Objective: Microbiological fertilizer usage is an expanding phenomenon in agriculture worldwide due to conformity to sustainable agriculture model. Nitrogen fixing and phosphate solubilizing bacteria species that can live symbiotic or free in soils have been used in both legumes and other crops. This experiment was laid out to investigated the effectiveness of rhizobia and plant growth promoting bacteria (PGPB) inoculation on plant growth and dry matter accumulation in different lentil cultivars.
Materials and Methods: The experiment was conducted according to completely randomized factorial design with three replications at growth chamber of Field Crops Department, Siirt University, Siirt. A rhizobia strain, Rhizobium leguminosarum biover. to vicia, and two PGPB strains (TV83D and TV119E) were treated to six lentil cultivars and compared with non-inoculated control plants.
Results: Analysis of variance indicated that cultivar, bacterial inoculation and CxB interactions caused statistically significant differences (p<0.01) in all characteristics including total biomass, plant and root length, dry matter accumulation in roots and shoots. According to the results, shoot (plumula) fresh weight, root fresh weight, plant length, root length, shoot dry weight and root dry weight were changed between 0.171-0.311 g, 0.150-0.268 g, 12.2-18.5 cm, 11.3-18.8 cm, 0.0186-0.0303 g and 0.0233-0.0381 g, respectively. Out of lentil cultivars, Seyran-96 and Yerli kırmızı exhibited higher growth performance. The TV83D, capable of high nitrogen fixation, promoted plant growth and dry matter accumulation compared with control and other beneficial microorganisms.
Conclusion: Biopriming with nitrogen fixing microorganisms provides to enhance plants during early growing stage, therefore, it might be used as a sustainable strategy in lentil cultivation.
Beneficial microorganism Bio-priming Biomass Fertilizer Growth Sustainable agriculture
2020-SİÜZİR-038
Amaç: Mikrobiyolojik gübre kullanımı, sürdürülebilir tarım modeline uyumlu olması nedeniyle dünya çapında tarımda yaygınlaşan bir fenomendir. Toprakta simbiyotik veya serbest yaşayabilen azot bağlayıcı ve fosfat çözünürlüğünü arttıran bakteri türleri, hem baklagillerde hem de diğer ürünlerde kullanılmıştır. Bu araştırma, farklı mercimek çeşitlerinde rizobium ve bitki büyümesini teşvik eden bakteri (PGPB) inokülasyonunun bitki büyümesi ve kuru madde birikimi üzerindeki etkinliğini araştırmak amacıyla düzenlenmiştir.
Materyal ve Yöntem: Araştırma, Siirt Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü büyüme odasında üç tekrarlamalı olarak tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre yapılmıştır. Bir rizobium suşu (Rhizobium leguminosarum biover. to vicia) ve iki PGPB suşu (TV83D ve TV119E), altı mercimek çeşidine uygulanmış ve kontrol bitkileriyle karşılaştırılmıştır.
Araştırma Bulguları: Varyans analizi, çeşit, bakteri inokülasyonu ve CxB etkileşimlerinin tüm karakterlerde (toplam biyo-kütle, bitki ve kök uzunluğu, köklerde ve sürgünlerde kuru madde birikimi dahil olmak üzere) istatistiksel olarak önemli farklılıklara neden olduğunu göstermiştir (p<0.01). Sonuçlara göre, sürgün (plumula) yaş ağırlığı, kök yaş ağırlığı, bitki uzunluğu, kök uzunluğu, sürgün kuru ağırlığı ve kök kuru ağırlığı sırasıyla 0.171-0.311 g, 0.150-0.268 g, 12.2-18.5 cm, 11.3-18.8 cm, 0.0186-0.0303 g ve 0.0233-0.0381 g arasında değişmiştir. Mercimek çeşitlerinden, Seyran-96 ve Yerli kırmızı daha yüksek gelişme performansı sergilemiştir. Yüksek azot bağlama kapasitesine sahip olan TV83D, kontrol ve diğer faydalı mikroorganizmalara göre bitki büyümesini ve kuru madde birikimini daha fazla teşvik etmiştir.
Sonuç: Azot bağlayıcı mikroorganizmalarla biyopriming, bitkilerin erken büyüme aşamasında gelişimini artırabilir ve bu nedenle mercimek yetiştiriciliğinde sürdürülebilir bir strateji olarak kullanılabilir.
Faydalı mikroorganizma Biyo-priming Biyo-kütle Gübre Gelişim Sürdürülebilir tarım
Siirt Üniversitesi
2020-SİÜZİR-038
Bu çalışma, Siirt Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 2020-SİÜZİR-038 nolu proje kapsamında desteklenmiştir.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | 2020-SİÜZİR-038 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 18 Mart 2024 |
| Kabul Tarihi | 3 Ekim 2024 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 1 |