Çanakkale İli Biga İlçesinde süt üreticiliği önemli bir tarımsal faaliyettir. İlçenin toplam hayvansal üretim değeri içerisinde süt üretiminin payı %55,0 civarındadır. Bu araştırmanın amacı Biga İlçesindeki üreticilerin sütçülük politika ve desteklerine bakış açısının incelenmesi, bu politikalardan faydalanma düzeylerinin tespiti, bu politikalar hakkındaki bilinç düzeyinin incelenmesidir. Araştırmadan elde edilecek sonuçlarla uygulamada olan politikaların aksayan yönlerinin tespiti ve bu konuda karar alıcı ve politika yapıcılara bilgi sağlanması hedeflenmektedir. Araştırmada Biga ilçesinde süt üretiminin en yüksek, orta düzeyde ve en az olduğu köyler seçilmiş ve seçilen bu köylerde kooperatif üyesi olan süt üreticileri ile tam sayım yöntemiyle anket yapılmıştır. Üreticilerin sosyo-ekonomik durumlarını, özelliklerini, hayvancılık desteklerinden faydalanma durumlarını ortaya koymak amacıyla temel tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Üreticilerin örgütlenme durumu, faydalandıkları desteklemeleri ve bunlardan memnuniyet derecesini belirlemek üzere Likert ölçeği kullanılmıştır. Mevcut hayvancılık desteklerinden faydalanma durumlarını etkileyen faktörler ise “Lojistik Regresyon” yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre genç ve kadın üreticilerin mevcut kırsal kalkınma politikaları çerçevesinde hayvancılık yapmaları konusunda desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Anket yapılan üreticilerin tarımsal örgütlenmeye bakış açısı ve memnuniyet düzeyi tarımsal örgüt faaliyetlerindeki sürekliliğin korunması gereğini ortaya koymuştur. Ayrıca tarımsal kalkınma kooperatiflerinin yanı sıra diğer örgütlenme modellerinin, özellikle tarımsal üretici birliklerinin etkinleştirilmesi önemlidir. Üretici geliri ile ilgili bulgular incelendiğinde tarımın diğer sektörlerine göre süt hayvancılığından elde edilen gelir daha yüksektir. Dolayısıyla bölgede süt işleme tesislerinin artırılması ile ortaya çıkacak katma değer artışı üretici gelirini daha da artıracaktır. Ayrıca üreticilerin hayvancılık politikaları konusunda farkındalığını ve bilinç düzeyini artıracak faaliyetler, politika yapıcı ve karar alıcıların üretici bakış açısından yararlanarak uygulamadaki politikaları iyileştirmesine yardımcı olacaktır.
Bu Çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
FYL-2018-1379
Milk production is an important agricultural activity in Biga Town of Çanakkale Province. The share of milk production in the total animal production value of the town is around 55,0%. The purpose of this study is to evaluate the perspectives of the producers in Biga town towards dairy policies and supports, to determine their utilization level from these policies, and to examine their consciousness level on these policies. In the study, the villages with the highest, medium and least milk production in Biga town were selected and a survey was conducted with milk producers, members of the cooperatives in these selected villages, by using full count method. Basic descriptive statistics were used to reveal the socio-economic status of the producers, the characteristics of their firms and their status of access to livestock supports. Likert scale was used to determine the organizational status of the producers, the supports benefited by producers and the degree of satisfaction with them. Factors affecting the utilization with existing livestock supports were analyzed by the “Logistic Regression” method. In the light of the findings obtained from the research, young and female producers should be supported and encouraged to carry out livestock activity within the framework of the existing rural development policies. The perspectives of the surveyed producers towards agricultural organization and their satisfaction level reveal the necessity to maintain continuity in agricultural organization activities. The encouragement of other organizational models especially agricultural producer associations in addition to agricultural development cooperatives will be important. When the findings related to producer income are examined, the income obtained from dairy farming compared to other sectors of agriculture is even higher, and the increase in the added value stemming from the increase of milk processing facilities in the region will further increase the income of the producers. In addition, activities increasing the awareness and conscious level of producers on livestock policies will help policy makers and decision makers to improve policies in effect by benefiting from the producers' perspectives.
Livestock supports Dairy farming Cooperatives Biga Çanakkale
FYL-2018-1379
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2018-1379 |
Yayımlanma Tarihi | 25 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 51 Sayı: 3 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/