Bu
çalışma, Siirt’te balıketi tüketim yapısını belirlemek, kent merkezindeki
bireylerin balık tüketim tercihlerini ve alışkanlıklarını belirlemek için
yapılmıştır. 2017
yılında yürütülen çalışmanın materyalini, Siirt kent merkezinde ikamet eden
toplam 271 kişi ile yapılan anketlerden sağlanan veriler oluşturmaktadır.
Veriler tanımlayıcı istatistikler, X2 testi ve Tek Yönlü Varyans
(ANOVA) testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre;
bireylerin %22,5’inin daha çok balıketi tükettikleri ve en çok tüketilen balık
türünün ise hamsi olduğu sonucu bulunmuştur. Bireyler balıketini en çok ayda
bir defa ve yaklaşık olarak 4,5 kg olarak tükettiklerini belirtmişlerdir.
Bireylerin balıketi tüketim tercihlerinde balıketinin lezzetli olması ve besin
değerinin yüksek olması faktörlerinin ön planda olduğu belirlenmiştir.
Bireylerin yarısının yeteri kadar balık tükettiklerine inanmadıkları sonucu
ortaya çıkmıştır. Bireyler yeteri kadar balık tüketmemelerine neden olarak
%33,2 oranında balık fiyatlarının pahalı olduğunu, %25,8 oranında ise tüketmek
istediği balık çeşidini bulamadığını belirtmişlerdir. Sonuç olarak; damak
zevkine uygun her çeşit işlenmiş su ürünlerinin bulunabilirliği ve tüketicilere
uygun fiyatlarla sunulması Siirt ilinde balık tüketiminin artması için son
derece önem arz etmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2 |