The tradition of eating outdoors or at recreational areas, which we now call picnicking, has existed in Turkish culture for centuries. Historical sources describe urban dwellers, both men and women, seeking escape from urban life or seeking daily entertainment, visiting recreational areas. Eating, drinking, chatting, having fun, and contemplating outdoors has been a form of therapy for the Turkish people. Picnics have been held for centuries to celebrate the arrival of spring or religious holidays, to celebrate holidays, to socialize, or sometimes to host guests or even to display one's wealth. Changing times and conditions have brought innovations to recreational or picnic culture. It is important to convey various details within recreational culture, such as the characteristics of picnicgoers, picnic locations, and picnic menus, to understand the continuity and variations in the transmission of this tradition. The research has determined that no comprehensive and independent study exists on the recreation tradition in Turkish culture from past to present. While there are studies on recreational area culture, these have largely been limited to specific periods, focusing on the physical characteristics of recreational areas and human behavior. The main focus of this article is the recreational area menu in Turkish culture and its evolution over time. This article is a compilation. Written and visual data from existing sources have been analyzed, adhering to the literature. This study is significant because it addresses a topic that is part of Turkish culture and cuisine and has not been widely discussed. The study concludes by considering the points discussed in the article, which concludes that Turkish picnic culture has been undergoing a transformation due to social and economic events from past to present, and that this process continues, and that this change is reflected in the picnic menu.
Bugün piknik yapmak olarak adlandırdığımız, açık alanda ya da mesire yerlerinde yemek yeme geleneği Türk kültüründe yüzlerce yıldır mevcuttur. Tarihî kaynaklarda, şehirli yaşamdan kaçmaya ya da günlük eğlence ihtiyacını karşılamaya çalışan kent sakinlerinin kadın ya da erkek fark etmeksizin mesire yerlerine gittiği anlatılır. Açık havada yiyip içmek, sohbet etmek, eğlenmek, tefekkür etmek Türk halkı için bir terapi gibidir. Baharın gelişinin ya da dinî açıdan özel günlerin kutlanması, tatil günlerinin değerlendirilmesi, insanların sosyalleşmesi ya da kimi zaman misafir ağırlama, hatta zenginliğin teşhiri, amacıyla yüzlerce yıldır piknik yapılmaktadır. Değişen zaman ve koşullar mesire ya da piknik kültürüne yenilikler getirmiştir. Mesire kültürünün içerisinde yer alan; pikniğe gidecek kişilerin özellikleri, piknik yeri, piknik menüsüne dair çeşitli detayları aktarmak, bu geleneğin aktarımındaki devamlılığı ve farklılıkları görmemiz açısından önemlidir. Yapılan araştırmada, geçmişten günümüze Türk kültüründe mesire geleneği hakkında kapsamlı ve müstakil bir çalışmanın bulunmadığı tespit edilmiştir. Mesire kültürüyle ilgili çalışmalar bulunmakla birlikte bunlar büyük ölçüde belli dönemlerle sınırlandırılmış, mesire yerlerinin fiziksel özellikleri ve insan davranışlarına odaklanılmıştır. Makalenin ana eksenini ise Türk kültüründe mesire menüsü ve menünün zaman içindeki değişimi oluşturmaktadır. Makale bir derleme çalışmasıdır. Literatüre bağlı kalınarak mevcut kaynaklardan edinilen yazılı ve görsel veriler analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, Türk kültürünün ve mutfağının bir parçasını oluşturan, üzerinde çok fazla durulmamış olan bir konuyu ele alması açısından önem arz etmektedir. Çalışmanın sonunda, makale içinde yer verilen hususlardan hareketle geçmişten günümüze yaşanan sosyal ve ekonomik olayların etkisiyle Türk piknik kültürünün değişim içinde olduğu ve bu sürecin devam ettiği, söz konusu değişimin ise piknik menüsüne yansıdığı tespitine yer verilmiştir.
Etik kurul iznine gerek yoktur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Ekim 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2025 |
Gönderilme Tarihi | 6 Eylül 2025 |
Kabul Tarihi | 11 Ekim 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 13 Sayı: 45 |
Avrasyad''de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Avrasyad''nin görüşlerini yansıtmazlar. Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası