1915-1918 Kıtlığının Lübnan'da Ulus İnşasında ve Fransız Hakimiyetinin Meşrulaştırılmasında Araçsal Rolü
Öz
Birinci Dünya Savaşı esnasında Levant bölgesinde yaşanan büyük kıtlık, en ağır sonuçları Cebel-i Lübnan’da meydana getirmiştir. Kıtlığın sebepleri ve muhtelif tarafların sorumluluk düzeyleri akademik literatürde tartışma konusudur. Lübnanlı Maruni önde gelenleri ise kıtlığı Osmanlı yönetiminin kasıtlı aç bırakma politikasının sonucu olarak betimlemiştir. Bu bakış açısı savaş sonrasında hâkim görüş haline getirilmiş, bir yandan kıtlığın ulusa yaşattığı felaket ve bunun karşısında ortaya konulduğu varsayılan direniş Lübnan ulusal kimliğinin kurucu unsurları arasında yer alırken, diğer yandan Fransa bir kurtarıcı pozisyonuna yerleştirilmiş ve bu durum 1920-1943 yılları arasındaki Fransız mandasını meşrulaştırıcı bir işlev görmüştür. Makale, Cebel-i Lübnan’daki Osmanlı hakimiyetinin son dönemlerinin karakteristik özelliklerini, kıtlığın kaynaklarını ve kıtlık hakkındaki farklı anlatıları, Maruni söylemindeki Osmanlı ve Fransa betimlemelerini ve son olarak Lübnan ulusal kimliğinin inşasında ve tarihyazımında kıtlığın yerini inceleyerek, ulus inşasının evrensel şablonuyla paralel nitelikler taşıyan bu retrospektif anlatının tüm topluma yayılamadığını, ancak resmi görüş haline getirilebildiğini ileri sürmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akarlı, E. D. (1993). The long peace: Ottoman Lebanon, 1861–1920. University of California Press.
- Anderson, B. (1995). Hayali cemaatler: Milliyetçiliğin kökenleri ve yayılması (İ. Savaşır, Çev.). Metis Yayınları.
- Antonius, G. (1938). The Arab awakening: The story of the Arab national movement. Jarrold and Sons.
- Atlıoğlu, Y. (2014). Savaşta ve barışta Lübnan Marunileri: Aziz Marun’dan iç savaş’a Maruni kimliği ve çatışma. Kaknüs Yayınları.
- Azar, J. (1852). Les Marounites, d’après le manuscrit arabe du R. P. Azar. Imprimerie-Librairie de l’Archevêché.
- Bozkurt, C. (2023). Birinci Dünya Savaşı’nda Cebel-i Lübnan’da iaşe buhranı: Osmanlı hükûmetine yönelik Avrupa ve ABD kamuoyundaki iddialar. Belleten, 87(308), 233–263.
- Brand, T. (2023). Famine worlds: Life at the edge of suffering in Lebanon’s Great War. Stanford University Press.
- Cinal, A. S. Ö. (2024). Sessiz bekleyişten direnişe, direnişten iktidara: Lübnan Şiîleri. In Y. Atlıoğlu & T. Yıldız (Eds.), Lübnan’da mezhepler: Siyasi ve toplumsal ilişkiler (pp. 125–160). Selenge Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Siyasi Düşünce Tarihi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Selim Sezer
*
0000-0001-7880-8614
Türkiye
Erken Görünüm Tarihi
18 Mart 2026
Yayımlanma Tarihi
18 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
23 Şubat 2025
Kabul Tarihi
11 Aralık 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 81 Sayı: 1