Bu çalışmada, farklı sıcaklıkların 8 farklı Hericium izolatının şapka oluşumu, verim, şapka boyutları ve rengi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, 15℃, 20℃ ve 25℃’de denemeler yürütülmüştür. Yetiştirme ortamı olarak meşe talaşı (%80) ve buğday kepeği (%20) ile hazırlanan ortam kullanılmıştır. Hazırlanan ortamlar 29×45 cm boyutlarındaki ısıya dayanıklı polipropilen torbalara doldurulmuş ve 121℃’de 90 dakika sterilize edilmiştir. Sterilize edilen ortamlara misel ekimi yapılarak, torbalar 25℃’deki misel gelişim odalarına taşınmıştır. Denemeler tesadüf parselleri deneme deseninde 10 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Misel gelişimi tamamlandıktan sonra, torbalar şapka ve taslak oluşumu için 15℃, 20℃ ve 25℃’lere ayarlanan üretim odalarına taşınmıştır. Bu dönemde üretim odalarının nemi %80-90 düzeyinde tutulmuş ve günde floresan lambalarla 12 saat 400 lux’luk ışıklandırma yapılmıştır. Taslak oluşumu ve şapka gelişimi dönemlerinde 15℃ ve 20℃’de gelişen Hericium izolatlarının hepsinde şapka oluşumu gerçekleşirken, 25℃’de 8 izolatın sadece 4 tanesinde şapka oluşumu görülmüştür. Ayrıca taslak ve şapka oluşum dönemindeki farklı sıcaklık uygulamalarının verim, biyolojik etkinlik, ortalama mantar ağırlığı, şapka boyutları ve rengi üzerindeki etkileri de %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Hericium izolatlarının taslak ve şapka oluşumu için optimum sıcaklık 20℃ olarak belirlenmiştir.
In the present study, it was aimed to determinate the effects of different temperatures on pinhead and fructification, yield, sizes and colors of fruitbodies of 8 Hericium isolates Experiments on were carried out at 15℃, 20℃ and 25℃ degrees. 1 kg (wet weight) of substrates were packed in a polypropylene autoclavable bag of 25×45 cm and sterilized in autoclave at 121℃ during 90 minutes. Sterilized substrate was inoculated and then carried to growing room at 25±2℃. Experiment was conducted in a randomized plot design with ten replications. After full colonization, bags were transferred to cropping room at 15℃, 20℃ and 25℃ with a humidity of 80-90%. Cool white fluorescent bulbs provided 12 hours of light daily. All Hericium isolates produced fruit body at 15-20℃, while only 4 of isolates produced fruit body at 25℃. Significant differences (P<0.01) were found among temperatures regarding yield, BEs, average mushroom weigh, fruit body size and color of Hericium isolates. Temperature suitable for optimal pinhead and fruitbody formation was determined to be 20℃.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2016 |
| Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2016 |
| Kabul Tarihi | 31 Ocak 2016 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram