Araştırma Makalesi

Konstantinopolis Hipodromu ve Geç Roma Döneminde Hiziplerin (De-mosların) İsyanları (4. ve 6. Yüzyıllar)

Cilt: 12 Sayı: 1 8 Nisan 2025
PDF İndir
EN TR

Konstantinopolis Hipodromu ve Geç Roma Döneminde Hiziplerin (De-mosların) İsyanları (4. ve 6. Yüzyıllar)

Öz

Roma kentlerinin en önemli kamusal mekânlarından biri olan hipodromlar, araba yarışla-rı, gladyatör, vahşi hayvan dövüşleri, pandomimler, danslar gibi çeşitli gösteri ve törenlerin düzenlendiği yerlerdi. Doğu Roma’nın başkentinde, bugün Sultanahmet olarak bilinen tarihi yarımadanın doğu ucunda önemli bir konumda inşa edilmiş olan Konstantinopolis Hipodrom’u da bu yapılar arasında en önemlilerinden biridir. Roma İmparator’u Severus Septimius (M.Ö. 193–211) döneminde inşa edildiği varsayılan ve I. Konstantinus (M.Ö. 307–337) döneminde genişletilerek tamamlanan Konstantinopolis Hipodromu’nda, ortaya çıkış tarihi belli olmayan atlı yarışlar düzenlenirdi. Quadriga denilen dört atın çektiği iki tekerlekli araba takımları, İmpa-rator Romulus’un verdiği isimler olan Yeşiller, Maviler, Kırmızılar ve Beyazlar olarak bilinir. Bizans İmparatorluğu’nun kuruluşundan itibaren varlığını sürdüren atlı araba yarışları yüzyıl-lar içerisinde siyaseti ve toplumu farklı açılardan etkilemişlerdir. Çalışmada Konstantinopolis Hipodrom’un oluşumu, burada düzenlenen atlı yarışlar ve demos ya da hiziplerin Bizans İmpa-ratorluğu’nda 5. ve 6. yüzyıllarda Siyasî İktidarı Zorlayan önemli isyanlarına değinilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyürek, E. (2021). The Hippodrome of Constantinople. Cambridge University Press.
  2. Agapius. (1912). Kitab al-Unvan, histoire universelle écrite par Agapius (Mahboub) de Men-bidj. A. A. Vasiliev (Ed. & Trans.). Roger Pearse.
  3. Agathias of Myrina. (1975). The histories (Trans. J. D. Frendo). de Gruyter.
  4. Altunbeğ Turgut, C. (2022). Maviler ve Yeşiller: Bizans atlı araba yarışları çerçevesinde taraftar grupları. Türk Akademik Dergiler (TAD), 41 (71), 118-153.
  5. Andronicos, M. (2002). The Greek Museums National Museum. Ekdotike Athenon.
  6. Bassett, S. (1991). The antiquities in the Hippodrome of Constantinople. Dumbarton Oaks Pa-pers, 45, 87-96.
  7. Bassett, S. (2004). The urban image of Late Antique Constantinople. Cambridge University Press.
  8. Berger, A. (2013). Accounts of medieval Constantinople: The Patria. Harvard University Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ortaçağ Tarihi (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

14 Mart 2025

Yayımlanma Tarihi

8 Nisan 2025

Gönderilme Tarihi

27 Eylül 2024

Kabul Tarihi

14 Mart 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Karakuş, B. (2025). Konstantinopolis Hipodromu ve Geç Roma Döneminde Hiziplerin (De-mosların) İsyanları (4. ve 6. Yüzyıllar). Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 12(1), 904-922. https://doi.org/10.46868/atdd.2025.876

 

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal’s content is provided as open access under the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Under this license, the content may be shared, reproduced, adapted, translated, and built upon in any medium or format for non-commercial purposes, provided that proper scholarly attribution is given to the author(s) and the journal.

Requests for commercial reuse must be directed to the Editorial Board at akademiktarihvedusunce@gmail.com

The scientific, legal, and ethical responsibility for published works rests entirely with the author(s). The editors and the Editorial Board assume no responsibility or liability for the content of the published articles.

 

©  ATDD Tüm Hakları Saklıdır