Bu araştırmanın amacı, dünya fındık üretiminde ilk
sırada yer alan Türkiye’de, fındık üretiminin yapıldığı eski ve yeni üretim
bölgelerindeki fındık işletmelerini tarımsal üretim açısından karşılaştırmalı
analiz etmektir. Araştırmanın verileri, eski üretim bölgesinden 183 ve yeni
üretim bölgesinden 92 fındık işletmesinden anket yoluyla elde edilmiştir. İki
üretim bölgesindeki işletmelerin tarımsal üretim arasındaki farklılığı Ki-kare
analizi ile ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, işletme yöneticisinin öğrenim durumunun, ikamet
yerinin, fındık dikim yaşının, hasat şeklinin, hasatta makine kullanımının ve sulama durumunun fındık
üretim bölgelerine göre
farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Eski
üretim bölgesindeki işletme yöneticilerinin %63.9’u ilköğretim mezunu ve
%49.2’si köylerde ikamet ederken, yeni üretim bölgesinde bu oranlar %82.6 ve
%78.3 tür. Eski üretim bölgesindeki
işletmelerin %54.1’inin fındık dikim yaşının 31-60 yıl aralığında olduğu,
%33.9’unun silkme suretiyle yerden toplayarak fındık hasadını yaptığı, %1.1’inin hasatta makine kullandığı ve sadece %1.6’sının fındık bahçelerinde sulama yaptığı
saptanmıştır. Yeni üretim bölgesindeki işletmelerin ise %64.1’inin fındık
bahçesi dikim yaşının 0-30 yıl aralığında değiştiği, %39.1’inin yerden
toplayarak fındık hasadını yaptıkları, %5.4’ünün
hasatta makine kullandıkları ve %10.9’unun
fındık bahçelerinde sulama yaptıkları tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları
bütün olarak değerlendirildiğinde yeni üretim bölgesindeki bahçelerde kültürel
bakımın ve mekanizasyon uygulamalarının eski bölgeye göre yapılma eğiliminin
yüksek olduğu ortaya konulmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |