Bu araştırma, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün 9 yaşlı kivi plantasyonunda, 2011 ve 2012 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, kivi omcalarının yazlık sürgünlerindeki çiçekler üzerinde üç tanesi keseli, üç tanesi de kesesiz olmak üzere toplam altı farklı tozlanma uygulaması denenmiştir. Bu uygulamalar; keseli kontrol-A (KK-A), keseli elle tozlama (KET), keseli suni tozlama (KST), açıkta kesesiz kontrol-B (AKZKB), açıkta tozlanma + elle tozlama (KZAT + ET) ve açıkta tozlanma + suni tozlamadır (KZAT + ST). Araştırmanın bulgularına göre, tozlanmanın olmadığı KK-A uygulamasında her iki yılda da meyve oluşumuna rastlanılmamıştır. Meyve ağırlığı (g) bakımından uygulamalar arasındaki farklılık önemli bulunmuş, en yüksek değerler KZAT + ET (75.94 g) ve KZAT + ST (74.83 g) uygulamalarından elde edilmiştir. Olgunluk kriterleri (% SÇKM ve % asitlik) ile meyvedeki tohum sayısı (adet/meyve) bakımından ise uygulamalar arasındaki farklılıklar önem arz etmemiştir.
Kivi Actinidia deliciosa cv. Hayward tozlanma meyve kalitesi Yalova
This research was conducted in 9 old kiwi vineyards of Atatürk Central Horticultural Research Institute in 2011 and 2012. In this research, a total of six different pollination that three of them isolation and three of them without pocket have been tried on flowering shoots of kiwi vines. Applications are called as follows; control-A (KK-A), hand pollination (KET), artificial pollination (KST), open pollination (AKZKB), open pollination + hand pollination (KZAT + ET), and open pollination + artificial pollination (KZAT + ST). According to the research evidence, fruit not occur every two years in KK-A application without pollination. Fruit weight (g) has shown significant difference between the applications, highest values have been obtained from KZAT + ET (75.94 g) and KZAT + ST (74.83 g) applications. Maturity of criteria (TSS% and acidity%) and the number of seeds in the fruit (pcs/fruit) with respect to the differences between the application has not important.
Kiwifruit Actinidia deliciosa cv. Hayward pollination fruit quality Yalova
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2016 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram