In this study, molasses (pekmez) was produced from fig and date by use of processing techniques of battery, press, decanter-separator and horizontal press at the pilot plant level. Water-soluble dry matter (Brix) and turbidity values were determined in the pomace of fig and date extracts obtained in the trials performed with each of the fruits. It is possible to produce molasses by various techniques; however, the quality parameters set forth in Turkish Food Codex should be followed and a cost analysis based on raw material input rate, product output rate, process time, the energy consumed should be carried out for determination of the best method and optimum conditions. Brix measurement, turbidity measurement, HMF analysis, ash determination and microbiological analyzes were repeated for fig and molasses in each method. It was concluded that it may be sufficient to use the battery, press, decanter-separator and horizontal press processing techniques in the production of fig and date molasses, however, it is better to use the filtration techniques in combination after production of must and molasses. The best method for production of fig and date molasses is the decanter separator processing technique.
TÜBİTAK-TEYDEB
3130522
This study was supported by the Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK), Technology and Innovation Funding Programs Directorate (TEYDEB) as part of the project "Optimization of Parameters for Molasses Processing from Various Fruits" numbered 3130522. We would like to thank TUBITAK and SEMAS Gida Sanai for their support.
Bu araştırmada, incir ve hurma meyvelerinden pilot tesis ölçeğinde batarya, pres, dekantör-seperator ve yatay pres işleme teknikleri kullanılarak pekmez üretimi yapılmıştır. Her meyve ile yapılan denemede elde edilen incir ve hurma ekstraktının posasında, suda çözünür kuru madde (Briks) ve bulanıklık değeri saptanmıştır. Farklı tekniklerle pekmez üretiminin mümkün olduğu fakat en doğru yöntem ve optimum koşullar belirlerken muhakkak Türk Gıda Kodeksinde yer alan kalite parametreleri seçilmeli ve hammadde girdi hızı, ürün çıktı hızı, proses süresi, harcanan enerjiyi esas alan maliyet analizinin yapılması gerekmektedir. Her bir yöntemde Brix ölçümü, bulanıklık ölçümü, HMF analizi, kül tayini ve mikrobiyolojik analizler incir pekmezi ve hurma pekmezi için tekrarlanmıştır. İncir ve hurma pekmezi üretiminde batarya, pres, dekantör-seperator ve yatay pres işleme tekniklerinin pekmez üretiminde kullanılmasının yeterli olabileceği, ancak şıra ve pekmez üretim sonrası filtrasyon tekniklerinin kombinasyon olarak kullanılmasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. İncir ve hurma pekmezi üretimi için en uygun yöntemin dekantör-seperator işleme tekniği olduğu belirlenmiştir.
3130522
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 3130522 |
Yayımlanma Tarihi | 3 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ağustos 2020 |
Kabul Tarihi | 3 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 49 Sayı: 2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram