Bu çalışmada kaolin uygulamasının cevizin yaprak ve meyvesinin besin element içeriğindeki değişimlere etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kaolinin kontrol ve %5 düzeyinde yapraklara püskürtülmek suretiyle uygulaması yapılmış ve hasat zamanı alınan yaprak ile meyve örneklerinde besin elementi analizi yapılmıştır. Çalışma Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü deneme alanında bulunan cevizlerde yürütülmüştür. Yapılan analizler sonucunda hem makro hem de mikro element içeriğindeki değişimler üzerine kaolin uygulamasının önemli düzeyde etki ettiği tespit edilmiştir. Kaolinin çeşitler bazında olduğu gibi organlar arasında da değişken etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Genelde kaolin uygulaması ile yaprakların azot, fosfor, çinko, bakır ve selenyum içeriklerinde artış, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve mangan içeriklerinde ise azalışlar olduğu görülmüştür. Ceviz çeşitlerinin meyvelerinin besin element içeriğine kaolin uygulamasının etkisi incelendiğinde azot içeriklerinde azalmaya, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, mangan, çinko, bakır ve selenyum içeriklerinde artışa neden olduğu görülmüştür. Demir içerikleri üzerine ise etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak cevizlerde kaolin uygulamasının besin elementleri açısından önemli yararlar sağlayacağı kanısına varılmıştır.
This study aimed to determine the effect of the changes in the nutrient content of walnut leaf and fruit of kaolin application. In the study made by spraying the leaves of the 5% level and control application. Nutrient analysis was done in samples of fruit and leaves taken from harvest time. The study was conducted walnut cultivars growing in Yalova Ataturk Central Horticultural Research Institute. The analysis results have been found to have a significant impact on changes in content of macro and micro elements of kaolin applications. It was determined that kaolin effected on cultivars and bodies of walnut. In this study was observed increase in contents of nitrogen, phosphorus, zinc, copper and selenium in leaves, whereas decreased in contents of potassium, calcium, magnesium, iron and manganese in leaves to kaolin application on walnut leaves, in general. When the effect of kaolin applications was examined the nutrient content of fruits of walnut cultivars, It has been shown to cause an increase in phosphorus, potassium, calcium, magnesium, manganese, zinc, copper and selenium content, reduction in nitrogen content. This study was determined any changes in iron content of kaolin applications. As a result, it was concluded that kaolin applications will provide significant benefits in terms of nutrients in walnut.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2016 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram