Thinning in kiwifruit is one of the important applications affecting fruit quality. This research was conducted in Yalova ecology 22 old kiwi vineyard in 2010 and 2011, thinning applications made in different times and severity in research and girdling application was tested additionally. In the research, 3 buds remained (3BR) and 5 buds remained (5BR) treatments were applied during bud stage, 3 fruits remained (3FR) and 5 fruits remained (5FR) treatments were applied during small fruits stage to the all flowering shoots of the vine, with girdling in half of the thinned vines. In the research, 3FR application has been beyond others with respect to fruit quality, but having not enough yield. On the other hand, 5FR application is recommended since it is found to be satisfying in fruit quality, with yield higher than other thinning applications and near the level of control experiment. Influence of girdling on quality and yield has been unimportant.
Kiwifruit Actinidia deliciosa Cv. Hayward thinning girdling fruit quality
Kivide seyreltme, meyve kalitesini etkileyen önemli uygulamalardan biridir. Bu araştırma, Yalova ili ekolojisindeki 22 yaşlı kivi bağında 2010 ve 2011 yıllarında yürütülmüş olup, araştırmada farklı dönem ve şiddette seyreltme uygulamaları yapılmış, ilave olarak bilezik alma uygulaması da denenmiştir. Araştırma kapsamındaki omcaların bütün yazlık sürgünlerinde, tomurcuk döneminde; 3 tomurcuk bırakma (3TB) ve 5 tomurcuk bırakma (5TB), küçük meyve döneminde; 3 meyve bırakma (3MB) ve 5 meyve bırakma (5MB) uygulamaları yapılmış, seyreltme uygulamaları yapılan omcaların yarısında bilezik alma işlemi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 3MB uygulaması, meyve kalitesi yönünden en iyi uygulama olmuş, ancak verim yönünden yeterli bulunmamıştır. 5MB uygulaması, meyve kalitesi yönünden tatmin edici seviyede bulunmakla birlikte, diğer seyreltme uygulamalarına kıyasla yüksek ve kontrole yakın düzeyde verim oluşturması nedeniyle tavsiye edilmiştir. Bilezik almanın meyve kalitesi ve verime olan etkisinin önemli düzeyde olmadığı belirlenmiştir.
kivi Actinidia deliciosa Cv. Hayward seyreltme bilezik alma meyve kalitesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Nisan 2016 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ocak 2015 |
Kabul Tarihi | 21 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 44 Sayı: 2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram