Derleme

Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri

Cilt: 10 Sayı: 5 3 Kasım 2023
PDF İndir
TR EN

Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri

Öz

Bu araştırma kadın yöneticilerinin okulda karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma stratejileri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim yöntemi ile desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Diyarbakır ili kayapınar ilçesinde farklı kademelerde görev yapan 15 yöneticiden oluşmaktadır. Örneklem seçimi için en uygun olarak maksimum çeşitlilik örneklem tekniği tercih edilmiştir. Veriler görüşme yöntemi ile elde edilmiş ve katılımcılara yönelik görüş almak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde yapılmıştır. Görüşler kadın okul yöneticilerinin karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma stratejileri ile ilgili iki alt problem çerçevesinde oluşturulmuştur. Yapılan araştırma sonucunda kadın yöneticiler yönetsel anlamda kararların sürekli değişmesi, mevzuata aykırı davranılması, idareciler arasında birlik olmaması, kararlarda gecikmenin olması, personel azlığı, ödeneklerin olmaması ve diğer paydaşlar ile iletişimin zayıf olması şeklinde sorunlar yaşadıklarını ifade ettikleri görülmüştür. Aynı zamanda yaşadıkları bu sorunlara karşın çözüm önerileri ise tecrübeli okul yöneticilerinden destek alma, alınacak kararları paydaşlar ile istişare etme, eğitim bölgesindeki diğer okul yönetimleriyle istişare, alınacak kararları paydaşlar ile istişare etme ve sorunun kaynağını tespit etme, soğukkanlı ve sağduyulu davranma ve sabırlı olma olarak sıraladıkları saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alberalar, L. (2015). Kadın Yöneticilerin Kariyer Engellerinin İncelenmesi [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi].
  2. Altınışık, S. (1995). Kadın Öğretmenlerin Okul Müdürü Olmasının Engelleri. Eğitim Yönetimi, 1 (3), 333-334.
  3. Arıkan, G. ve Yıldırım, Ş. (1993). Amerikan Toplumunda Kadınların Yönetim Kadrolarında Yer Alma Koşulları. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 10, (2). 45-53.
  4. Asar, R. (2016), Eğitim Kurumlarında Kadın Yöneticilere Karşı Tutumların Değerlendirilmesi. Turkish Journal of Educational Studies, 3 (2), 47-66.
  5. Balcı, N. (2016), Eğitim Kurumlarındaki Kadın Yöneticilere Karşı Tutumlar, [Yüksek Lisans Tezi, Çağ Üniversitesi]. Çakır Ö. (2008). Türkiye’de Kadının Çalışma Yaşamından Dışlanması. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31, Temmuz-Aralık, 25-47. Çelik, V. (2002). Eğitim Yöneticisi Yetiştirme Politikasına Yön Veren Temel Eğitimler. 21.Yüzyıl Eğitim Yöneticilerinin Yetiştirilmesi Sempozyumu. A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları.
  6. Davis, S. H. (1998). Superintendents' Perspectives on the Involuntary Departure of Public School Principals. The Most Frequent Reasons Why Principals Lose Their Jobs. Educational Adminitration, 34 (1), 58-90. Dayıoğlu, M., Kırdar, M.G. (2010). Türkiye’de Kadınların İşgücüne Katılımında Belirleyici Etkenler ve Eğilimler. DPT Yayınları.
  7. Demir, G. (1997). Eğitim-Meslek-Çalışma Bağlamında Kadının Konumu. Çağdaş Eğitim (Temmuz-Ağustos), 22, (234), 23-24.
  8. Doğramacı, E. (1997). Türkiye’de Kadının Dünü ve Bugünü. İş Bankası Kültür Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bilgi Sistemleri Eğitimi

Bölüm

Derleme

Erken Görünüm Tarihi

16 Ekim 2023

Yayımlanma Tarihi

3 Kasım 2023

Gönderilme Tarihi

10 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

16 Ekim 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Bozkurt, Z., Öztürk, H., Çiçek, N., Seyitoğlu, M., Budak, Y., Okan, E., & Seymen, F. (2023). Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 10(5), 1425-1440. https://izlik.org/JA25CE55MK
AMA
1.Bozkurt Z, Öztürk H, Çiçek N, vd. Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri. ATDD. 2023;10(5):1425-1440. https://izlik.org/JA25CE55MK
Chicago
Bozkurt, Zafer, Hülya Öztürk, Naif Çiçek, vd. 2023. “Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 10 (5): 1425-40. https://izlik.org/JA25CE55MK.
EndNote
Bozkurt Z, Öztürk H, Çiçek N, Seyitoğlu M, Budak Y, Okan E, Seymen F (01 Kasım 2023) Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 10 5 1425–1440.
IEEE
[1]Z. Bozkurt vd., “Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri”, ATDD, c. 10, sy 5, ss. 1425–1440, Kas. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25CE55MK
ISNAD
Bozkurt, Zafer - Öztürk, Hülya - Çiçek, Naif - Seyitoğlu, Mahmut - Budak, Yalçın - Okan, Elif - Seymen, Fatma. “Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 10/5 (01 Kasım 2023): 1425-1440. https://izlik.org/JA25CE55MK.
JAMA
1.Bozkurt Z, Öztürk H, Çiçek N, Seyitoğlu M, Budak Y, Okan E, Seymen F. Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri. ATDD. 2023;10:1425–1440.
MLA
Bozkurt, Zafer, vd. “Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, c. 10, sy 5, Kasım 2023, ss. 1425-40, https://izlik.org/JA25CE55MK.
Vancouver
1.Zafer Bozkurt, Hülya Öztürk, Naif Çiçek, Mahmut Seyitoğlu, Yalçın Budak, Elif Okan, Fatma Seymen. Kadın Yöneticilerin Okulda Karşılaştıkları Sorunlar ve bu Sorunlarla Başa Çıkma Stratejileri. ATDD [Internet]. 01 Kasım 2023;10(5):1425-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25CE55MK

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal provides immediate open access to its content under the terms of the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0): https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ 

Under this license, users may read, download, copy, distribute, print, search, link to, reproduce, adapt, translate, and build upon the material in any medium or format for non-commercial purposes, provided that appropriate credit is given to the author(s) and the journal.

Any commercial use of the published material requires prior written permission from the Editorial Board. Requests concerning commercial reuse should be addressed to: akademiktarihvedusunce@gmail.com 

The authors bear full scientific, ethical, and legal responsibility for the content of their manuscripts. Opinions and claims expressed in published articles are solely those of the author(s) and do not necessarily reflect the views of the editors or the Editorial Board. The editors and the Editorial Board disclaim any responsibility or liability for the content of published works.

© Academic Journal of History and Idea / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi (ATDD). This work is licensed under CC BY-NC 4.0.