Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

TURİZM İŞLETMELERİNDE YÖNETİMİN PLANLAMA FONKSİYONUNUN ÖNEMİ

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 2, 129 - 135, 27.07.2019

Öz

Turizm
işletmelerinde planlama fonksiyonunun son derece önemli olduğu bilinmektedir.
Planlama fonksiyonu işletmelerin bir sonraki aşamada nasıl bir yol
izleyeceklerine dair yapılan program niteliğindedir. Turizm sektörü değişken
bir yapıya sahip olduğu için turizm işletmeleri açısından da belirsizlikler
kendini göstermektedir. Bu belirsizlikleri işletmenin menfaatleri doğrultusunda
kullanabilmek için işletmeler kısa, orta ve uzun vade planları yapmaktadır.
Plan yapılmadan turizm işletmelerinin sektörde varlığını sürdürmesi
olanaksızdır. İç çevre ve dış çevre unsurları için turizm işletmelerinin
çalışma planı yaparak oluşabilecek sıkıntıları minimize edebilecekleri
bilinmektedir. Dolayısıyla yönetimin planlama fonksiyonu her sektörde olduğu
gibi turizm sektöründe varlığını sürdüren turizm işletmeleri için oldukça önemlidir.
Bu çalışmada yönetimin planlama fonksiyonunun turizm işletmeleri açısından
önemi konusunda literatür araştırması yapılmıştır.

Kaynakça

  • Akbaba, A., Öter, Z., Güler, M. E., Altıntaş, V. (2017). Turizm İşletmeciliği Endüstriyel ve Yönetsel Boyutlar. Detay Yayıncılık, Ankara
  • Arslan, M. (2014). Yönetim ve Organizasyon Ders Notları. Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu, Şanlıurfa
  • Batman, O. (2008). Otel İşletmelerinin Yönetimi. Değişim Yayınları, İstanbul.
  • Budak, G., Budak, G. (2010). İşletme Yönetimi. Barış Yayınları, İzmir.
  • Can, H. (2005). Organizasyon ve Yönetim. Siyasal Kitabevi, Ankara
  • Cömert, M., Keleş, G. (2018). Yönetim fonksiyonları çerçevesinde menü yönetiminin değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3): 323-341.
  • Efe, N. M. (2009). Türkiye’de Yönetim Fonksiyonları Açısından Özel Güvenlik Hizmetlerinin Örgütlenmesi ve Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul
  • Eren, E. (2011). Yönetim ve Organizasyon. Beta Yayıncılık, İstanbul
  • Ertürk, M. (2009). İşletme Biliminin Temel İlkeleri. Beta Yayınları, İstanbul
  • Kır, A. (2011). Otel Yönetiminde Mimari Yapının Yeri ve Önemi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul
  • Koçel, T. (1999). İşletme Yöneticiliği. İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, İstanbul
  • Kök, B. (2006). İnsan Kaynakları Yönetim İşlevlerinin Stratejik Planlaması ve TCDD İşletmesine Yönelik Bir Model Önerisi. Yüksek Lisans Tezi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya
  • Maviş, F. (2006). Otel Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara
  • Oktal, Ö. (2014). Genel İşletme ve İşlevler İçinde Yönetim İşlevleri. Detay Yayıncılık, Ankara
  • Tanrıverdi, H., Aydoğan, M., Yılmaz, A. (2015). Turizm İşletmeciliği Temel Kavramlar ve Uygulamalar. Detay Yayıncılık, Ankara

The Importance of Management Planning Function in Tourism Business

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 2, 129 - 135, 27.07.2019

Öz

It is known that planning function is very important in
tourism enterprises. The planning function is a program for the enterprises to
follow the next step.
Tourism sector has a variable structure and uncertainties
regarding tourism enterprises. In order to use these uncertainties in the
interests of the enterprise, the enterprises make short, medium and long term
plans. It is impossible for tourism enterprises to continue to exist in the
sector without planning. It is known that tourism enterprises can minimize the
problems that may occur by a working plan for internal environment and external
environment elements. Therefore, the management function of the management is
very important for tourism enterprises in the tourism sector as in every
sector. In this study, literature research has been done regarding the
importance of management's planning function for tourism enterprises.

Kaynakça

  • Akbaba, A., Öter, Z., Güler, M. E., Altıntaş, V. (2017). Turizm İşletmeciliği Endüstriyel ve Yönetsel Boyutlar. Detay Yayıncılık, Ankara
  • Arslan, M. (2014). Yönetim ve Organizasyon Ders Notları. Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu, Şanlıurfa
  • Batman, O. (2008). Otel İşletmelerinin Yönetimi. Değişim Yayınları, İstanbul.
  • Budak, G., Budak, G. (2010). İşletme Yönetimi. Barış Yayınları, İzmir.
  • Can, H. (2005). Organizasyon ve Yönetim. Siyasal Kitabevi, Ankara
  • Cömert, M., Keleş, G. (2018). Yönetim fonksiyonları çerçevesinde menü yönetiminin değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3): 323-341.
  • Efe, N. M. (2009). Türkiye’de Yönetim Fonksiyonları Açısından Özel Güvenlik Hizmetlerinin Örgütlenmesi ve Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul
  • Eren, E. (2011). Yönetim ve Organizasyon. Beta Yayıncılık, İstanbul
  • Ertürk, M. (2009). İşletme Biliminin Temel İlkeleri. Beta Yayınları, İstanbul
  • Kır, A. (2011). Otel Yönetiminde Mimari Yapının Yeri ve Önemi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul
  • Koçel, T. (1999). İşletme Yöneticiliği. İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, İstanbul
  • Kök, B. (2006). İnsan Kaynakları Yönetim İşlevlerinin Stratejik Planlaması ve TCDD İşletmesine Yönelik Bir Model Önerisi. Yüksek Lisans Tezi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya
  • Maviş, F. (2006). Otel Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara
  • Oktal, Ö. (2014). Genel İşletme ve İşlevler İçinde Yönetim İşlevleri. Detay Yayıncılık, Ankara
  • Tanrıverdi, H., Aydoğan, M., Yılmaz, A. (2015). Turizm İşletmeciliği Temel Kavramlar ve Uygulamalar. Detay Yayıncılık, Ankara
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Berat Gevşek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gevşek, B. (2019). TURİZM İŞLETMELERİNDE YÖNETİMİN PLANLAMA FONKSİYONUNUN ÖNEMİ. Aydın Gastronomy, 3(2), 129-135.



Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png