İtalya’da 1986 yılında başlayan Slow Food Hareketi, 1989 yılında uluslararası boyuta ulaşmıştır. Dünyada 160 üye ülkesi bulunan bu hareket daha kaliteli bir yaşamı amaçlamaktadır. “Sürdürülebilirlik” kavramı 1980’lerde gündeme gelmiştir ve Slow Food Hareketi ile benzer amaç ve ilkelere sahiptir. Çalışmada Slow Food Hareketi ve sürdürülebilir turizm bir arada ele alınmıştır. Geleceği korumaya yönelik bu iki alanın birlikte sağladığı yararları araştırmak, Slow Food Hareketi’nin turizm ve günlük yaşam açısından Germiyan’da yarattığı etkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırma alanı olarak Türkiye’nin ilk ve tek Slow Food Köyü Germiyan seçilmiştir, araştırma yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme ve yapılandırılmamış gözlem teknikleri kullanılmıştır. Çalışma grubu için seçilen kişiler amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Germiyan’ın yerel halkından sekiz kişi ve Slow Food Hareketi’ne öncülük eden Çeşme Rotary Kulübü eski üyelerinden iki kişi ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler iki haftalık zaman diliminde yürütülmüştür. Yapılandırılmamış gözlem tekniği Beşinci Germiyan Festivali ve görüşmeler esnasında kullanılmıştır. Yapılan gözlemlerin ana amacı festival süresince ve festival dışında köy sakinlerinin ziyaretçilere karşı sözlü ve sözlü olmayan tutumlarının, satış yapan ve işletme sahibi olan bireylerin davranışlarının incelenmesi ve karşılıklı iletişimlerinin gözlemlenmesidir. Elde edilen bulgular doğrultusunda Slow Food Hareketi’nin turizmde ve günlük yaşamda olumlu yönde değişiklikler gerçekleştirdiği, yerel halkın kendi içindeki iletişimini kuvvetlendirdiği, ekonomik katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra ekonomik yönün ağır basmasıyla birlikte ürünlerin fiyatlarının yükseltilmesi, doğal olmayan ürünlerin satılması, kültürel dokunun bozulması gibi hareketin amaçlarına ters düşen etmenler olumsuz sonuçlar arasında yer almıştır.
Slow Food Yavaşlık Sürdürülebilirlik Sürdürülebilir Turizm Germiyan
Yok
Yok
Beginning in Italy in 1986 Slow Food movement reached an international dimension in 1989. The movement which has thousands of members in 160 countries aims for a higher quality of life for the world. The term “sustainability” came up in the 1980s and has similar purposes and principles with the Slow Food movement. In the study, Slow Food and sustainable tourism have been discussed together. Researching the mutual benefits of these fields on protecting the future and investigating the impact of the Slow Food movement on tourism and the daily life of the people who are living in Germiyan village is the aim of this research. The Germiyan village, which is the first and only Slow Food village of Turkey is chosen as the research area and semi-structured interview and unstructured observation techniques are used as the research methods. The attendants for the study group are chosen by criterion sampling method which is a type of purposeful sampling method. The data is collected from eight people who are locals of Germiyan village and also two people who are former members of the Çeşme Rotary Club. The interviews have been conducted for two weeks. The unstructured observation technique has been applied in the 5th Germiyan Festival and interviews. The main purpose of the observations is to determine the verbal and non-verbal attitudes of the local people towards the visitors during and out of the festival. Another purpose is to investigate the behaviors of the salespeople and the business owners and observation of their mutual relationships with visitors. Based on the results of the study, which has researched the effect of Slow Food on tourism and daily life, it is concluded that Slow Food has a positive impact on the daily life of the local people and the tourism activity of the village. It also made the communication of the local people with each other stronger and also contributed to the economy of locals. Besides the study showed that the occurrence of some negative elements which contradict the aim of the movement such as inflation of the prices, trade of unnatural products, and defecting of the cultural texture.
Slow Food Slowness Sustainability Sustainable Tourism Germiyan.
Yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 25 Temmuz 2021 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 25 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2 |