In this study, oil content of bitter orange’s seed (Citrus aurantium L.), which has high seed content, and fatty acid composition of this oil was determined with respect to harvesting time. The seed content of bitter orange was determined as 6.03% for fresh fruit. Oil content of this seed was 33.57% for first harvest sample and 33.74% for second harvest sample. And, seven different fatty acids was recognized for this oil. These ones were palmitic, palmitoleic, oleic, linoleic, linolenic and arachidic acids and ranged between 25.37–25.46%, 0.21–0.23%, 5.75–5.86%, 24.57–24.84%, 34.91–35.16%, 8.24–8.53%, 0.44–0.45%, respectively. As a result, oil content of bitter orange seed and fatty acid composition of this oil did not vary significantly depends on harvesting time. And, this research results showed that bitter orange seed oil could be evaluated in different industrial applications as alternative vegetable oil source with respect to its fatty acid composition.
Citrus aurantium L. bitter orange seed fatty acid composition
Bu çalışmada fazla miktarda çekirdek içermesi ile dikkat çeken meyvelerden olan turunç (Citrus aurantium L.) çekirdeklerinin farklı hasat zamanına göre yağ miktarı ve yağ asitleri bileşimi belirlenmiştir. Turunç ağırlıkça ortalama %5.64 çekirdek içermektedir. Turunç çekirdeğinin yağ içeriği birinci hasat döneminde %33.57, ikinci hasat döneminde %33.74 olarak tespit edilmiştir. Bu veriler her iki hasat döneminde de turunç çekirdeklerinin birçok yağlı tohuma göre daha zengin yağ içeriğine sahip olduğunu göstermektedir. Örneklere ait yağlarda yedi farklı yağ asidinin varlığı tespit edilmiştir. Turunç çekirdek yağında tespit edilen yağ asitleri palmitik, palmitoleik, stearik, oleik, linoleik, linolenik ve araşidik asit olup örneklerdeki oranları sırasıyla %25.37–25.46, %0.21–0.23, %5.75–5.86, %24.57–24.84, %34.91–35.16, %8.24–8.53, %0.44–0.45 olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, turunç çekirdek yağının miktarı ve yağ asidi bileşimine farklı hasat zamanlarının önemli bir etkisi olmadığı tespit edilmiş olup çekirdek yağının yağ asidi bileşenleri yönüyle farklı endüstriyel alanlarda değerlendirilebilecek bir bitkisel yağ kaynağı olabileceğini göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Nisan 2016 |
Gönderilme Tarihi | 7 Temmuz 2015 |
Kabul Tarihi | 7 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 44 Sayı: 2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram