Araştırma Makalesi

Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi

Cilt: 10 Sayı: 6 23 Ocak 2024
PDF İndir
EN TR

Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi

Öz

Günümüz dünyasında çağın önemli psiko sosyal sorunlarından olan stres, bireysel ve örgütsel performansa olan etkisinden dolayı, günümüzde psikolojisi ve insan kaynakları yönetiminin en önemli araştırma konuları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda stres içerikli araştırmalar, özellikle de stresin iş performansına ne yönde etki ettiğini değerlendirmek, ciddi bir problem olarak görülmüş ve birçok araştırmacının araştırılmaya değer bulduğu konuların başında gelmiştir. Bu araştırma ile eğitim kurumlarında örgütsel stres ve stres faktörleri üzerine yapılan lisansüstü çalışmaların incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda 2015-2022 yılları arasında yürütülmüş olan toplam 40 lisansüstü tez icelenmiştir. Bu amaç kapsamında eğitim kurumlarında örgütsel stres ve stres faktörlerinin temel özelliklerinin neler olduğu ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; eğitim kurumlarında örgütsel stres ve stres faktörleri ile ilgili yapılan lisansüstü çalışmalar ile ilgili en fazla tezin 2020 yılında yapıldığı ve araştırma türü olarak nicel araştırma yöntemlerinin tercih ettikleri görülmektedir. Aynı zamanda tezler araştırma temalarına göre incelendiğinde öğretmenlerin sınıf yönetimi ile ilgili çalışmalarda “Adaletsiz ödeme ve saygısız İlişkiler” temaları ön plana çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alanoğlu, M. ve Demirtaş, Z. (2019). Öğretmenlerin örgütsel adalet algılarının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 49 (49), 1-16.
  2. Altan, S. (2018). Örgütsel yapıya bağlı stres kaynakları ve örgütsel stresin neden olduğu başlıca sorunlar. Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (3), 137-158.
  3. Aslan, M, Ağıroğlu Bakır, A. (2018). Sınıf öğretmenlerinin yaşadıkları örgütsel stres kaynakları. Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi, 7 (4), 349-365.
  4. Aşkun, N. C. (2006). Örgütsel Stres ile Kariyer Planlaması Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Uygulama [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi]. Dumlupınar Üniversitesi.
  5. Aydın, M (1994). Eğitim Yönetimi. (5.b). Hatipoğlu Yayınevi.
  6. Aydın, Ş. (2004). Örgütsel Stres Yönetimi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (3), 49-74.
  7. Baltaş, A., & Baltaş, Z. (2002). Stres ve başa çıkma yolları. Remzi Kitabevi.
  8. Budak, G. (1998). Yenilikçi Yönetim Yaratıcı Birey. Sistem Yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

18 Ocak 2024

Yayımlanma Tarihi

23 Ocak 2024

Gönderilme Tarihi

20 Aralık 2023

Kabul Tarihi

18 Ocak 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Sezer, A., Çavuş, H., Güçlü, İ., Bulut, F., Kaya, E., Kaya, T., & Bilen, F. (2024). Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 10(6), 2769-2781. https://izlik.org/JA72WW28GE
AMA
1.Sezer A, Çavuş H, Güçlü İ, vd. Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi. ATDD. 2024;10(6):2769-2781. https://izlik.org/JA72WW28GE
Chicago
Sezer, Ahmet, Halit Çavuş, İlyas Güçlü, vd. 2024. “Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 10 (6): 2769-81. https://izlik.org/JA72WW28GE.
EndNote
Sezer A, Çavuş H, Güçlü İ, Bulut F, Kaya E, Kaya T, Bilen F (01 Ocak 2024) Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 10 6 2769–2781.
IEEE
[1]A. Sezer vd., “Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi”, ATDD, c. 10, sy 6, ss. 2769–2781, Oca. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72WW28GE
ISNAD
Sezer, Ahmet - Çavuş, Halit - Güçlü, İlyas - Bulut, Faik - Kaya, Emrah - Kaya, Tuba - Bilen, Fatma. “Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 10/6 (01 Ocak 2024): 2769-2781. https://izlik.org/JA72WW28GE.
JAMA
1.Sezer A, Çavuş H, Güçlü İ, Bulut F, Kaya E, Kaya T, Bilen F. Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi. ATDD. 2024;10:2769–2781.
MLA
Sezer, Ahmet, vd. “Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, c. 10, sy 6, Ocak 2024, ss. 2769-81, https://izlik.org/JA72WW28GE.
Vancouver
1.Ahmet Sezer, Halit Çavuş, İlyas Güçlü, Faik Bulut, Emrah Kaya, Tuba Kaya, Fatma Bilen. Eğitim Kurumlarında Örgütsel Stres ve Stres Faktörleri Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi. ATDD [Internet]. 01 Ocak 2024;10(6):2769-81. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72WW28GE

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal provides immediate open access to its content under the terms of the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0): https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ 

Under this license, users may read, download, copy, distribute, print, search, link to, reproduce, adapt, translate, and build upon the material in any medium or format for non-commercial purposes, provided that appropriate credit is given to the author(s) and the journal.

Any commercial use of the published material requires prior written permission from the Editorial Board. Requests concerning commercial reuse should be addressed to: akademiktarihvedusunce@gmail.com 

The authors bear full scientific, ethical, and legal responsibility for the content of their manuscripts. Opinions and claims expressed in published articles are solely those of the author(s) and do not necessarily reflect the views of the editors or the Editorial Board. The editors and the Editorial Board disclaim any responsibility or liability for the content of published works.

© Academic Journal of History and Idea / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi (ATDD). This work is licensed under CC BY-NC 4.0.