BibTex RIS Kaynak Göster

DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Yıl 1995, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 14.03.2014

Öz

ÖZET : Bu çalışmada farklı azot kaynaklarının (amonyum sülfat (AS), Üre, amonyum nitrat (AN)) değişik zamanlarda uygulanmasının patatesin bazı kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır.

                  Dikim zamanı ve yumru oluşum döneminde azotun amonyum nitrat olarak uygulanması halinde diğer azot kaynaklarına göre kuru madde oranı az, protein oranı fazla olmuştur.

                  Dikim öncesi uygulanan amonyum nitrat diğer azot formlarına göre dekara daha az kuru madde sağlamıştır.

                  Gübrenin bölerek dilimler halinde uygulanması halinde kuru madde veriminde düşme, protein oranında ise artma görülmüştür.

                  Azotun AS formunun dikim sonrası uygulanması halinde AN formuna kıyasla dekara daha az protein verimi sağlanmıştır.

                  Dikim döneminde uygulanan AN, Üre'ye göre parmak patates verimini düşürmüştür. Dikim sonrası uygulanan Üre, AS ve AN formuna kıyasla yağ çekme oranını azaltmıştır.

                  Yumru oluşum döneminde uygulanan AN cips renginin koyulaşmasına, dikimle uygulanan üre ise cips renginin açık olmasına neden olmuştur.

 

EFFECT OF NITROGEN SOURCE AND APLICATION TIMES ON QUALITY OF POTATOES

 

                  SUMMARY : This study  investigated the effect of nitrogen sources (ammonium sulfate (AS), ürea, ammonium nitrate (AN)) and application times on quality of potatoes.

                  Dry matter content was higher, but protein content was lower when AN was applied at planting or beginning of tuber set.

                  Dry matter yields per decare was lower with AN was applied before planting than other forms. Dry matter yields per decare was higher, but protein content was lower when nitrogen was applied at planting compared with the split application.

                  Crips yield was higher, but oil absorbtion of crips was lower with urea was applied at planting.

                  Crips color was darked with AN was applied  beginning tuber set but was lighten with ürea was applied at planting.

Yıl 1995, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 14.03.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Tahsin Karadoğan Bu kişi benim

Erol Oral Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karadoğan, T., & Oral, E. (2014). DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1).
AMA Karadoğan T, Oral E. DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Mart 2014;26(1).
Chicago Karadoğan, Tahsin, ve Erol Oral. “DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26, sy. 1 (Mart 2014).
EndNote Karadoğan T, Oral E (01 Mart 2014) DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26 1
IEEE T. Karadoğan ve E. Oral, “DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 1, 2014.
ISNAD Karadoğan, Tahsin - Oral, Erol. “DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26/1 (Mart 2014).
JAMA Karadoğan T, Oral E. DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26.
MLA Karadoğan, Tahsin ve Erol Oral. “DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 1, 2014.
Vancouver Karadoğan T, Oral E. DEĞİŞİK AZOT KAYNAKLARININ FARKLI ZAMANLARDA UYGULANMASININ PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/