Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yozgat ili süt sığırcılığı işletmelerinde barınakların yapısal ve teknik yönden değerlendirilmesi

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 2, 421 - 436, 29.12.2022
https://doi.org/10.29278/azd.1141547

Öz

Amaç: Bu araştırma, Yozgat ilinde faaliyet gösteren süt sığırı işletmelerinin barınak durumu ve özelliklerini belirlemek, barınakları yapısal ve teknik yönden ele alarak mevcut barınakların olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirmek ve öneriler sunmak amacı ile yapılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Yozgat ilinde 14 ilçede 160 süt sığırı işletmesinde yürütülen çalışmada, yetiştiricilerle yüz yüze görüşülerek yapılan anketler ve ölçümler yoluyla elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi neticesinde sonuçlar yüzde frekans değerleri şeklinde verilmiştir. Ayrıca bazı parametrelerin karşılaştırılması için kimi değişkenlerin bağımlı olup olmadığını belirlemek amacıyla ki kare analizinden yararlanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır.
Araştırma Bulguları: Bölgede en fazla Simmental ırkı ve melezlerinin yetiştiriciliğinin yapılmakta olduğu, işletmelerin %36.87’sinin tam kapasite ile işletilmediği ve işletmelerin çok azında (%14.37) altlık-yataklık malzemesi kullanıldığı tespit edilmiştir. Çalışma alanındaki işletmelerin %25’inde günlük süt üretimini 45-65 litre arasında değiştiği, en fazla süt üretiminin ilkbahar mevsiminde olduğu, sabit süt sağım ünitesinin ve süt soğutma tankının (%86.25) olmadığı tespit edilmiştir. Hayvan barınaklarının %31.87’si briket malzeme ile yapılmıştır. Orta ve küçük ölçekli işletmelerin birçoğunda (96 adet) yemlik yolunun olmadığı bu işletmelerin genelde geleneksel yöntemlerle, avlu içinde yer aldığı ve barınak ebatları ve havalandırma bacalarının yetersiz ve hayvan refahına uygun olmayan işletmeler olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Genel olarak bölgede süt sığırcılığı yapan işletmelerde bilgi ve yeniliklerin yeterince benimsenmediği, işletmeler arasında yapısal özellikler yönünden önemli farklılıkların söz konusu olduğu, süt hayvancılığının geleneksel yöntemlerle yapıldığı ve işletme yöneticilerinin teknik bilgilerinin yetersiz kaldığı düşünülmektedir.

Destekleyen Kurum

Yozgat Bozok Üniversitesi, BAP Birimi

Proje Numarası

6602b-ZF/17-94

Teşekkür

Desteklerinden dolayı YOBU BAP Birimine teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Akman, N. (2003). Pratik Sığır Yetiştiriciliği. Türk Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı Yayını. Ankara.
  • Aksoy, A., Güler, İ.O., Terin, M. (2014). Erzurum ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye olan ve olmayan üreticilerin belirli özellikler açısından karşılaştırılması. GOP Ziraat Fakültesi Dergisi. 31(3): 82-90.
  • Alkan, S. (2015). Türkiye’de süt sığırı ahırlarında karşılaşılan başlıca sorunlar. Ordu Akademik Ziraat Dergisi, 4(1), 43-48
  • Anonim, (2010). IPARD Hayvan Refahı Bilim Kurulu Raporu. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Tarım ve Kırsal Kalkınma Planı.
  • Anonim, (2020). Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verileri
  • Anonim, (2021). TUİK Hayvansal üretim verileri. www. tuik.gov.tr. Erişim Tarihi: 10.09.2021.
  • Anonim, (2021). Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi Yozgat Tarımsal Yatırım Rehberi 2022.
  • Arslanoğlu, K. (2019). Elazığ ilinde süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerinin istatiksel analizi. Yüksek lisans tezi. F. Ü. Vet. Fak. Sağ. Bil. Ens. Zootekni Ana Bilim Dalı, Elazığ.
  • Aydın, R., Güler, O., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., Avcı, M. (2016). Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinin barınak özellikleri üzerine bir araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Doğa Bilimleri Dergisi 19(1): 98-111.
  • Aydın, M. K., Keskin, M. (2019). Muğla ilinde süt sığırı yetiştiriciliğinin mevcut durumu, bazı verim ve yapısal özellikleri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 59(2), 57-63.
  • Bakan, Ö., Aydın, R. (2016). Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47 (2): 113-122.
  • Bakır, G., Kibar, M. (2020). Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinin barınak özelliklerinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 23(4), 1085-1095.
  • Baykalır, Y., Akyüz, B., Erişir, Z. (2020). İzmir ili Kiraz ilçesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30(2), 266-275.
  • Bickert, G. W. (2000). Milking herd facilities. Pages 27-42 in Dairy Free Stall Housing and Equipment. Iowa State University, Ames. The U.S.A.
  • Boz, İ. (2013). Doğu Akdeniz Bölgesinde Süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 16(1): 24-32.
  • Ermetin, O., Mülayim, M. (2020). Determination of roughage adequacy by means of animal husbandry status and feed sources in the KOP Region. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(8), 1784-1794.
  • Göncü, S. (2013). Süt Sığırcılığında Barınak Çeşitleri. Basılmamış Ders notları.
  • Güler, O., Aydın, R., Diler, A., Yanar, M., Koçyiğit, R., Maraşlı, A. (2017). Sığırcılık işletmelerinin barınak özellikleri üzerine bir araştırma. Erzurum İli Narman İlçesi Örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27(3): 396-405.
  • Haley, D. B., Rushen, J., Passillé, A. D. (2000). Behavioural indicators of cow comfort: activity and resting behaviour of dairy cows in two types of housing. Canadian Journal of Animal Science, 80(2), 257-263.
  • Kayar, Y. (2011). Denizli Yöresi Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Barınakların Yapısal Yönden Değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 124s.
  • Kaygısız, A., Tümer, R. (2009). Kahramanmaraş ili süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri. 2. barınak özellikleri. KSÜ Doğa Bilimleri Derg 12(1): 40-47.
  • Kılıç, O., Eryılmaz, G. A. (2020). Samsun ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 637-645.
  • Kocaman, İ., Yüksel, A. N. (2001). Türkgeldi ve İnanlı Tarım İşletmelerindeki bağlı (duraklı) süt sığırı ahırlarının iklimsel çevre koşulları ve denetimi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 33, 69-78.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M. (2016). Süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti: Erzurum ili Hınıs ilçesi örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 3(1): 24–32.
  • Kurç, H. C., Kocaman, İ. (2016). Tekirdağ-Malkara yöresindeki büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yapısal yönden incelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(4), 84-90.
  • Manninen, E., de Passille, A.M., Rushan, J., Norring, M., Saloniemi, H. (2002). Preferences of dairy cows kept in unheated buildings for different kind of cubicle flooring. Applied Animal Behaviour Science, Volume 75, Issue 4, pp. 281-292.
  • Mat, B., Cevger, Y. (2020). Balıkesir ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve sorunları. Eurasian J Vet Sci, 36(4), 277-286.
  • Mundan, D., Atalar, B., Meral, B. A., Yakışan, M. M. (2018). Modern süt sığırı işletmelerinin yapısal ve teknik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 13 (2), 201-210.
  • Mutaf, S., Sönmez, R. (1984). Hayvan Barınaklarında iklimsel Çevre ve Denetimi, Ege Üniv., Ziraat Fak. Yayınları No: 438, E., Ü., Zir. Fak. Ofset Basımevi, Bornova-İzmir.
  • Öcal, G.Ö. (2020). Ankara İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Hayvan Refahının Barınak ve Yetiştirme Şartları Yönünden Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 29 Sayfa, Ankara.
  • Özdemir, M. Y. (2007). Tokat merkez ilçedeki süt sığırı ahırlarının yapısal ve çevre koşulları yönünden yeterliliklerinin ve geliştirme olanaklarının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Önal, A.R., Özder, M. (2008). Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 5(2): 197-203.
  • Özyürek., S, Koçyiğit., R, Tüzemen. N. (2014). Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri. Çayırlı ilçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 11(3): 19-26
  • Palmer, R.W. (2005). Cow Comfort issues in freestall barns. Western Dairy Management Conference. March 9-11, Reno, NV. Pp. 141-156.
  • Sezer, Y., Baytok, E., Akçay, A. (2020). Nevşehir ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve hayvan besleme uygulamaları yönünden değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(3), 235-241.
  • Şirin, Ü., Kocaman, B. (2016). Erzurum ve çevresi süt sığırcılığı işletme binalarının optimum tasarım. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3), 28-38.
  • Tugay, A., Bakır, G. (2006). Giresun yöresindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin ırk tercihleri ve barınakların yapısal durumu. Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi 37(1): 39-47.
  • Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S. (2013). Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. mevcut durum. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1), 109-116.
  • Uğurlu, N. (1993). Konya Yöresi büyük baş hayvan barınaklarının yapısal durumu ve sorunlarının tespiti. Selçuk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Uğurlu, N., Uzal, S. (2004). Süt Sığırı barınaklarının tasarımında mevsimsel etkiler. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(33), 73-79.
  • Uğurlu, N., Şahin, S. (2010). Kayseri ili süt sığırı barınaklarının yapısal özellikleri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(2), 23-26.
  • Usta, S. (2011). Serbest duraklı süt sığırcılığı işletmelerinde mimari yerleşim planı oluşturma ilkeleri ve üreticiler için öneri mahiyetinde tip yerleşim planlarının geliştirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi, 1(2), 29-42.
  • Uzal, S., Uğurlu, N. (2009). Serbest ve serbest duraklı süt sığırı barınaklarında sığırların zaman bütçesi ve barınak alan kullanımları. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(47), 27-37.
  • Vermunt, J.J., Greenough, P.R. (1996). Claw conformation of dairy heifers in two management systems. Br. Vet. J., 152, 157-180
  • Wolf, A. (2009). A Welfare Assessment System for Dairy Cows Pasture and The Comparison to a Welfare Scoring System for Cows in Cubicles. Research Project Veterinary Medicine, University of Utrecht.
  • Yamane, T. (1967). Statistics, An Introductory Analysis, 2nd Ed., New York: Harper and Row.
  • Yılmaz, H. İ., Yardımcı, N. (2014). Isparta bölgesinde süt sığırcılığı yapılan işletmelerdeki barınakların hayvan refahı açısından değerlendirilmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 18(4), 27-34.

