İnsanlık tarihinin başlangıcıyla birlikte ortaya çıkan yemek yeme ihtiyacı günümüze kadar şekil değiştirerek gelmiştir. Yemek ve beslenme, yaşanılan bölgenin coğrafi yapısı, tarım- hayvancılık ve ekonomik durumuna göre toplumdan topluma farklılık göstermektedir. Türk mutfak kültürü Orta Asya’dan günümüze kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Türk mutfağı zengin menü yelpazesi ve sahip olduğu ürün çeşitliliğiyle yeterli ve dengeli beslenmeyi destekleyen nadir mutfaklarından biridir. Tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi COVİD-19 enfeksiyonundan korunmada yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Türk mutfağı bünyesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek sağlığımızı koruyacak çok çeşitli yiyecek ve içecekler barındırmaktadır. COVİD-19 enfeksiyonuna karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için geleneksel beslenme sistemine dönüş yapılması elzem hale gelmiştir. Bu çalışmada, COVİD-19 enfeksiyonunda Türk mutfağının önemi ortaya konulmuştur.
The need to eat, which emerged with the beginning of human history, has changed shape in the process until today. Food and nutrition, the geographical structure of the region, agriculture- animal husbandry differ from society to society according to their economic situation. Turkish culinary culture covers the period from Central Asia to the present. Turkish cuisine is one of the rare cuisines that supports adequate and balanced nutrition with its rich menu range and product variety. As with all infectious diseases, adequate and balanced nutrition is very important in the prevention of COVİD-19 infection. Turkish cuisine contains a wide variety of foods and beverages that will strengthen our immune system and protect our health. A return to the traditional nutrition system has become essential to strengthen the immune system against COVİD-19 infection. This study revealed the importance of Turkish Cuisine in COVİD-19 infection.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)