Cilt: 1 Sayı: 1, 31.01.2023

Yıl: 2023
Prof. Dr. Mahir KADAKAL Bir kuruma bağlı değildir 0000-0002-0240-918X
Matematik
Savaş KESKİN BAYBURT ÜNİVERSİTESİ, BAYBURT SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
İletişim ve Medya Çalışmaları
Yasemin TÜMER ÇELİK Bir kuruma bağlı değildir

Bayburt Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi (BAÇİNİ), Sanat, kültür alanında özgün ve yenilikleri içeren bilimsel makalelerin yayınlamasını ilke edinmiş olup araştırmacıların bilim sanat ve kültür kapsamında ulusal ve uluslararası literatürde paylaşmayı ve tartışmayı hedeflemektedir. 

BAÇİNİ; plastik sanatlar alanında resim, grafik sanatları- görsel iletişim, güncel sanatlar, tekstil ve moda tasarımı, sanat tarihi, müzik, mimarlık ve yapı tasarımı ile disiplinlerarası sanat araştırmaları gibi sanat ve tasarım alanlarında Türkçe ve İngilizce yayınlar kabul etmektedir.
Dergide, Türkçe ve İngilizce yayınlara yer verilecektir. Dergide yayımlanacak olan makalenin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması ve makale içerisindeki tüm yazarların onayının alınması tamamen sorumlu yazara aittir.

Genel Kurallar
1. Makaleler sorumlu yazar tarafından word dosyası şeklinde ya da ilgili eposta edresine göderilecektir.
2. Eser bir orijinal araştırma makalesi ise; Türkçe Başlık, Türkçe ÖZET, Anahtar kelimeler, İngilizce Başlık, ABSTRACT, Keywords, GİRİŞ, MATERYAL VE METOD, BULGULAR, SONUÇLAR, Teşekkür(varsa) ve Kaynakça bölümlerinden oluşmalıdır. Araştırma makalesi İngilizce yazılmışsa; TİTLE, ABSTRACT, Keywords, INTRODUCTION, MATERIALS AND METHODS, RESULTS, CONCLUSION, Acknowledgments (Ifany), References ana bölüm başlıklarından oluşmalıdır.
3. Eğer makale bir derleme ise; Türkçe Başlık, Türkçe ÖZET, Anahtar kelimeler, İngilizce Başlık, ABSTRACT, Keywords, GİRİŞ, SONUÇLAR ve Kaynakça bölümlerinden oluşmalıdır. Derleme makale İngilizce yazılmışsa; Title, ABSTRACT, Keywords, INTRODUCTION, CONCLUSION ve References başlıklarından oluşmalıdır. INTRODUCTION ve CONCLUSION ana başlıklarında 2. derece ve 3. derece alt başlıklar ilave edilebilir.

4. Dergimize ait yazım kurallarına göre tasarlanmış olan şablonlara aşağıda erişilebilmektedir.
• Araştırma Makalesi (Türkçe)
• Derleme Makalesi (Türkçe)
• ResearchArticle (English)
• RevieArticle (English)

5. Bütün yazıların Telif Hakkı Devir Formu, makalenin bütün yazarları tarafından doldurularak makale ile birlikte yüklenmelidir. Telif Hakkı Devir Formu göndermeyen yazarların yayınları işleme konulmaz.
6. Yayınlanmasına karar verilen makaleler üzerine yazarlar tarafından sonradan hiçbir eklenti yapılamaz.
Sayfa Düzeni
Sayfa yapısı A4 boyutunda bütün kenarlardan 2,5 cm boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Makale ilk sayfasından son sayfasına kadar (kaynaklar dâhil) en az 5 en çok 25 sayfa olmalıdır. Gerektiğinde ve ihtiyaç halinde yayın kurulu sayfa sayısını artırabilme yetkisine sahiptir.
Genel Biçim
Makale içerisinde bulunana yazıların tamamı “Times New Roman” yazı tipiyle, “12 punto” büyüklüğünde, “iki yana yaslı” ve “1,5 satır aralığı” şeklinde yazılmalıdır.

Özet
200 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. İngilizce özetin başına eserin başlığı da büyük harfle İngilizce olarak yazılmalıdır.

Anahtar Kelimeler
En az 3 en fazla 6 adet Türkçe/ İngilizce olarak verilmelidir.

Başlıklar
Ana bölüm başlıkları kalın ve tümü büyük harflerle (Kaynakça ve Teşekkür hariç) 2. ve 3. derece başlıklar bold ve sadece ilk kelimenin baş harfi büyük harfle diğer tüm kelimeler tamamen küçük harflerle cümle düzeninde yazılmalıdır. Bütün başlıklar başlık düzeyine göre numaralandırılmalıdır.

Şekiller
Şekiller bulunduğu başlık düzeyinden bağımsız, çalışma boyunca sıralı bir şekilde numaralandırılmalıdır. Şekil numarası ve şekil ismi, şeklin altında kalacak biçimde verilmelidir. Tablo dışında kalan fotoğraf, resim, çizim ve grafik gibi göstermeler “Şekil” olarak verilmelidir. Şekil yazısı şeklin altında “ortalanmış” ve Şekil ile numarası kalın ayarlanmış biçimde verilmelidir. Şekillerin boyutları sayfa boyutunun dışına taşmayacak şekilde yerleştirilmelidir.

Tablolar
Tablo numarası ve Tablo ismi tablonun üstünde ve “ortalanmış” şekilde verilmelidir.
Kaynakça

Kaynakça gösterimi için “APA 7" standartları uygulanacaktır. Detaylara linkten erişilebilir: https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples 

YAYIN ETİĞİ


Baçini (Bayburt Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Baçini Sanat Dergisi), sanatta ve disiplinlerarası çalışmalarda etik kurallara uymayı ön planda tutacaktır. Bu kapsamda makalelerin dergimizde yayımlanmasında dikkate alınacak temel kriter COPE (Committe on Publication Ethics) tarafından oluşturulan Uluslararası Standartlar olacaktır.
Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda izin alınmalı ve izinle ilgili bilgilere yazıda yer verilmelidir. Bu doğrultuda aşağıda belirtilen şartları sağlayan yazılar için Etik Kurul onayı gerekmektedir.


• Anket, görüşme, grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen araştırmalar
• Başkalarına ait olan ölçek, rölöve, fotoğrafın kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi
• Telif hakkı düzenlemelerinin edebi/fikri ve sanatsal eserler için uygun olduğunun belirtilmesi


Editörün Görev ve Sorumlulukları

Baş editör ve alan editörleri görevlerini yerine getirirken yazarlar arasında cinsiyet, din, ırk veya etnik köken ayrımı yapmazlar.
Editörler, makale inceleme aşamasındayken, yayın aşamasına geçmeden önce makalenin önemini, özgünlüğünü ve dergiye uygunluğunu değerlendirerek makaleyi kabul veya ret kararı verebilirler.
Editörler, sponsorlu veya özel konu çalışmaları da dahil olmak üzere hiçbir yazara imtiyaz tanımaz ve gönderilen yazıları içeriklerine göre değerlendirir.
Editörler, çalışmaları çıkar çatışmalarını dikkate alarak dergi hakemlerine gönderir. Hakemler, uzmanlık alanları dikkate alınarak hakem olarak görevlendirilir.
Editörler, bilimsel olmayan, etik ve akademik görgü kurallarını ihlal eden çalışmaların değerlendirilmesini engeller.
Hakem havuzunun genişletilmesi ve güncellenmesi için editörler gerekli çalışmaları yapar.

Hakemlerin Etik Görev ve Sorumlulukları

Hakemler, editörlerin karar verme sürecinde aktif rol oynarlar.
Hakemler değerlendirme yaparken eserin içeriğini ve bilime katkısını dikkate alır.
Tarafsızlık ilkesine bağlı kalarak din, dil, ırk, cinsiyet ve etnik köken ayrımı yapmazlar.
Değerlendirilen çalışmanın kalitesini artırmak için yapıcı ve nazik bir dille yorum yaparlar.
Çalışmaları gizlilik ilkesine bağlı kalarak değerlendirir. Değerlendirme süreci sonunda eserle ilgili bilgileri herhangi bir kopyasını saklamadan imha ederler.
Yazarlar hakkında herhangi bir bilgi aldıklarında veya kör hakemlerin anormal sürelerinde editöre bilgi verirler.
Çalışmaları kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirirler.


Yazarların Etik Görev ve Sorumlulukları

Yazarlar eserlerini özgün ve akıcı bir dille hazırlar ve belirlenen sistem üzerinden gönderirler.
Yazarlar, esere katkıda bulunan tüm kişileri yazar olarak belirtmelidir ve bu konudaki tüm sorumluluk yazarlara aittir. Aynı şekilde çalışmaya katkıda bulunmayan kişilerin isimlerine de yazıda yer verilmemeli, yazar eklenmesi veya çıkarılması önerilmemelidir.
Yazarlar, çalışmada sunulan içeriğin değerlendirme sürecinde olmadığını veya başka bir yerde yayınlanmamış olduğunu kabul eder.
Editörler veya hakemler yayın hakkında ham veri talep edebilir. Bu nedenle yazarlar makalenin verilerini hazır tutmalıdır.
Yazarlar, makalelerinde çıkar çatışması olabilecek durumları belirtmekle yükümlüdür.

İntihal Denetim Politikası

Dergimize gönderilen yazılar ön inceleme aşamasında “iThenticate:PlagiarismDetection Software” veya İntihal.net programlarının birinden alınmış benzerlik raporu ile benzerlik (intihal) açısından taranacaktır.

Baçini Sanat Dergisi Ücretsiz ve Açık Erişim Politikasıyla Tasarlanan Bir Dergidir.