TR
EN
Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği
Öz
Özel yetenekli ergenler duygusal, sosyal ve davranışsal yönden sorun yaşama açısından risk altında kabul edilmektedir. Bu durum özellikle duygusal, sosyal, cinsel ve davranışsal gelişimin kritik olarak yaşandığı gelişim evresi olan ergenlik dönemindeki bireyler için daha kritik bir konudur. Bu bağlamda özel yetenekli ergenlerin duygusal gelişimlerinin ve duygusal problemlerinin incelenmesi önemli görülmektedir. Buradan hareketle mevcut araştırmada özel yetenekli ergenlere yönelik uygulanan yedi oturumluk duygu gelişimini destekleme programının duygusal aleksitimi ve irritabilite düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma ön test ve son teste dayalı tek gruplu deneysel desen ile yürütülmüştür Araştırmanın bulgularına göre duygusal aleksitimi toplam puanı, duyguları açıklama güçlüğü ve dışsal yönelimli düşünme alt boyutlarındaki düşüş istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ancak duyguları tanımlama güçlüğü boyutu ve duygusal irritabilite düzeyindeki değişim anlamlıdır Özetle araştırmanın sonucuna göre duygu gelişimini destekleme programının deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin duygusal aleksitimi ve irritabilite düzeylerini azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Uygulanan duygu gelişimini destekleme programı ile öğrencilerin duygularını tanımaları, duygu, düşünce ve davranışları arasındaki ilişkiyi keşfetmeleri, duygularını ifade etme ve kabul etme becerisi kazanmaları, duygusal farkındalık edinmeleri, duygusal esneklik ve uyum becerisi kazanmaları ve problemler sonucu ortaya çıkan duygularla başa çıkma becerisi geliştirmeleri amaçlanmıştır. Araştırmaya dört kız dört erkek olmak üzere toplam sekiz ergenlik dönemindeki özel yetenekli öğrenci katılmıştır. Yaşları 13 ile 15 arasında değişen katılımcıların beşi genel yetenek, üçü özel yetenek (resim) alanında öğrenim görmektedir. Veri toplama aracı olarak Çocuklar için Aleksitimi Ölçeği ve Duygusal Reaktivite İndeksi kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akarsu, Ö., ve Mutlu, B. (2017). Üstün yetenekli çocukları anlamak: Çocukların sosyal ve duygusal sorunları. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 112-116.
- Akdeniz, H., ve Alpan, G. (2022). Özel yetenekli öğrencilerde duygusal zekânın incelenmesi. Milli Eğitim Dergisi, 51(235), 1901-1916. https://doi.org/10.37669/milliegitim.910546
- American Psychiatric Association (APA) (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5. Baskı). Washington.
- Bağcı, S.,ve Tunç, E. (2019, Ekim). Bilim ve sanat merkezine devam eden öğrenciler ile üstün yetenek tanısı almayan öğrencilerin duygu regülasyonlarının karşılaştırılması. 21. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi.
- Bayrı, H., ve Özdemir, H. P. (2022). Özel yetenekli öğrencilerin duygusal tepkisellik, öz-yeterlik ve psikolojik kırılganlık düzeylerinin incelenmesi: Bir karma yöntem çalışması. Electronic Journal of Social Sciences, 21(81), 1-20. https://doi.org/10.17755/esosder.878181
- Bolat, H., ve Tanrıseven, I. (2024). Özel yetenekli öğrencilerin eleştirel düşünmenin duyuşsal stratejilerini kullanmalarına yönelik görüşleri. The Journal of International Educational Sciences, (23), 23-40.
- Botella, M., Zenasni, F., ve Lubart, T. (2011). Alexithymia and affect intensity of art students. Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, 5(3), 251-257. https://doi.org/10.1037/a0022311
- Brotman, M. A., Kircanski, K., Stringaris, A., Pine, D. S., ve Leibenluft, E. (2017). Irritability in youths: A translational model. American Journal of Psychiatry, 174(6), 520-532.https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2016.16070839
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sosyal ve Beşeri Bilimler Eğitimi (Ekonomi, İşletme ve Yönetim Hariç), Çocuk Gelişimi Eğitimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erken Görünüm Tarihi
18 Mayıs 2026
Yayımlanma Tarihi
-
Gönderilme Tarihi
6 Nisan 2025
Kabul Tarihi
16 Mayıs 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: Advanced Online Publication
APA
Yıldırım, O. (2026). Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, Advanced Online Publication. https://doi.org/10.51460/baebd.1670949
AMA
1.Yıldırım O. Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği. BAEBD. 2026;(Advanced Online Publication). doi:10.51460/baebd.1670949
Chicago
Yıldırım, Oğuzhan. 2026. “Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, sy Advanced Online Publication. https://doi.org/10.51460/baebd.1670949.
EndNote
Yıldırım O (01 Mayıs 2026) Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi Advanced Online Publication
IEEE
[1]O. Yıldırım, “Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği”, BAEBD, sy Advanced Online Publication, May. 2026, doi: 10.51460/baebd.1670949.
ISNAD
Yıldırım, Oğuzhan. “Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi. Advanced Online Publication (01 Mayıs 2026). https://doi.org/10.51460/baebd.1670949.
JAMA
1.Yıldırım O. Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği. BAEBD. 2026. doi:10.51460/baebd.1670949.
MLA
Yıldırım, Oğuzhan. “Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, sy Advanced Online Publication, Mayıs 2026, doi:10.51460/baebd.1670949.
Vancouver
1.Oğuzhan Yıldırım. Özel Yetenekli Ergenlerde Duygusal Aleksitimi ve İrritabilite: Duygu Gelişimini Destekleme Programının Etkililiği. BAEBD. 01 Mayıs 2026;(Advanced Online Publication). doi:10.51460/baebd.1670949