Structural and Technical Evaluation of Shelters in Dairy Farms in Yozgat Province

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 2, 421 - 436, 29.12.2022
https://doi.org/10.29278/azd.1141547

Öz

Objective: This research aimed to determine the barn status and characteristics of dairy cattle enterprises operating in Yozgat province, evaluating the positive and negative aspects of existing barns by considering them in terms of structural and technical elements and presenting suggestions.
Materials and Methods: The study carried out on 160 dairy cattle farms in 14 districts in Yozgat province evaluated the data obtained through face-to-face interviews with breeders and measurements. As a result of the statistical analysis of the data, the results are given as percentage frequency values. In addition, chi-square analysis was used to determine whether some variables depended on comparing some parameters. The SPSS package program was used in the statistical analysis of the data.
Results: It has been determined that the most Simmental breeds and crosses are cultivated in the region, 36.87% of the farms are not operated at total capacity, and litter-bedding material is used in very few farms (14.37%). It has been determined that 25% of the enterprises in the study area have a daily milk production of 45-65 liters. The highest milk production is in the spring, with no stationary milking unit and milk cooling tanks (86.25%). 31.87% of the animal shelters were made with briquette material. It has been determined that most of the medium and small-sized enterprises (96 units) do not have a manger route. These enterprises are generally built with traditional methods, in the courtyard, and the shelter sizes and insufficient ventilation shafts are unsuitable for animal welfare. The shelter sizes and ventilation shafts are inadequate and unsuitable for animal welfare.
Conclusion: In general, it has been observed that the information and innovations are not sufficiently adopted in the dairy cattle enterprises in the region, and there are significant differences in structural characteristics between the enterprises. The reason for this is that traditional methods of dairy farming and the lack of technical knowledge in business managers are effective.

Proje Numarası

6602b-ZF/17-94

Kaynakça

  • Akman, N. (2003). Pratik Sığır Yetiştiriciliği. Türk Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı Yayını. Ankara.
  • Aksoy, A., Güler, İ.O., Terin, M. (2014). Erzurum ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye olan ve olmayan üreticilerin belirli özellikler açısından karşılaştırılması. GOP Ziraat Fakültesi Dergisi. 31(3): 82-90.
  • Alkan, S. (2015). Türkiye’de süt sığırı ahırlarında karşılaşılan başlıca sorunlar. Ordu Akademik Ziraat Dergisi, 4(1), 43-48
  • Anonim, (2010). IPARD Hayvan Refahı Bilim Kurulu Raporu. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Tarım ve Kırsal Kalkınma Planı.
  • Anonim, (2020). Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verileri
  • Anonim, (2021). TUİK Hayvansal üretim verileri. www. tuik.gov.tr. Erişim Tarihi: 10.09.2021.
  • Anonim, (2021). Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi Yozgat Tarımsal Yatırım Rehberi 2022.
  • Arslanoğlu, K. (2019). Elazığ ilinde süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerinin istatiksel analizi. Yüksek lisans tezi. F. Ü. Vet. Fak. Sağ. Bil. Ens. Zootekni Ana Bilim Dalı, Elazığ.
  • Aydın, R., Güler, O., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., Avcı, M. (2016). Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinin barınak özellikleri üzerine bir araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Doğa Bilimleri Dergisi 19(1): 98-111.
  • Aydın, M. K., Keskin, M. (2019). Muğla ilinde süt sığırı yetiştiriciliğinin mevcut durumu, bazı verim ve yapısal özellikleri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 59(2), 57-63.
  • Bakan, Ö., Aydın, R. (2016). Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47 (2): 113-122.
  • Bakır, G., Kibar, M. (2020). Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinin barınak özelliklerinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 23(4), 1085-1095.
  • Baykalır, Y., Akyüz, B., Erişir, Z. (2020). İzmir ili Kiraz ilçesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30(2), 266-275.
  • Bickert, G. W. (2000). Milking herd facilities. Pages 27-42 in Dairy Free Stall Housing and Equipment. Iowa State University, Ames. The U.S.A.
  • Boz, İ. (2013). Doğu Akdeniz Bölgesinde Süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 16(1): 24-32.
  • Ermetin, O., Mülayim, M. (2020). Determination of roughage adequacy by means of animal husbandry status and feed sources in the KOP Region. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(8), 1784-1794.
  • Göncü, S. (2013). Süt Sığırcılığında Barınak Çeşitleri. Basılmamış Ders notları.
  • Güler, O., Aydın, R., Diler, A., Yanar, M., Koçyiğit, R., Maraşlı, A. (2017). Sığırcılık işletmelerinin barınak özellikleri üzerine bir araştırma. Erzurum İli Narman İlçesi Örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27(3): 396-405.
  • Haley, D. B., Rushen, J., Passillé, A. D. (2000). Behavioural indicators of cow comfort: activity and resting behaviour of dairy cows in two types of housing. Canadian Journal of Animal Science, 80(2), 257-263.
  • Kayar, Y. (2011). Denizli Yöresi Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Barınakların Yapısal Yönden Değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 124s.
  • Kaygısız, A., Tümer, R. (2009). Kahramanmaraş ili süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri. 2. barınak özellikleri. KSÜ Doğa Bilimleri Derg 12(1): 40-47.
  • Kılıç, O., Eryılmaz, G. A. (2020). Samsun ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 637-645.
  • Kocaman, İ., Yüksel, A. N. (2001). Türkgeldi ve İnanlı Tarım İşletmelerindeki bağlı (duraklı) süt sığırı ahırlarının iklimsel çevre koşulları ve denetimi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 33, 69-78.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M. (2016). Süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti: Erzurum ili Hınıs ilçesi örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 3(1): 24–32.
  • Kurç, H. C., Kocaman, İ. (2016). Tekirdağ-Malkara yöresindeki büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yapısal yönden incelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(4), 84-90.
