Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı silajlık mısır çeşitlerinde (Zea mays L.) verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Yıl 2020, , 271 - 278, 30.12.2020
https://doi.org/10.29278/azd.684510

Öz

Bu çalışma, bazı silajlık mısır çeşitlerinde (Zea mays L.) verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2018 yılında Samsun Çarşamba ekolojik koşullarında sulamalı olarak yürütülmüştür. Denemede 10 mısır çeşidi (RX-9292, DKC- 955, 30 B 74, 36 K 61, Hido, 72 May 80, Otello, Reserve, Aga, Samada-07) Tesadüf Bloklarında 3 tekrarlamalı olarak ekilmiştir. Araştırma sonucunda yeşil ot verimi 7 242.7-11 077.0 kg da-1, sap/bitki oranı % 34.9-47.5, kuru madde verimi 3 017.0-3 525.7 kg da-1 arasında değişmiştir. Kalite özelliklerinden ham protein oranı % 5.01-9.48 arasında değişmiş ve en yüksek protein oranı 72 MAY 80 (% 9.48) ve 36 K 61 (% 8.65) çeşitlerinde, NDF oranı % 42.40-56.00 arasında değişmiş ve en yüksek NDF oranı 30 B 74 (% 56.00) ve DKC-955 (% 53.30) çeşitlerinde, ADF oranı % 29.00-39.17 arasında değişmiş ve en yüksek ADF oranı DKC-955 (% 39.17) ve AGA (% 37.47) çeşitlerinde belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Akdeniz, H., Yılmaz, İ., Antiç, N., Zorer, Ş., 2003. Bazı mısır çeşitlerinde verim ve yem değerleri üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 14: 47-51.
  • Anonim, 2018. Mısır raporu-2018. http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php? kod=30187&tipi=17&sube=0.
  • Aydın, İ., Albayrak, S., 1995. Samsun ekolojik şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen bazı bitkilerin farklı biçim zamanlarında ot ve ham protein verimleri üzerine bir araştırma. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10: 71-81.
  • Aydın, İ., Uzun, F., 1995. Samsun ekolojik şartlarında II. Ürün olarak yetiştirilen silajlık mısırın kuru ot ve ham protein verimi üzerine sıklık ve biçim zamanının etkisi. OMÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10: 15-21.
  • Balmuk, Y., 2012. Konya Yunak koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek silajlık mısır çeşitlerinin verim ve verim özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Osman Paşa Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Tokat.
  • Başaran, U., Gülümser, E., Çopur Doğrusöz, M., Mut, H., Şahin, H., 2017. Farklı silajlık mısır çeşitlerinin hamur olum döneminde silaj ve tane özelliklerinin belirlenmesi. KSÜ Doğa Bil. Derg., 21 (Özel Sayı), 1-5. Çaçan, E., İşikten, S., 2019. Bingöl ili ekolojik koşullarında bazı silajlık mısır çeşitleri için uygun ekim zamanının belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6: 39-49.
  • Çete, N., Sarıcan, C., 1998. Silajlık yem bitkileri üretim ve silaj yapımı. U.S. Grains Council.
  • Çevik, M., 2012. Mısır Raporu.Ulusal Hububat Konseyi, Konya.
  • Çiğdem, S., Uzun, F., 2006. Samsun ili taban alanlarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık sorgum ve mısır çeşitleri üzerine bir araştırma. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 21: 14-19.
  • Erdoğdu, İ., Altınok, S., 2003. Silajlık olarak yetiştirilen bazı atdişi hybrid mısır (Zea mays indentata Sturt.) çeşitlerinin bitkisel özellikleri ve yem verimleri. Tarım Bilimleri Dergisi, 9: 170-173.
  • Ergül, Y., 2008. Silajlık mısır çeşitlerinin önemli tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Konya. Güneş, A., 2004. Karaman ekolojik koşullarında silajlık hibrit mısır çeşitleri ve sorgum-sudan otu melezlerinin ikinci ürün olarak yetiştirme imkanlarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. S. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarla Bitkileri Anabilimdalı. Konya.
  • Han, E., 2016. Bazı mısır çeşitlerinin dane verimleri ile silaj ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Ordu.
  • İptaş, S., Yılmaz, M., Öz, A., Avcıoğlu, R., 1997. Tokat ekolojik şartlarında silajlık mısır, sorgum tür ve melezlerinden yararlanma olanakları. Türkiye I. Silaj Kongresi. Hasat Yayıncılık. 97-105. İstanbul.
  • Karayiğit, İ., 2005. Farklı olgunluk dönemlerindeki bazı melez mısır çeşitlerinin silaj kalitesi üzerine araştırmaları. Yükske Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Kahramanmaraş.
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi. Bilgehan Basımevi. Bornova, İzmir.
  • Kutlu, H.R., 2008. Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri (Ders notu). Çukurova Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Zootekni Bölümü. Adana.
  • Olgun, F., 2011. Silajlık melez mısır çeşitlerinin farklı hasat zamanının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Konya.
  • Önal Aşcı, Ö., Acar, Z., 2018. Kaba yemlerde kalite. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yay. ISBN-978-605-01-1227-6 .
  • Öner, F., Aydın, İ., Sezer, İ., Gülümser, A., Özata, E., Algan, D., 2011. Bazı silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye 9. Tarla Bitkileri Kongresi, Bursa.
  • Öner, F., Güneş, A., 2019. Bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silajlık verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 16: 42-50.
  • Öz, A., Kapar, H., Dok, M., 2017. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınları. http://arastirma.tarim.gov.tr/ktae/Belgeler/brosurler/Mısır%20Tarımı.pdf
  • Özaslan, A., Sevimay, C., 2006. Arpa ve buğday hasadından sonar bazı yem bitkilerinin ikinci ürün olarak yetiştirilme imkanları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 13: 101-107.
  • Özata, E., Kapar, H., 2017. Nitelikli saf hatlardan elde edilen silajlkık hibrit mısır çeşit adaylarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26:161-168. l
  • Phipps, R., Wilkinson, M., 1985. Maize Silage. Chalm-combe, Publications, 13. High Woods Drive, Mar-low Bottom. Morlown Bucks. SL 73PU. September. 48 p.
  • Yıldız, H., İlker, E., Yıldırım, A., 2017. Bazı silajlık mısır (Zea mays L.) çeşit ve çeşit adaylarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. 12: 81-89, ISSN 1304-9984.
  • Yılmaz, Ş., Gözübenli, H., Can, E., Ateş, İ., 1999. Hatay koşullarında II. Ürün olarak yetiştirilebilecek silajlık mısır çeşitlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi (15-18 Kasım), 3. cilt. Çayır Mera Yem Bitkileri ve Yemeklik Tane Baklagiller, 295-299, Adana.
  • Yozgatlı, O., Başaran, U., Gülümser, E., Mut, H., Çopur Doğrusöz, M., 2019. Yozgat ekolojisinde bazı mısır çeşitlerinin morfolojik özellikleri, verim ve silaj kaliteleri. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 22:170-177.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nuri Yılmaz 0000-0002-0597-6884

Osman Akman 0000-0003-3841-8480

Özlem Önal Aşcı 0000-0002-9487-9444

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Yılmaz, N., Akman, O., & Önal Aşcı, Ö. (2020). Bazı silajlık mısır çeşitlerinde (Zea mays L.) verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 9(2), 271-278. https://doi.org/10.29278/azd.684510