of crips was lower with urea was applied at planting.
Crips color was darked with AN was applied beginning tuber set but was lighten with ürea was applied at planting.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 26 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/