Sanat ve Edebiyat

Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki “Mevlâna ve Su Issı” Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi

Cilt: 2 Sayı: 1 7 Eylül 2020
PDF İndir
EN TR

Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki “Mevlâna ve Su Issı” Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi

Öz

Northrop Frye'ın “büyük şifre” teorisine göre Kur’an, Müslümanlar için de evrensel bir şifredir. Bu nedenle Mevlâna İslam’ın mistik dünyasındaki bir efsanedir. Dolayısıyla onun kerametlerini minyatürlerde açıklamak için, Kur’an’daki hikayelerden yararlanılabilir. Bu makalede incelenen nüsha, Sevâkıb-ı Menâkıb nüshasıdır ki Abdulvehhab İbn-i Celaleddin Muhammed Hemedâni tarafından 1541 yılında yazılmıştır. Bu nüshada Mevlâna’nın mucizeleri ve kerametleri anlatılmaktadır. Bu nüshanın iki adet resimli versiyonu bulunmaktadır. Resimli nüshalardan biri 1590 yılında yapılmıştır. Bu nüsha 29 minyatürle süslenmiştir ve şu an New York Morgan müzesinde (M466 numarasıyla) bulunmaktadır. İkinici minyatürlü nüsha 1599 yılında yapılmıştır. 22 minyatür içeren bu nüsha, Topkapı Sarayı Müzesi’nde (TSMK REVAN 1479 numarasıyla) bulunmaktadır. Bu makale için, belirtilen her iki nüshadan Mevlâna ve Su Issı miniyatürleri seçilmiştir. Çalışmada, tanımlayıcı-analitik yöntem ve Northrop Frye’ın “büyük şifre” teorisi kullanılmıştır. Çalışmanın hipotezi, Kur’an ayetlerine göre Mevlâna hikayelerinde yer alan ve minyatürlerde tasvir edilenin Su Issı (Suyun Tanrısı/Efendisi) değil, cinler soyuna ait olduğudur. Bu amaçla, bu makalede cinlerin özellikleri Kur’an ve yorumları temel alınarak incelenmiş ve doğruluğu “Mevlâna ve Su Issı” adlı minyatürün Sevâkıbü’l-Menâkîb’in iki resimli nüshası kullanılarak analiz edilmiştir. Cin kelimesi Kur’an’ın çeşitli surelerinde tekrar tekrar kullanılmıştır. Kur’an’a ve onun geçerli tefsirlerine göre, Tanrı’nın evliyalari ve peygamberleri cinleri emirlerine alabilir, onlarla konuşabilir ve kafir inançsız cinlerin İslam’a girmesine vesile olabilirler. Cinler, ayetler ve anlatımların yorumlarına göre yarı insan ve yarı hayvan görünüme sahip olabilir ya da yılan, ejderha, köpek ve diğer hayvanların şeklinde görünebilirler. Bu kavramlar Sevâkıb-ı Menâkıb çizimlerinde izlenebilir.

Anahtar Kelimeler

Sevâkıbü’l-Menâkîb, Mevlâna, Northrop Frye'ın mitolojik eleştirisi, cin, büyük şifre

Kaynakça

  1. Kaynakça Bulunmuyor

Kaynak Göster

APA
Abolhasan Moghaddami, S. (2020). Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki “Mevlâna ve Su Issı” Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, 2(1), 51-76. https://izlik.org/JA25JS78KD
AMA
1.Abolhasan Moghaddami S. Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki “Mevlâna ve Su Issı” Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi. augsfd. 2020;2(1):51-76. https://izlik.org/JA25JS78KD
Chicago
Abolhasan Moghaddami, Sevda. 2020. “Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki ‘Mevlâna ve Su Issı’ Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi”. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi 2 (1): 51-76. https://izlik.org/JA25JS78KD.
EndNote
Abolhasan Moghaddami S (01 Eylül 2020) Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki “Mevlâna ve Su Issı” Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi 2 1 51–76.
IEEE
[1]S. Abolhasan Moghaddami, “Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki ‘Mevlâna ve Su Issı’ Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi”, augsfd, c. 2, sy 1, ss. 51–76, Eyl. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25JS78KD
ISNAD
Abolhasan Moghaddami, Sevda. “Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki ‘Mevlâna ve Su Issı’ Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi”. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi 2/1 (01 Eylül 2020): 51-76. https://izlik.org/JA25JS78KD.
JAMA
1.Abolhasan Moghaddami S. Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki “Mevlâna ve Su Issı” Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi. augsfd. 2020;2:51–76.
MLA
Abolhasan Moghaddami, Sevda. “Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki ‘Mevlâna ve Su Issı’ Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi”. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 1, Eylül 2020, ss. 51-76, https://izlik.org/JA25JS78KD.
Vancouver
1.Sevda Abolhasan Moghaddami. Sevâkıb-I Menâkıb Nüshasındaki “Mevlâna ve Su Issı” Minyatürlerinin Northrop Frye’ın Mitolojik Eleştirisi Bağlamında İncelenmesi. augsfd [Internet]. 01 Eylül 2020;2(1):51-76. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25JS78KD