Bu çalışmada, geniş bir genetik çeşitlilik içeren 11 çilek çeşidi ısıtmalı cam sera,
plastik sera ve açıkta olmak üzere üç yetiştiricilik sisteminde yetiştirilerek, çeşitlerin
meyve eti sertlikleri üç değişik yöntemle (Sessel sertlik sensörü; 5 mm uçlu el
penetrometresi; 8 mm uçlu penotrometre) belirlenmiştir. Üç yöntem arasındaki ilişkilerden
sadece iki penetrometre arasındakiler her üç yetiştirme yerinde de önemli (R2=0.60 – 0.93) bulunmuş, öteki ilişkilere ait regresyon değerleri istatistiksel olarak farklılık göstermemiştir. Sonuçlar aynı genotiplere ait meyve eti sertlik değerlerinin, farklı yetiştirme sistemlerinde değişik olmaları yanında farklı yöntemlerle belirlendiklerinde
de değişim gösterdiklerini; ve bu değişimler arasındaki ilişkilerin benzeşmediğini göstermiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2008 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 37 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram