EN
TR
İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi
Öz
Bu araştırma, STEM eğitimi uygulamalarının öğrencilerin temel beceri gelişimlerine ve STEM’e yönelik tutumlarına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma grubu, 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul’da bulunan bir devlet okulunun 2.sınıf öğrencilerinden oluşturmaktadır. Grup 40 öğrenciden oluşmakta olup çalışmada öntest-sontest yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Çalışma, STEM tutum ölçeği ve temel beceri ölçeğinin etkisini belirlemek için STEM faaliyetlerinin uygulandığı ve değerlendirmelerin yapıldığı 8 haftalık bir süreçte gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler öntest ve sontest puanları arasındaki değişiklikleri belirmek için eşleştirilmiş örneklem t-testleri ile analiz edilmiştir. Sonuçları, özellikle sontest puanları, öğrencilerin gözlem, çıkarım yapma, ölçme, tahmin ve iletişim kurma becerilerinin sınıflama becerisine kıyasla olumlu farklar göstermiştir. Ayrıca bulgular, öğrencilerin 21.yüzyıl becerileri, fen, mühendislik ve teknolojiye yönelik tutumlarının matematiğe kıyasla yüksek olduğu gözlenmektedir. Bu analizler STEM temelli öğretimin öğrencilerin beceri ve tutumlarını geliştirmede etkili olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abanoz, T. (2020). STEM Yaklaşımına Uygun Fen Etkinliklerinin Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Bilimsel Süreç Becerilerine Etkisinin İncelenmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Adıgüzel, T., Ayar, M. C., Corlu, M. S., & Özel, S. (2012, Haziran). Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (FeTeMM) eğitimi: Disiplinlerarası çalışmalar ve etkileşimler. 10. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi’nde sunulmuş bildiri, Niğde, Türkiye.
- Anadolu Ajansı, (AA), (2019). Okullarda ‘tasarım beceri atölyeleri’ dönemi başlıyor. https://www.aa.com.tr/tr/eğitim/okullarda-tasarim-beceri-atolyelerine-donemi-basliyor/1402981 (Erişim tarihi: 30.12.2019)
- Ary, D., Jacobs, L. C., Sorensen Irvine, C. K., & Walker, D. A. (2019). Introduction to research in education (10. baskı). CENGAGE.
- Avcı, F. (2022). STEM Approach in Preschool Education: A Review of Scientific Research. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 10(1), 157–179.
- Aydeniz, M., & Bilican, K. (2017). STEM eğitiminde global gelişmeler ve Türkiye için çıkarımlar. In S. Çepni (Ed.), Kuramdan Uygulamaya STEM+A+E Eğitimi (ss. 69–90). Pegem Akademi.
- Aydoğdu, B., & Karakuş, F. (2015). İlkokul Öğrencilerine Yönelik Temel Beceri Ölçeğinin Türkçeye Uyarlama Çalışması. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 105–131.
- Blackley, S., & Howell, J. (2015). A STEM narrative: 15 years in the making. Australian Journal of Teacher Education, 40(7), 102–112. https://doi.org/10.14221/ajte.2015v40n7.8
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Bilim, Teknoloji ve Mühendislik Eğitimi ve Programlarının Geliştirilmesi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
19 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi
27 Nisan 2025
Kabul Tarihi
17 Mayıs 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 4 Sayı: 1
APA
Aksakallı, Z. (2025). İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi. BABUR Research, 4(1), 247-261. https://izlik.org/JA39FK79LB
AMA
1.Aksakallı Z. İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi. BABUR Research. 2025;4(1):247-261. https://izlik.org/JA39FK79LB
Chicago
Aksakallı, Zeynep. 2025. “İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi”. BABUR Research 4 (1): 247-61. https://izlik.org/JA39FK79LB.
EndNote
Aksakallı Z (01 Haziran 2025) İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi. BABUR Research 4 1 247–261.
IEEE
[1]Z. Aksakallı, “İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi”, BABUR Research, c. 4, sy 1, ss. 247–261, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39FK79LB
ISNAD
Aksakallı, Zeynep. “İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi”. BABUR Research 4/1 (01 Haziran 2025): 247-261. https://izlik.org/JA39FK79LB.
JAMA
1.Aksakallı Z. İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi. BABUR Research. 2025;4:247–261.
MLA
Aksakallı, Zeynep. “İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi”. BABUR Research, c. 4, sy 1, Haziran 2025, ss. 247-61, https://izlik.org/JA39FK79LB.
Vancouver
1.Zeynep Aksakallı. İlkokulda STEM Uygulamalarının Öğrencilerin Temel Becerilerine ve STEM Tutumlarına Etkisi. BABUR Research [Internet]. 01 Haziran 2025;4(1):247-61. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39FK79LB