Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi
Öz
Bu çalışmanın amacı 2011-2021 yılları arasında yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde teknoloji tabanlı konuları ele alan lisansüstü çalışmaların; türüne, yıllara, yapıldığı üniversitelere, araştırma yaklaşımlarına, araştırma desenlerine, araştırmanın yapıldığı dil seviyesine ve dil beceri alanına, araştırmanın yapıldığı teknoloji tabanına ve araştırılan teknolojiye göre sınıflandırarak değerlendirmektir. Araştırma için kaynak taramasında YÖK’ün Ulusal Tez Merkezi kullanılmıştır. Araştırma süresince tez taramaları “yabancı dil olarak türkçe öğretimi” ve “teknoloji tabanlı konular” üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Yapılan tarama sonucunda 40 lisansüstü tez belirlenmiştir. Araştırma nitel araştırma yaklaşımlarından doküman incelemesi deseni ile yürütülmüştür. Verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; en fazla yüksek lisans türünde araştırmanın yapıldığı, araştırmaların 2019-2020 yıllarında yoğunlaştığı, araştırmalarda karma yaklaşımın ve deneysel desenin tercih edildiği, B1 ve B2 dil seviyelerinde ve dinleme beceri alanında daha fazla çalışmanın yapıldığı, web tabanlı olmayan araştırmaların tercih edildiği, dizi ve film ile ilgili araştırmaların diğer teknolojilere göre yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde daha fazla kullanıldığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Bal, M. (2020). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde teknoloji kullanımı. Karatay, H. (Yay. haz.) Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi el kitabı içinde (s. 605-639 ). Ankara: Pegem Akademi.
- 2. Baş, B. ve Yıldırım, T. (2018). Yabancılara Türkçe öğretiminde teknoloji entegrasyonu. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 6(3), 827-839.
- 3. Birinci, F. G. (2020). A review on information technologies used in teaching Turkish as a foreign Language . Sakarya University Journal of Education , 10 (2) , 350-371 .
- 4. Büyükikiz, K. K. (2014). Yabancılara Türkçe öğretimi alanında hazırlanan lisansüstü tezler üzerine bir inceleme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11/25, 203-213.
- 5. Genç-Ersoy, B. ve Ersoy, M. (2021). Teknoloji destekli Türkçe öğretimi üzerine yayınlanan makalelerin içerik analizi: ULAKBİM-TR Dizin örneği. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(3), 810-829.
- 6. Maden, S. ve Önal, A. (2021). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi ile ilgili lisansüstü tezlerin araştırma eğilimleri. Uluslararası Eğitim Bilim ve Teknoloji Dergisi , 7 (1) , 42-56 .
- 7. Özdemir, E. F. (2021). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde film kullanımının yabancı öğrencilerin konuşma becerisine etkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- 8. Şengül, M. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde öğretim teknolojileri ve materyal kullanımı. Şahin, A. (Yay. haz.) Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi/kuramlar, yaklaşımlar, etkinlikler içinde (s. 333-357). Ankara: Pegem Akademi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Dilbilim
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Eylül 2022
Gönderilme Tarihi
28 Şubat 2022
Kabul Tarihi
25 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 2
APA
Sallabaş, F., & Polat, T. (2022). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. Aydın Tömer Dil Dergisi, 7(2), 183-212. https://izlik.org/JA64RM79AG
AMA
1.Sallabaş F, Polat T. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. Aydın Tömer Dil Dergisi. 2022;7(2):183-212. https://izlik.org/JA64RM79AG
Chicago
Sallabaş, Furkan, ve Tuğçe Polat. 2022. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi”. Aydın Tömer Dil Dergisi 7 (2): 183-212. https://izlik.org/JA64RM79AG.
EndNote
Sallabaş F, Polat T (01 Eylül 2022) Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. Aydın Tömer Dil Dergisi 7 2 183–212.
IEEE
[1]F. Sallabaş ve T. Polat, “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi”, Aydın Tömer Dil Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 183–212, Eyl. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64RM79AG
ISNAD
Sallabaş, Furkan - Polat, Tuğçe. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi”. Aydın Tömer Dil Dergisi 7/2 (01 Eylül 2022): 183-212. https://izlik.org/JA64RM79AG.
JAMA
1.Sallabaş F, Polat T. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. Aydın Tömer Dil Dergisi. 2022;7:183–212.
MLA
Sallabaş, Furkan, ve Tuğçe Polat. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi”. Aydın Tömer Dil Dergisi, c. 7, sy 2, Eylül 2022, ss. 183-12, https://izlik.org/JA64RM79AG.
Vancouver
1.Furkan Sallabaş, Tuğçe Polat. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Tabanlı Konular Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. Aydın Tömer Dil Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2022;7(2):183-212. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64RM79AG
