Bu çalışma, bazı silajlık mısır çeşitlerinde (Zea mays L.) verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2018 yılında Samsun Çarşamba ekolojik koşullarında sulamalı olarak yürütülmüştür. Denemede 10 mısır çeşidi (RX-9292, DKC- 955, 30 B 74, 36 K 61, Hido, 72 May 80, Otello, Reserve, Aga, Samada-07) Tesadüf Bloklarında 3 tekrarlamalı olarak ekilmiştir. Araştırma sonucunda yeşil ot verimi 7 242.7-11 077.0 kg da-1, sap/bitki oranı % 34.9-47.5, kuru madde verimi 3 017.0-3 525.7 kg da-1 arasında değişmiştir. Kalite özelliklerinden ham protein oranı % 5.01-9.48 arasında değişmiş ve en yüksek protein oranı 72 MAY 80 (% 9.48) ve 36 K 61 (% 8.65) çeşitlerinde, NDF oranı % 42.40-56.00 arasında değişmiş ve en yüksek NDF oranı 30 B 74 (% 56.00) ve DKC-955 (% 53.30) çeşitlerinde, ADF oranı % 29.00-39.17 arasında değişmiş ve en yüksek ADF oranı DKC-955 (% 39.17) ve AGA (% 37.47) çeşitlerinde belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |