Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ

Yıl 2018, Cilt: 47 Sayı: Özel Sayı 1, 77 - 86, 28.06.2018

Öz

Bu çalışmada, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce melezleme ıslahı yöntemiyle yeni elde edilen Bozbey üzüm çeşidinin soğukta muhafazaya uygunluğunun belirlenmesi amacıyla, herhangi bir uygulama yapılmadan Normal atmosfer (Kontrol), Modifiye atmosfer poşeti (MAP) ile MAP+kükürtdioksit generatör pedi (MAP+SO₂) uygulamalarının üzüm meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri ile çeşidin soğukta muhafazaya uygunluğu araştırılmıştır. Salkımlar 2 kg’lık tabaklara yerleştirilmiştir. Yapılan uygulamalar sonrasında üzümler, normal atmosferli soğuk hava deposunda 0–1℃ sıcaklık ve %90±5 oransal nemde 100 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza dönemi boyunca 20 günlük aralıklarla örneklerde fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Çalışmada, uygulamalar sonrasında meyve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde miktarı, titrasyon asitliği, meyve sertliği, renk ölçümü, toplam fenolik madde miktarı, antioksidan aktivite, çürüme oranı, ağarma, duyusal analiz ve salkım iskeleti rengi değerleri belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre neticesinde, soğuk hava deposunda Bozbey üzüm çeşidinin açıkta 20 gün, MAP uygulaması ile 40 gün ve MAP+SO₂ uygulaması ile 80 gün kadar pazarlanabilir olarak muhafaza edilebildiği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Agosto, M.G., 1998. Storage of Red Globe Grapes with Sulfur Dioxide Genarators. Eng. Agric., Jaboticabal, 18(1):66–75.
  • Akbudak, B., Karabulut, Ö.A., 2002. Üzüm Muhafazasında Gri Küf’den (Botrytis cinerea Pers: Fr.) Kaynaklanan Kalite Kaybı ve Çürümelerin Ultraviolet–C (UV–C) Işık Uygulamaları İle Önlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16(2): 35–46.
  • Artes Hernandez, F., Aguayo, E., Artes, F., 2004. Alternative Atmosphere Treatments for Keeping Quality of Autumn Seedless Table Grapes during Long–Term Cold Storage. Postharvest Biology and Technology, 31(1):59–67.
  • Awad, M.A., Jager, A. 2003. Influences of Air and Controlled Atmosphere Storage on the Concentration of Potentially Healthful Phenolics in Apples and Other Fruits. Postharvest Biol. Technol. 27:53–58.
  • Brand Williams, W., Cuvelier M.E., Berset, C., 1995. Use of a Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity. LWT–Food Science and Technology 28(1):25–30.
  • Buhurcu, H., 2004. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Gelişme Dönemlerinde Tanelerdeki Organik Asit Dağılımı (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 33s.
  • Castro, J.V., Pedro, J.M., Vieira, P.F.S., Bettega, A.J.G., 2003. Evaluation of New Brezilian SO₂ Generators on Postharvest Quality of Italia Grapes. Horticultural Abstract, 73(10):1308.
  • Crisosto, C.H., J.L. Smilanick Dokoozlian, N.K., 2001. Table Grapes Suffer Water Loss, Stem Browning During Cooling Delays. California Agriculture 55(1):39–42.
  • Çakır, İ.O., 2010. Red Globe Üzüm Çeşidinin Normal, Modifiye ve Kontrollü Atmosfer Koşullarında Depolanması (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 110s.
  • Çelik, H., Çelik, S., Kunter, B.M., Söylemezoğlu, G., Boz, Y., Özer, C. ve Atak, A., 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. 6. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Ankara, 565–588.
  • Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji) (3. Baskı). Avcı Ofset, İstanbul, 428s.
  • Eriş, A., Türk, R., Türkben, C., 1988. Sofralık Üzümlerin Soğuk Hava Depolarında Muhafazaları. Gıda İşleme ve Saklanmasında Soğuk Tekniği Uygulama Semineri, 20–21 Nisan İstanbul, 97–109.
  • Eriş, A., Türk, R., Özer, M.H., 1995. Alphonse Lavallée ve Sultani Çekirdeksizi Üzüm Çeşitlerinin Kontrollü Atmosferde Muhafazası Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 2:591–595.
  • FAO, 2014. Statistical Database. (http:// faostat3.fao.org/download/q/qc/e) (Erişim Tarihi: 30.09.2016).
  • Fourie, J.F., 2008. Harvesting, Handling and Storage of Table Grapes (With Focus on Preand Post–Harvest Pathological Aspects). Acta Horticulturae 785:421–424.
  • Grierson, W., Wardowski, W.F., 1978. Relative Humidity Effects on the Postharvest Life of Fruits and Vegetables. Hort. Science 13(5):570–574.
  • Harvey, J.M., Harris C.M., Hanke, T.A., Hartsel P.L., 1988. Sulfur Dioxide Fumigation Table Grapes: Relative Sorption SO₂ by Fruit and Packages, SO₂ Resudies Decay and Bleaching. Am. J. Enol. Vitic. 39(2):132–136
  • Hedberg, P.R., 1979. Table Grape Storage. Food Technology Australia, 31(2):80–81.
  • Karaçalı, İ., 2004. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:494 (4. Baskı), İzmir, 472s.
  • Karaçalı, İ., 2006. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 454.
  • Kaşka, N., 1992. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde Kuruluşundan Bugüne Kadar Yapılan Bahçe Ürünlerinin Muhafazası Çalışmaları. 2. Ulusal Soğutma ve İklimlendirme Kongresi, 06–08.05.1992, Adana, 387–396.
  • Martinez–Romero, D., Guillen F, Castillo S, Valero D, Serrano, M., 2003. Modified Atmosphere Packaging Maintains Quality of Table Grapes. J. Food Sci. 68:1838–1843.
  • Nelson, K.E., 1985. Harvesting and Handling of California Table Grapes for Market. Bulletin 1913, ANR Publications University of California, 72p.
  • OIV, 2012. International Organization of Vine and Wine. Statistics. (http://www. oiv.int/oiv/info/enstatistiquessecteurvitivinicole#secteur) (Erişim Tarihi: 02.02.2015).
  • Özdemir, A.E., Dündar, Ö., 2002. Red Globe Üzüm Çeşidinin Soğukta Muhafazası. Türkiye 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E., Kamiloğlu, Ö., Soylu, M., 2007. Sofralık Üzüm Muhafazasında Kükürtdioksit Uygulamala-rına Alternatif Yöntemler. MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 12(1–2):61–78.
  • Özer, C., Ayman, İ., 1997. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Soğukta Muhafazaya Uygunlukları Üzerinde Araştırmalar. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Yalova, 67–71.
  • Özer, C., Işık, H., 2002. Soğukta Muhafazaya Uygun Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. 2. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Çanakkale, 24–27.09.2002, 61–68.
  • Pretel, M.T., Martinez–Madrid, M.C., Martinez, J.R., Carreno, J.C., Romojaro,F., 2006. Prolonged Storage of Aledo Table Grapes in a Slightly CO₂ Enriched Atmosphere in Combination with Generators of SO₂, Food Science and Technology 39(10):1109–1116.
  • Sabır, A., Sabır, F.K., Tangolar, S., Bilir, H., Ağar, İ.T., 2006. Alphonse Lavallée Üzüm Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine SO₂ Jeneratörü ve Farklı Dozlardaki Etanol Uygulamalarının Karşılaştırılması. Ç.Ü. J. Agric. Fac., 21(3):45–50.
  • Sabır, A., Sabır, F.K., Kara, Z., 2011. Effects of Modified Atmosphere Packing and Honey dip Treatments on Quality Maintenance of Minimally Processed Grape cv. Razaki (V. vinifera L.) During Cold Storage. Journal of Food Science and Technology, 48:312–318.
  • Sarikhani, H., R. Sasani–Homa and D. Bakhshi 2010. Effect of Salicylic Acid and SO₂ Generator Pad on Storage Life and Phenolic Contents of Grape (Vitis vinifera L. Bidaneh Sefid and Bidaneh Ghermez). ISHS Acta. Hort. 877(3):1623–1630.
  • TUİK, 2016. (http://rapory.tuik.gov.tr/02–10–2016–22:24:59–201696440717773386 901431268869.html?) (Erişim Tarihi: 02.10.2016).
  • Waterhouse, A.L., 2002. Determination of Total Phenolics. Current Protocols in Food Analytical Chemistry. R.E. Wrolstad, Ed., Units I, pp. I1.1.1–I1.1.8.
  • Yazar, K., 2013. Üzüm (Vitis vinifera L.) Çekirdeği Yağının Sofralık Üzüm Muhafazasına Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

