EN
TR
Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi
Öz
İçinde bulunduğumuz ileri teknoloji çağında dijitalleşme pek çok endüstride olduğu gibi, gıda sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Yiyecek ve içecek işkollarında yenilikçi uygulamaların öneminin irdelendiği bu çalışmada, ilgili yazında var olan güncel çalışmalar araştırma konusu olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda çoğunlukla Web of Science, Science Direct, Scopus ve TR Dizin indekslerinde taranan dergilerde yayınlanan çalışmalar incelenmiştir. Araştırmada, teknoloji alanındaki hızlı değişimlerin hakkaniyetle yansıtılabilmesi amacıyla söz konusu indekslerde 2020-2021 yıllarında yayınlanan eserler seçilmiştir. İncelenen eserlerin ana temaları nesnelerin interneti, akıllı aplikasyonlar, restoranlarda kullanılan robotik sistemler, sanal restoranlar ve son olarak üç boyutlu gıda yazıcıları üzerine odaklanmakta olup, dijital gastronomi kavramıyla ilişkileri ortaya konmuştur. Birçok alanda kullanılmaya başlayan üç boyutlu gıda yazıcıları, alışılagelmiş servis uygulamalarını değiştiren robotik sistemler araştırma kapsamında incelenmiştir. Araştırma sonuçları yeme ve içme işletmelerinde en çok rastlanan dijital gastronomi uygulamalarının üç boyutlu gıda yazıcıları, akıllı telefon uygulamaları, dijital servis robotları ve internet tabanlı çeşitli mutfak ürünleri olduğunu ortaya koymuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akman, S., Erbil, K. (2018). Modern yaşamın sanai devrimi ile birlikte mutfakta kadına etkileri. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(86), 284-292.
- Aksoy, M., Akbulut, B.A. (2017). Restoranlardaki teknolojik yeniliklerin deneyim pazarlaması açısından değerlendirilmesi. II Eurasia Tourism Congress, Current Issues, Trends and Indicators, International Congress on Cultural Herigate and Tourism. 19-21th May 2017, Konya, Turkey. s.1-10.
- Albayrak, A. (2017). Restoran işletmelerinin yenilik uygulama durumları: İstanbul’daki birinci sınıf restoranlar üzerine bir çalışma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(3), 53-73.
- Australian Goverment (2018). Small business digital taskforce: report to government. https://www.industry.gov.au/sites/default/files/small_business_digital_taskforce_-_report_to_government.pdf?acsf_files_redirect
- Aytaç, K., Korçak, Ö. (2021). IoT based intelligence for proactive waste management in Quick Service Restaurants. Journal of Cleaner Production, 284, 1-12.
- Batu, A. (2017). Moleküler gastronomi bakış açısıyla gıdaların tat ve aroma algıları. Aydın Gastronomy, 1(1), 25-36.
- Bernstein, D. (2005). When the sous-chef is an inkjet. https://www.nytimes.com/2005/02/03/technology/circuits/when-the-souschef-is-an-inkjet.html
- Bilir, Z., (2020). Gastronomide yeni bir pazarlama alanı: Nörogastronomi. https://www.turizmgunlugu.com/2020/05/23/gastronomide-yeni-bir-pazarlama-alani-norogastronomi/
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Derleme
Yayımlanma Tarihi
16 Ocak 2022
Gönderilme Tarihi
8 Şubat 2021
Kabul Tarihi
25 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 1
APA
Güner, D., & Aydoğdu, A. (2022). Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi. Aydın Gastronomy, 6(1), 17-28. https://izlik.org/JA29BP58GT
AMA
1.Güner D, Aydoğdu A. Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi. A-GASTRO. 2022;6(1):17-28. https://izlik.org/JA29BP58GT
Chicago
Güner, Demet, ve Aydoğan Aydoğdu. 2022. “Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi”. Aydın Gastronomy 6 (1): 17-28. https://izlik.org/JA29BP58GT.
EndNote
Güner D, Aydoğdu A (01 Ocak 2022) Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi. Aydın Gastronomy 6 1 17–28.
IEEE
[1]D. Güner ve A. Aydoğdu, “Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi”, A-GASTRO, c. 6, sy 1, ss. 17–28, Oca. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29BP58GT
ISNAD
Güner, Demet - Aydoğdu, Aydoğan. “Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi”. Aydın Gastronomy 6/1 (01 Ocak 2022): 17-28. https://izlik.org/JA29BP58GT.
JAMA
1.Güner D, Aydoğdu A. Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi. A-GASTRO. 2022;6:17–28.
MLA
Güner, Demet, ve Aydoğan Aydoğdu. “Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi”. Aydın Gastronomy, c. 6, sy 1, Ocak 2022, ss. 17-28, https://izlik.org/JA29BP58GT.
Vancouver
1.Demet Güner, Aydoğan Aydoğdu. Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi. A-GASTRO [Internet]. 01 Ocak 2022;6(1):17-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29BP58GT
