Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 707 - 711, 31.03.2016

Öz

Asma taç yönetimi uygulamaları özellikle şaraplık üzüm yetiştiriciliğinde, asmanın ürün verimini uygun hale getirmek, üzüm kalitesini arttırmak, hastalık riskini azaltmak ve bağda yapılan diğer işlemleri kolaylaştırmak amacı ile kullanılmaktadır. Bahsedilen bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde, genellikle sürgünlerin yönlendirilmesi, sürgün seyreltme, uç alma, yaprak alma ve salkım seyreltme gibi uygulamalar kullanılmakta ve asma tacı mikro iklim özellikleri iyileştirilmektedir. Dolayısıyla, asma tacı mikro iklim özelliklerinde görülen bu iyileşme ile üzümde şeker birikimi ve asit dengesi oluşumu teşvik edilirken; fenolik maddelerin oluşumu arttıracak metoksipirazin seviyesi azalırken, aroma ve tat bileşiklerinin oluşumu artacaktır. Sonuç olarak, taç yönetimi uygulamaları şaraplık üzüm yetiştiriciliğinde üzüm kalitenin yükseltilmesi açısından faydalı bir araçtır.

Kaynakça

  • Basile, B., Caccavello, G., Giaccone, M., Forlani, M., 2015. Effects of early shading and defoliation on bunch compactness, yield components and berry composition of Aglianico grapevines under warm climate conditions. Amer. J. of Enol. and Vitic., 66 (2):234-243.
  • Dami, I., Bordelon, B., Ferree, D.C., Brown, M., Ellis, M.A., Williams, R.N., Doohan, D., 2005. Midwest Grape Production Guide. Bulletin 919, Ohio State University, 158s.
  • Dry, P.R., 2000. Canopy management for fruitfulness. Australian J. of Enol. and Vitic., 6:109-115.
  • Keller, M., 2010. Managing grapevines to optimize fruit development in a challenging environment: A climate change primer for viticulturists. Australian J. of Grape and Wine Research 16:56-69.
  • Kok, D., Bal, D., Çelik, S., 2013. Influences of various canopy management techniques on wine grape quality of V. vinifera L. cv. Kalecik Karası. Bulgarian J. of Agric. Sci., 19(6):1247-1252.
  • Moreno, D., Vilanova, M., Gamero, E., Intrigliolo, D.S., Talaverano, M.I., Uriarte, D., Valdes M.E., 2015. Effects of pre-flowering leaf removal on phenolic composition of Tempranillo in the semiarid terroir of Western Spain. Amer. J. of Enol. and Vitic., 66(2):204-211.
  • Poni, S., Zamboni, M., Vercesi, A., Garavani, A., Gatti, M., 2014. Effects of early shoot trimming of varying severity on single high-wire trellised Pinot Noir grapevines. Amer. J. of Enol. and Vitic., 65(4):493-498.
  • Smart, R.E., 1985. Principles of grapevine canopy microclimate manipulation with implications for yield and quality-A review. Amer. J. of Enol. and Vitic., 35:230-239.
  • Smart, R.E., Dick, J.K., Gravett, I.M., Fisher, B.M., 1990. Canopy management to improve grape yield and wine quality-principles and practices. South Afr. J. of Enol. Vitic. 11:3-17.
  • Smart, E.R., Robinson, M., 1991. Sunlight into wine: A handbook for wine grape canopy arrangement. ISBN 10:1875130101, Winetitles Pty Ltd., Australia.
  • Vasconcelos, M.C., Castagnoli, S., 2000. Leaf canopy structure and vine performance. Amer. J. of Enol. And Vitic., 51(4):390-396.

Importance of Grapevine Canopy Management Practices in Wine Grape (Vitis vinifera L.) Growing

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 707 - 711, 31.03.2016

Öz

Canopy management practices of grapevine is especially used in wine grape growing to optimize crop yield of grapevine, increase grape quality, decrease the risk of disease and facilitate other vineyard operations. In order to perform these mentioned objectives, practices of shoot positioning, shoot thinning, hedging, leaf removal and cluster thinning etc. is generally used and microclimatic characteristics of grapevine canopy is improved. Because of this, sugar accumulation and acid balance in grape will be promoted, formation of phenolic compounds will be increased, level of methoxypyrazines will be decreased and formation of aroma and flavor compounds will be increased by this improvement in microclimatic characteristics of grapevine canopy. As a result, canopy management practices of grapevine in wine grape growing is a useful tool for enhancing of grape quality.

Kaynakça

  • Basile, B., Caccavello, G., Giaccone, M., Forlani, M., 2015. Effects of early shading and defoliation on bunch compactness, yield components and berry composition of Aglianico grapevines under warm climate conditions. Amer. J. of Enol. and Vitic., 66 (2):234-243.
  • Dami, I., Bordelon, B., Ferree, D.C., Brown, M., Ellis, M.A., Williams, R.N., Doohan, D., 2005. Midwest Grape Production Guide. Bulletin 919, Ohio State University, 158s.
  • Dry, P.R., 2000. Canopy management for fruitfulness. Australian J. of Enol. and Vitic., 6:109-115.
  • Keller, M., 2010. Managing grapevines to optimize fruit development in a challenging environment: A climate change primer for viticulturists. Australian J. of Grape and Wine Research 16:56-69.
  • Kok, D., Bal, D., Çelik, S., 2013. Influences of various canopy management techniques on wine grape quality of V. vinifera L. cv. Kalecik Karası. Bulgarian J. of Agric. Sci., 19(6):1247-1252.
  • Moreno, D., Vilanova, M., Gamero, E., Intrigliolo, D.S., Talaverano, M.I., Uriarte, D., Valdes M.E., 2015. Effects of pre-flowering leaf removal on phenolic composition of Tempranillo in the semiarid terroir of Western Spain. Amer. J. of Enol. and Vitic., 66(2):204-211.
  • Poni, S., Zamboni, M., Vercesi, A., Garavani, A., Gatti, M., 2014. Effects of early shoot trimming of varying severity on single high-wire trellised Pinot Noir grapevines. Amer. J. of Enol. and Vitic., 65(4):493-498.
  • Smart, R.E., 1985. Principles of grapevine canopy microclimate manipulation with implications for yield and quality-A review. Amer. J. of Enol. and Vitic., 35:230-239.
  • Smart, R.E., Dick, J.K., Gravett, I.M., Fisher, B.M., 1990. Canopy management to improve grape yield and wine quality-principles and practices. South Afr. J. of Enol. Vitic. 11:3-17.
  • Smart, E.R., Robinson, M., 1991. Sunlight into wine: A handbook for wine grape canopy arrangement. ISBN 10:1875130101, Winetitles Pty Ltd., Australia.
  • Vasconcelos, M.C., Castagnoli, S., 2000. Leaf canopy structure and vine performance. Amer. J. of Enol. And Vitic., 51(4):390-396.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Demir Kök

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Kabul Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA Kök, D. (2016). Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 707-711.
AMA Kök D. Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi. Bahçe. Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):707-711.
Chicago Kök, Demir. “Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi”. Bahçe 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart 2016): 707-11.
EndNote Kök D (01 Mart 2016) Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 707–711.
IEEE D. Kök, “Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi”, Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 707–711, 2016.
ISNAD Kök, Demir. “Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart2016), 707-711.
JAMA Kök D. Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi. Bahçe. 2016;45:707–711.
MLA Kök, Demir. “Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi”. Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, ss. 707-11.
Vancouver Kök D. Şaraplık Üzüm (Vitis vinifera L.) Yetiştiriciliğinde Asma Taç Yönetimi Uygulamalarının Önemi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):707-11.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram