Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Evaluation of Employees of Agriculture Sector in Turkey Under The Occupational Health and Safety Law and Labor Law

Yıl 2021, Cilt: 76 Sayı: 2, 575 - 596, 28.06.2021
https://doi.org/10.33630/ausbf.821707

Öz

The agricultural sector is considered to be one of the most dangerous businesses in the world when it is examined in terms of occupational health and safety because of its many different dangers and risks. Most labors in this sector fall outside the scope of the Labor Law No. 4857 with the occupational health and safety law and relevant regulations. The majority of enterprises in the agricultural sector are composed of less than 50 employees or family businesses operating on their own behalf. These groups are excluded from the scope of Labor Law and Occupational Health and Safety Law. As a result, the provisions of the legislation on occupational safety are applied only in large agricultural holdings and cases such as work accidents, working days losses, occupational diseases cannot be followed legally in small enterprises. In this study, the out-ofscope coverage of the agricultural sector employees in related laws and regulations, the specific working and application characteristics of agriculture and the status of the employees (child or young worker, pregnant women, elderly people, etc.) were evaluated together. In the evaluations, labor statistics, literature, labor law and occupational health and safety laws were taken into consideration and recommendations were put forward.

Kaynakça

  • Referans 1 Ahioğlu, S. Suna (2008), “Tarım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği ve Risk Değerlendirmesi”, Yüksek Lisans Tezi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Türkiye.

Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kanun ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi

Yıl 2021, Cilt: 76 Sayı: 2, 575 - 596, 28.06.2021
https://doi.org/10.33630/ausbf.821707

Öz

Tarım sektörü, çok farklı tehlike ve riskleri barındırması nedeniyle, iş sağlığı ve güvenliği bakımından incelendiğinde dünya genelinde en tehlikeli iş kollarından biri olarak görülmektedir. Bu sektörde çalışan çoğu işçi, iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve ilgili yönetmelikleri ile 4857 Sayılı İş Kanunu’nun kapsamı dışında kalmaktadır. Tarım sektöründe çoğu işletme; çalışan sayısı 50 kişinin altında veya kendi nam ve hesabına çalışan aile işletmeleridir. Söz konusu bu gruplar İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı dışında kalmaktadır. Bunun sonucu olarak da iş güvenliğine ilişkin mevzuat hükümleri ancak büyük tarım işletmelerinde uygulanmakta ve küçük işletmelerde iş kazaları, iş günü kayıpları, meslek hastalıkları gibi vakalar yasal olarak takip edilememektedir. Bu çalışmada tarım sektörü çalışanlarının ilgili kanun ve yönetmeliklerde kapsam dışı kalmaları, tarımın kendisine özgü çalışma ve uygulama özellikleri ile çalışanların durumları (çocuk veya genç işçi olması, gebe kadınlar, yaşlılar vb.) birlikte değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmelerde, çalışma istatistikleri, literatür bilgisi ve iş hukuku ile iş sağlığı ve güvenliği kanunları
dikkate alınmış ve öneriler getirilmiştir.

Kaynakça

  • Referans 1 Ahioğlu, S. Suna (2008), “Tarım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği ve Risk Değerlendirmesi”, Yüksek Lisans Tezi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Türkiye.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Çağdaş Kanvermez Bu kişi benim 0000-0003-1487-6831

Sarp Korkut Sümer Bu kişi benim 0000-0001-7679-6154

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 4 Nisan 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 76 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kanvermez, Ç., & Korkut Sümer, S. (2021). Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kanun ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 76(2), 575-596. https://doi.org/10.33630/ausbf.821707
AMA Kanvermez Ç, Korkut Sümer S. Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kanun ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi. SBF Dergisi. Haziran 2021;76(2):575-596. doi:10.33630/ausbf.821707
Chicago Kanvermez, Çağdaş, ve Sarp Korkut Sümer. “Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Kanun Ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi”. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 76, sy. 2 (Haziran 2021): 575-96. https://doi.org/10.33630/ausbf.821707.
EndNote Kanvermez Ç, Korkut Sümer S (01 Haziran 2021) Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kanun ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 76 2 575–596.
IEEE Ç. Kanvermez ve S. Korkut Sümer, “Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kanun ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi”, SBF Dergisi, c. 76, sy. 2, ss. 575–596, 2021, doi: 10.33630/ausbf.821707.
ISNAD Kanvermez, Çağdaş - Korkut Sümer, Sarp. “Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Kanun Ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi”. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 76/2 (Haziran 2021), 575-596. https://doi.org/10.33630/ausbf.821707.
JAMA Kanvermez Ç, Korkut Sümer S. Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kanun ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi. SBF Dergisi. 2021;76:575–596.
MLA Kanvermez, Çağdaş ve Sarp Korkut Sümer. “Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Kanun Ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi”. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, c. 76, sy. 2, 2021, ss. 575-96, doi:10.33630/ausbf.821707.
Vancouver Kanvermez Ç, Korkut Sümer S. Türkiye’de Tarım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kanun ve İş Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi. SBF Dergisi. 2021;76(2):575-96.