  • Manninen, E., de Passille, A.M., Rushan, J., Norring, M., Saloniemi, H. (2002). Preferences of dairy cows kept in unheated buildings for different kind of cubicle flooring. Applied Animal Behaviour Science, Volume 75, Issue 4, pp. 281-292.
  • Mat, B., Cevger, Y. (2020). Balıkesir ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve sorunları. Eurasian J Vet Sci, 36(4), 277-286.
  • Mundan, D., Atalar, B., Meral, B. A., Yakışan, M. M. (2018). Modern süt sığırı işletmelerinin yapısal ve teknik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 13 (2), 201-210.
  • Mutaf, S., Sönmez, R. (1984). Hayvan Barınaklarında iklimsel Çevre ve Denetimi, Ege Üniv., Ziraat Fak. Yayınları No: 438, E., Ü., Zir. Fak. Ofset Basımevi, Bornova-İzmir.
  • Öcal, G.Ö. (2020). Ankara İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Hayvan Refahının Barınak ve Yetiştirme Şartları Yönünden Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 29 Sayfa, Ankara.
  • Özdemir, M. Y. (2007). Tokat merkez ilçedeki süt sığırı ahırlarının yapısal ve çevre koşulları yönünden yeterliliklerinin ve geliştirme olanaklarının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Önal, A.R., Özder, M. (2008). Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 5(2): 197-203.
  • Özyürek., S, Koçyiğit., R, Tüzemen. N. (2014). Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri. Çayırlı ilçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 11(3): 19-26
  • Palmer, R.W. (2005). Cow Comfort issues in freestall barns. Western Dairy Management Conference. March 9-11, Reno, NV. Pp. 141-156.
  • Sezer, Y., Baytok, E., Akçay, A. (2020). Nevşehir ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve hayvan besleme uygulamaları yönünden değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(3), 235-241.
  • Şirin, Ü., Kocaman, B. (2016). Erzurum ve çevresi süt sığırcılığı işletme binalarının optimum tasarım. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3), 28-38.
  • Tugay, A., Bakır, G. (2006). Giresun yöresindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin ırk tercihleri ve barınakların yapısal durumu. Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi 37(1): 39-47.
  • Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S. (2013). Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. mevcut durum. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1), 109-116.
  • Uğurlu, N. (1993). Konya Yöresi büyük baş hayvan barınaklarının yapısal durumu ve sorunlarının tespiti. Selçuk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Uğurlu, N., Uzal, S. (2004). Süt Sığırı barınaklarının tasarımında mevsimsel etkiler. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(33), 73-79.
  • Uğurlu, N., Şahin, S. (2010). Kayseri ili süt sığırı barınaklarının yapısal özellikleri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(2), 23-26.
  • Usta, S. (2011). Serbest duraklı süt sığırcılığı işletmelerinde mimari yerleşim planı oluşturma ilkeleri ve üreticiler için öneri mahiyetinde tip yerleşim planlarının geliştirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi, 1(2), 29-42.
  • Uzal, S., Uğurlu, N. (2009). Serbest ve serbest duraklı süt sığırı barınaklarında sığırların zaman bütçesi ve barınak alan kullanımları. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(47), 27-37.
  • Vermunt, J.J., Greenough, P.R. (1996). Claw conformation of dairy heifers in two management systems. Br. Vet. J., 152, 157-180
  • Wolf, A. (2009). A Welfare Assessment System for Dairy Cows Pasture and The Comparison to a Welfare Scoring System for Cows in Cubicles. Research Project Veterinary Medicine, University of Utrecht.
  • Yamane, T. (1967). Statistics, An Introductory Analysis, 2nd Ed., New York: Harper and Row.
  • Yılmaz, H. İ., Yardımcı, N. (2014). Isparta bölgesinde süt sığırcılığı yapılan işletmelerdeki barınakların hayvan refahı açısından değerlendirilmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 18(4), 27-34.
Toplam 47 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orhan Ermetin 0000-0002-3404-0452

Müge Erkan Can 0000-0002-0744-1496

Proje Numarası 6602b-ZF/17-94
Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ermetin, O., & Erkan Can, M. (2022). Yozgat ili süt sığırcılığı işletmelerinde barınakların yapısal ve teknik yönden değerlendirilmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 11(2), 421-436. https://doi.org/10.29278/azd.1141547