Öz
Türkiye 'de önemli bir üretim potansiyeline sahip
olan kuşburnu meyvesi (Rosa canina
L.)
kurutularak alternatif şekillerde tüketilmektedir. Bu çalışmada
kabin tip bir konvektif kurutucu kullanılarak 50, 60 ve 70°C kurutma havası
sıcaklıklarında kurutulmuştur. Ürün nemi yaş baza göre % 10-15 seviyesine kadar
kurutulan kuşburnu meyvesinin kuruma performansı, en uygun ince tabakalı
matematiksel kuruma modeli, efektif difüzyon (Deff) ve aktivasyon enerji değerleri belirlenmiştir.
Kurutma havası sıcaklık değerlerine göre belirlenen ortalama kuruma süreleri
sırasıyla 16.5, 7.5 ve 7 saat olarak belirlenmiştir. Kuşburnu meyvesinin ince
tabakalı kuruma modellerini oluşturmak için literatürde yaygın olarak
kullanılan Midilli-Küçük, Page ve Yağcıoğlu modelleri seçilmiştir. Oluşturulan
kuruma modelleri içerisinde kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden ince tabakalı
matematiksel model Midilli-Küçük modeli olduğu belirlenmiştir. Kurutma işlemi
esnasında belirlenen efektif difüzyon (Deff)
değerleri 1.52x10-5-3.74x10-5 m2/sn
aralığında değişirken aktivasyon enerji değeri ise (Ea) 42.83 kj/mol olarak belirlenmiştir.