Erken Çocukluk Eğitimi Kurumlarının Dış Mekanları Üzerine Bir Derleme: Tasarım ve Değerlendirme
Öz
Oyun üzerine yapılan pek çok çalışmanın sonucunda erken çocukluk döneminde oyunun önemi kabul edilmiştir. Ancak oyun, son yıllarda, birçok ülkede sadece iç mekanda gerçekleşen bir süreç gibi algılanmaktadır. Dolayısıyla oyunu destekleyen ve oyun için elverişli ortamlara ilişkin düzenlemelerin ve ölçütlerin çoğu, iç mekan gözetilerek yapılmaktadır. Bu durumun doğal bir sonucu olarak erken çocukluk eğitimi kurumlarının dış mekanları ve dış mekan oyunlarını inceleyen çalışmalar çarpıcı sonuçlar ortaya koymuşlardır. Örneğin bu çalışmalar, dış mekanların çoğunlukla çocukları işlevsel/fonksiyonel oyuna yönlendiren ve fiziksel gelişimi destekleyen sabit oyun donanımlarından oluştuğunu ve serbest parçalar (loose parts) olarak belirtilebilecek, çocuğun kendi ilgi ve gereksinimleri doğrultusunda, amacına uygun veya amacı dışında kullanabileceği materyallerden yoksun oyun alanları olduğunu belirtmişlerdir. Bu nedenle dış mekanların, sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarabilecek biçimde ve yapı-inşa oyunları, dramatik oyunlar, kurallı oyunlar, birlikte oyun, işbirlikçi oyun gibi oyunlara yönelik olarak tasarlanmasına gereksinim vardır. Ancak yapılacak tasarım kadar tasarımın etkililiğini arttıracak veya azaltacak etkenlerin belirlenip gerekli düzenlemelerin yapılması da önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada var olan bilgi birikiminden yararlanılarak dünyada ve Türkiye’de dış mekanlar ve dış mekan oyunlarına ilişkin çalışmaların sentezlenmesi amaçlanmış ve bu sentez doğrultusunda gerek tasarımcılara gerekse araştırmacı ve uygulayıcılara rehber olması düşünülen birtakım temel ilkeler ortaya koyulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Açık, Y., Gülbayrak, C. & Turaci-Çelik, G. (2004). Investigation of the level of safety and appropriateness of playgrounds in Elazığ city in Turkey. International Journal of Health Research, 14(1), 75-82.
- Ahmad, S., Ch, A. H., Batool, A., Sittar, K., & Malik, M. (2016). Play and cognitive development: Formal operational perspective of Piaget’s theory. Journal of Education and Practice, 7(28), 72–79.
- Akkulah, A. T. (2008). The research of safety standards in children’s playgrounds and its application in Nenehatun Park. http//www.belgeler,com/blg/jw2/oyun-alanları-guvenlık-standartlarının-arastırılması-ve-nenehatun-parkı-ornegınde-ırdelenmesı-the-research-of-safety-standards-in-children-s-playgrounds-and-it-s-application-in-nenehatun-park adresinden edinilmiştir.
- Amus, G. (2013). An Alternative Journey into Forest Kindergartens and Reggio Emilia Approach in Harkönen, U. (Ed.). Reorientation of teacher education towards sustainability theory and practice): Vol. 7. proceedings of the 10th international JTEFS /BBCC conference sustainable development (pp. 5-25). Joensuu: Publications of University of Eastern Finland.
- Banko, Ç., Akdemir, K., Gemici-Koşar, M. & Sevimli-Çelik, S. (2018). The investigation of outdoor playgrounds in terms of supporting risky play, Inonu University Journal of the Faculty of Education, 19(3), 406-417.
- Bergen, D. (2002). The role of pretend play in children’s cognitive development. Early Childhood Research & Practice, 4(1).
- Bilton, H. (2010). Outdoor learning in early years: Management and innovation. New York: Routledge.
- Boyle, B., & Charles, M. (2010). Using socio-dramatic play to support a beginning writer: “Daniel, the doctor and the bleeding ball.” International Journal of Early Years Education, 18(3), 213–225.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Alan Eğitimleri
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Fatma Yalçın
*
0000-0002-4741-2921
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Mart 2022
Gönderilme Tarihi
6 Haziran 2020
Kabul Tarihi
14 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 55 Sayı: 1
Cited By
Examining Preschool Children's Mathematical Experiences with Loose Parts
Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.46778/goputeb.1477785Aile Destekli Piyano Eğitiminin Değerler Eğitimi Açısından İncelenmesi
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.65083/asbider.1761790