Araştırma Makalesi

Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli

Cilt: 10 Sayı: 2 4 Temmuz 2026
PDF İndir
EN TR

Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli

Öz

Meyve yemekleri, beslenme işlevinin ötesinde yerel kimliği, kültürel belleği ve toplumsal yaşam biçimini yansıtan önemli bir gastronomik miras olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışma, Şanlıurfa mutfak kültüründe meyve yemeklerinin yerini ve gastronomi turizmine katkısını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yaklaşımıyla yürütülmüştür. Bu kapsamda, Şanlıurfa’da 15 alan uzmanı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi ve betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, Şanlıurfa meyve yemeklerinin yüksek özgünlük düzeyine sahip olması nedeniyle hem önemli bir kültürel miras unsuru hem de gastronomi turizmi açısından destinasyon farklılaştırmasına katkı sağlayabilecek bir çekicilik faktörü olduğunu göstermektedir. Ayrıca Halfeti’de düzenlenen Meyve Yemekleri Festivali’nin yerel mutfak mirasının görünürlüğünü artırdığı, ancak meyve yemeklerinin restoran menülerinde yeterince yer almadığı araştırma bulguları arasında dikkat çekmektedir. Bu çerçevede meyve yemeklerinin Şanlıurfa mutfağının özgün öğelerden biri olmasına rağmen gerek modern tüketim alışkanlıklarının değişimi gerekse gastronomi alanında yeterince tanıtılmaması nedeniyle geniş kitleler tarafından yeterince bilinmediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yiyecek-içecek işletmelerinin menülerinde bu yemeklere yeterince yer vermemesi, personel bilgi eksikliği gibi faktörler, bu mirasın sürdürülebilirliği önündeki temel engeller olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akturfan, M., Sormaz, Ü., Çekiç, İ. (2024). Şanlıurfa ilinin gastronomi turizm potansiyelinin SWOT analizi ile değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi, 11(2), 119–135.
  2. Albayrak, A. (2013). Alternatif turizm. Detay Yayıncılık.
  3. Aral, H. (2023). Göç bağlamında yemeğin rolü nasıl değerlendirilir? Moment Dergi, 10(1), 134–154.
  4. Atçı, E., Akan, H. (2021). Cittaslow şehri Halfeti (Şanlıurfa)’nin “Meyve Yemekleri Festivali”nin etnobotanik açıdan değerlendirilmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(4), 2537–2548.
  5. Baltacı, A. (2018). Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 231–274.
  6. Barakazı, M., Kayran, M. F. (2019). Festivallerin düzenlendikleri destinasyonlara katkısının incelenmesi: Narenciye Festivali örneği. International Journal of Social, Humanities and Administrative Sciences, 5(20), 1031–1039.
  7. Bessière, J. (1998). Local development and heritage: Traditional food and cuisine as tourist attractions in rural areas. Sociologia Ruralis, 38(1), 21–34.
  8. Cohen, E., Avieli, N. (2004). Food in tourism: Attraction and impediment. Annals of Tourism Research, 31(4), 755–778.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Gastronomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Temmuz 2026

Gönderilme Tarihi

3 Aralık 2025

Kabul Tarihi

26 Mayıs 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kayran, M. F. (2026). Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli. Aydın Gastronomy, 10(2), 337-355. https://izlik.org/JA37FH29TE
AMA
1.Kayran MF. Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli. A-GASTRO. 2026;10(2):337-355. https://izlik.org/JA37FH29TE
Chicago
Kayran, Mehmet Fatih. 2026. “Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli”. Aydın Gastronomy 10 (2): 337-55. https://izlik.org/JA37FH29TE.
EndNote
Kayran MF (01 Temmuz 2026) Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli. Aydın Gastronomy 10 2 337–355.
IEEE
[1]M. F. Kayran, “Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli”, A-GASTRO, c. 10, sy 2, ss. 337–355, Tem. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37FH29TE
ISNAD
Kayran, Mehmet Fatih. “Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli”. Aydın Gastronomy 10/2 (01 Temmuz 2026): 337-355. https://izlik.org/JA37FH29TE.
JAMA
1.Kayran MF. Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli. A-GASTRO. 2026;10:337–355.
MLA
Kayran, Mehmet Fatih. “Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli”. Aydın Gastronomy, c. 10, sy 2, Temmuz 2026, ss. 337-55, https://izlik.org/JA37FH29TE.
Vancouver
1.Mehmet Fatih Kayran. Şanlıurfa Mutfak Kültüründe Meyve Yemeklerinin Yeri ve Gastronomi Turizmine Katkı Potansiyeli. A-GASTRO [Internet]. 01 Temmuz 2026;10(2):337-55. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37FH29TE



Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png