Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 520 - 524, 31.03.2016

Öz

Bu araştırma, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün 9 yaşlı kivi plantasyonunda, 2011 ve 2012 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, kivi omcalarının yazlık sürgünlerindeki çiçekler üzerinde üç tanesi keseli, üç tanesi de kesesiz olmak üzere toplam altı farklı tozlanma uygulaması denenmiştir. Bu uygulamalar; keseli kontrol-A (KK-A), keseli elle tozlama (KET), keseli suni tozlama (KST), açıkta kesesiz kontrol-B (AKZKB), açıkta tozlanma + elle tozlama (KZAT + ET) ve açıkta tozlanma + suni tozlamadır (KZAT + ST). Araştırmanın bulgularına göre, tozlanmanın olmadığı KK-A uygulamasında her iki yılda da meyve oluşumuna rastlanılmamıştır. Meyve ağırlığı (g) bakımından uygulamalar arasındaki farklılık önemli bulunmuş, en yüksek değerler KZAT + ET (75.94 g) ve KZAT + ST (74.83 g) uygulamalarından elde edilmiştir. Olgunluk kriterleri (% SÇKM ve % asitlik) ile meyvedeki tohum sayısı (adet/meyve) bakımından ise uygulamalar arasındaki farklılıklar önem arz etmemiştir.

Kaynakça

  • Costa, G., Testolin, R., Vizzotto, G., 1993. Kiwifruit pollination: An unbiased estimate of wind and bee contribution. New Zealand J. Crop and Hort. Sci. (21):189-195.
  • Gonzalez, M.V., Coque, M., Herrero, M., 1998. Influence of pollination systems on fruit set and fruit quality in kiwifruit (Actinidia deliciosa). Annual Application Biol., 132:349-355.
  • Razeto, B., Reginato, G., Larrain, A., 2005. Hand and machine pollination of kiwifruit. International J. Fruit Science, 5:37-44.
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri 2013 (Erişim: Ocak 2015).
  • Yalçın, T., 1999. Kivi Yetiştiriciliği. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yayın No:76. Yalova.

Influences of Hand and Artificial Pollination Treatments on Fruit Quality in Kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward)

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 520 - 524, 31.03.2016

Öz

This research was conducted in 9 old kiwi vineyards of Atatürk Central Horticultural Research Institute in 2011 and 2012. In this research, a total of six different pollination that three of them isolation and three of them without pocket have been tried on flowering shoots of kiwi vines. Applications are called as follows; control-A (KK-A), hand pollination (KET), artificial pollination (KST), open pollination (AKZKB), open pollination + hand pollination (KZAT + ET), and open pollination + artificial pollination (KZAT + ST). According to the research evidence, fruit not occur every two years in KK-A application without pollination. Fruit weight (g) has shown significant difference between the applications, highest values have been obtained from KZAT + ET (75.94 g) and KZAT + ST (74.83 g) applications. Maturity of criteria (TSS% and acidity%) and the number of seeds in the fruit (pcs/fruit) with respect to the differences between the application has not important.

Kaynakça

  • Costa, G., Testolin, R., Vizzotto, G., 1993. Kiwifruit pollination: An unbiased estimate of wind and bee contribution. New Zealand J. Crop and Hort. Sci. (21):189-195.
  • Gonzalez, M.V., Coque, M., Herrero, M., 1998. Influence of pollination systems on fruit set and fruit quality in kiwifruit (Actinidia deliciosa). Annual Application Biol., 132:349-355.
  • Razeto, B., Reginato, G., Larrain, A., 2005. Hand and machine pollination of kiwifruit. International J. Fruit Science, 5:37-44.
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri 2013 (Erişim: Ocak 2015).
  • Yalçın, T., 1999. Kivi Yetiştiriciliği. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yayın No:76. Yalova.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kemal Abdurrahim Kahraman

Alper Dardeniz

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Kabul Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA Kahraman, K. A., & Dardeniz, A. (2016). Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 520-524.
AMA Kahraman KA, Dardeniz A. Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):520-524.
Chicago Kahraman, Kemal Abdurrahim, ve Alper Dardeniz. “Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart 2016): 520-24.
EndNote Kahraman KA, Dardeniz A (01 Mart 2016) Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 520–524.
IEEE K. A. Kahraman ve A. Dardeniz, “Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”, Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 520–524, 2016.
ISNAD Kahraman, Kemal Abdurrahim - Dardeniz, Alper. “Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart2016), 520-524.
JAMA Kahraman KA, Dardeniz A. Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:520–524.
MLA Kahraman, Kemal Abdurrahim ve Alper Dardeniz. “Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, ss. 520-4.
Vancouver Kahraman KA, Dardeniz A. Kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Elle ve Suni Tozlama Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):520-4.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram