Konferans Bildirisi

BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi

Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 31 Mart 2016
PDF İndir
TR EN

BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi

Öz

Turunçgillerde doğal olarak gerçekleşen tozlanma ve döllenme olaylarında dış ortam koşullarının tozlanma ve döllenme için uygunluğu ve tozlayıcı çeşit ile tozlanan çeşitlerin karşılıklı uyum sağlamaları önemlidir. Çalışmada Enstitümüzde seleksiyon yoluyla elde edilmiş ve 2011 yılında tescil edilen BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı limon çeşitlerinin; kendileme, serbest tozlanma ve kontrollü tozlama koşullarında meyve kalite özelliklerindeki değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2011 ve 2012 yıllarında yürütülen çalışmada bu çeşitlerde kendileme ve serbest tozlanma yanında İnterdonato, Kütdiken, İtalyan Memeli, Meyer ve Lamas çeşitleri ile kontrollü tozlamalar yapılmıştır. Elde edilen meyvelerde meyve kalite kriterlerindeki değişimi belirlemek için pomolojik kriterler incelenmiştir. Her iki çeşit için de farklı tozlama çalışmalarının meyve kalite kriterleri üzerine önemli etkisi olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKİB, 2015. Akdeniz İhracatçı Birlikleri. Yaş Meyve Sebze Sektörü İhracat Rakamları Değerlendirmesi 2013-2014 Ocak-Aralık Dönemi. (http://www.akib.org.tr/files/downloads/arastirmaraporlari/ysm/yms_pdf).
  2. Burger, D.W., 1985. Pollination effects on fruit production of ‘Star Ruby’ grapefruit (Citrus paradisi Macf.) Scientia Horticulturae, 25(1):71-76.
  3. Demir, G., Turgutoğlu, E., Kurt, Ş., 2014. Assessment of pollen viability and germination in seven varieties of lemon. Ekin J. of Crop Breeding and Genetics, 1(1):47-49.
  4. Futch, S.H., Jackson, L.K., 2003. Cross-pollination planting plans. Institute of Food and Agric. Sci. (www.ifas.ufl.edu/body_ch082).
  5. Lupo, A., Eisikowiitch, D., Brosh, P., 1991. Pollination in Murcott cultivar of citrus the influence on seed number and productivity Acta Horticultarae, 288:275-277.
  6. Özsan, M., Bahçecioğlu, H.R., 1970. Akdeniz bölgesinde yetiştirilen turunçgil tür ve çeşitlerinin değişik ekolojik şartlar altında gösterdikleri özellikler üzerinde araştırmalar. Tübitak-Toag Yayın No:10. Ankara. 111s.
  7. Thomas, R.J., Goswami, A.M., Saxena, S.K., Sharma, H.C., Shanti, C., 2000. Effect of different pollen parents on fruit set and physicochemical qualities of lemon cv. Kagzi kalan. Indian Journal of Horticulturae 57(3):231-235.
  8. Tuzcu, Ö., 2001. Turunçgil Yetiştiriciliği. Lisans Ders Notları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana (Yayınlanmamış).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Şenay Kurt
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2016

Kabul Tarihi

31 Ocak 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA
Demir, G., Turgutoğlu, E., & Kurt, Ş. (2016). BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 608-612. https://izlik.org/JA32NW24ZP
AMA
1.Demir G, Turgutoğlu E, Kurt Ş. BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):608-612. https://izlik.org/JA32NW24ZP
Chicago
Demir, Gülay, Ertuğrul Turgutoğlu, ve Şenay Kurt. 2016. “BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi”. Bahçe 45 ((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi): 608-12. https://izlik.org/JA32NW24ZP.
EndNote
Demir G, Turgutoğlu E, Kurt Ş (01 Mart 2016) BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 608–612.
IEEE
[1]G. Demir, E. Turgutoğlu, ve Ş. Kurt, “BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi”, Bahçe, c. 45, sy (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 608–612, Mar. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32NW24ZP
ISNAD
Demir, Gülay - Turgutoğlu, Ertuğrul - Kurt, Şenay. “BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (01 Mart 2016): 608-612. https://izlik.org/JA32NW24ZP.
JAMA
1.Demir G, Turgutoğlu E, Kurt Ş. BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi. Bahçe. 2016;45:608–612.
MLA
Demir, Gülay, vd. “BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi”. Bahçe, c. 45, sy (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Mart 2016, ss. 608-12, https://izlik.org/JA32NW24ZP.
Vancouver
1.Gülay Demir, Ertuğrul Turgutoğlu, Şenay Kurt. BATEM Sarısı ve BATEM Pınarı Limon Çeşitlerinin Farklı Tozlanma Koşullarında Meyve Kalite Kriterlerinin Değişimi. Bahçe [Internet]. 01 Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):608-12. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32NW24ZP

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram