Yazar isimleri ve teşekkür kısmında düzeltme yapıldı
Bu çalışmada timokinon benzeri pekçok biyoktif madde içeren çörek otu (Nigella sativa L. ) tohumu esansiyel yağının antioksidan özellikleri çeşitli in vitro yöntemlerle araştırıldı. Çörek otu tohumu esansiyel yağı için toplam fenolik madde tayini, DPPH radikali giderme aktivitesinin tayini, linoleik asit sisteminde antioksidan aktivite, Fe+2 iyonlarını şelatlama aktivitesi, süperoksit radikali giderme aktivitesi tayini ve indirgeme kapasitesi belirlendi. Buna göre çörek otu tohumu esansiyel yağında toplam fenolik madde miktarı 30.5 μg/ml, DPPH radikali giderme aktivitesi %25.10 inhibisyonda, linoleik asit sisteminde ferrik tiyosiyanat metodu ile belirlenen antioksidan aktivite %23 inhibisyonda, Fe+2 iyonlarını şelatlama aktivitesi %52.33, süperoksit radikali giderme aktivitesi %20.63 inhibisyonda ve indirgeme kapasitesi ise 0.66 absorbans olarak belirlendi. Sonuç olarak bu in vitro antioksidan aktiviteleri gözönüne alındığında çörek otu tohumu esansiyel yağının gıda, kozmetik, farmasötik ve hayvan besleme alanında ucuz ve doğal alternatif bir antioksidan olarak değerlendirilebileceği öngörülmektedir.
Antioksidan aktivite Çörek otu tohumu esansiyel yağı Toplam fenolik madde
Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
AKU BAPK, Project No: 18.KARİYER.123
Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir (AKU BAPK, Project No: 18.KARİYER.123).
Medicinal plants such as black seed have antioxidant properties due to their essential oils. In this study, antioxidant
property of particulary black seed (Nigella sativa L.) essential oil containing many bioactive substances such as
thymoquinone, dithymoquinone, timol, nigellon, carvacrol was investigated in vitro with various methods. Total
phenolic substances, DPPH radical removal activity, antioxidant activity with ferric thiocyanate method in linoleic acid
system, chelation activity of Fe+2 ions, superoxide radical removal activity and reduction capacity were determined
by spectrophotometric methods for black seed essential oil. Accordingly, total phenolic substances was 30.5 μg/mL,
1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical removal activity was 25.10% inhibition, linoleic acid reduction activity was
23% inhibition, Fe+2 ions reduction activity was 52.33% inhibition, superoxide radical removal activity was 20.63%
inhibition and reduction capacity was 0.66 absorbance for Nigella sativa seed essential oil. In conclusion, considering
their in vitro antioxidant activities, it can be stated that Nigella sativa L. seed essential oil can be evaluated as a
natural and cheap alternative antioxidant in different fields such as human and veterinary medicine.
: Antioxidant activity Black seed essential oil Total phenolic substance.
AKU BAPK, Project No: 18.KARİYER.123
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | AKU BAPK, Project No: 18.KARİYER.123 |
Yayımlanma Tarihi | 16 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 2 |