DETERMINATION OF APPROPRIATENESS OF NEW RELEASED BOZBEY GRAPES TO COLD STORAGE

Yıl 2018, Cilt: 47 Sayı: Özel Sayı 1, 77 - 86, 28.06.2018

Öz

In this study, it was aimed to determine the suitability of new released Bozbey grape varieties in cold storage at Tekirdağ Viticultural Research Institute. Normal atmosphere without any treatment (control), modified atmosphere packaging (MAP), MAP + sulfur dioxide generator pad (MAP+SO₂) application was investigated on grape quality and storage time. The clusters were placed in polypropylene trays. After the treatments, clusters were kept at 0–1℃ and 90±5% relative humidity for 100 days in cold storage. During the storage period, physical and chemical analyzes were made at 20 day intervals. In the study, weight loss, total soluble solids, titratable acidity, fruit firmness, color measurement, total phenolic content, antioxidant activity, decay rate, bleaching, sensory analysis and stem browning were after applications. Consequently, it was determined that Bozbey grape cultivar stored cold room can be kept marketable up to 20 days with normal atmosphere without any application, 40 days with MAP application and 80 days with MAP+SO₂ application.

Kaynakça

  • Agosto, M.G., 1998. Storage of Red Globe Grapes with Sulfur Dioxide Genarators. Eng. Agric., Jaboticabal, 18(1):66–75.
  • Akbudak, B., Karabulut, Ö.A., 2002. Üzüm Muhafazasında Gri Küf’den (Botrytis cinerea Pers: Fr.) Kaynaklanan Kalite Kaybı ve Çürümelerin Ultraviolet–C (UV–C) Işık Uygulamaları İle Önlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16(2): 35–46.
  • Artes Hernandez, F., Aguayo, E., Artes, F., 2004. Alternative Atmosphere Treatments for Keeping Quality of Autumn Seedless Table Grapes during Long–Term Cold Storage. Postharvest Biology and Technology, 31(1):59–67.
  • Awad, M.A., Jager, A. 2003. Influences of Air and Controlled Atmosphere Storage on the Concentration of Potentially Healthful Phenolics in Apples and Other Fruits. Postharvest Biol. Technol. 27:53–58.
  • Brand Williams, W., Cuvelier M.E., Berset, C., 1995. Use of a Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity. LWT–Food Science and Technology 28(1):25–30.
  • Buhurcu, H., 2004. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Gelişme Dönemlerinde Tanelerdeki Organik Asit Dağılımı (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 33s.
  • Castro, J.V., Pedro, J.M., Vieira, P.F.S., Bettega, A.J.G., 2003. Evaluation of New Brezilian SO₂ Generators on Postharvest Quality of Italia Grapes. Horticultural Abstract, 73(10):1308.
  • Crisosto, C.H., J.L. Smilanick Dokoozlian, N.K., 2001. Table Grapes Suffer Water Loss, Stem Browning During Cooling Delays. California Agriculture 55(1):39–42.
  • Çakır, İ.O., 2010. Red Globe Üzüm Çeşidinin Normal, Modifiye ve Kontrollü Atmosfer Koşullarında Depolanması (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 110s.
  • Çelik, H., Çelik, S., Kunter, B.M., Söylemezoğlu, G., Boz, Y., Özer, C. ve Atak, A., 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. 6. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Ankara, 565–588.
  • Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji) (3. Baskı). Avcı Ofset, İstanbul, 428s.
  • Eriş, A., Türk, R., Türkben, C., 1988. Sofralık Üzümlerin Soğuk Hava Depolarında Muhafazaları. Gıda İşleme ve Saklanmasında Soğuk Tekniği Uygulama Semineri, 20–21 Nisan İstanbul, 97–109.
  • Eriş, A., Türk, R., Özer, M.H., 1995. Alphonse Lavallée ve Sultani Çekirdeksizi Üzüm Çeşitlerinin Kontrollü Atmosferde Muhafazası Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 2:591–595.
  • FAO, 2014. Statistical Database. (http:// faostat3.fao.org/download/q/qc/e) (Erişim Tarihi: 30.09.2016).
  • Fourie, J.F., 2008. Harvesting, Handling and Storage of Table Grapes (With Focus on Preand Post–Harvest Pathological Aspects). Acta Horticulturae 785:421–424.
  • Grierson, W., Wardowski, W.F., 1978. Relative Humidity Effects on the Postharvest Life of Fruits and Vegetables. Hort. Science 13(5):570–574.
  • Harvey, J.M., Harris C.M., Hanke, T.A., Hartsel P.L., 1988. Sulfur Dioxide Fumigation Table Grapes: Relative Sorption SO₂ by Fruit and Packages, SO₂ Resudies Decay and Bleaching. Am. J. Enol. Vitic. 39(2):132–136
  • Hedberg, P.R., 1979. Table Grape Storage. Food Technology Australia, 31(2):80–81.
  • Karaçalı, İ., 2004. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:494 (4. Baskı), İzmir, 472s.
  • Karaçalı, İ., 2006. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 454.
  • Kaşka, N., 1992. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde Kuruluşundan Bugüne Kadar Yapılan Bahçe Ürünlerinin Muhafazası Çalışmaları. 2. Ulusal Soğutma ve İklimlendirme Kongresi, 06–08.05.1992, Adana, 387–396.
  • Martinez–Romero, D., Guillen F, Castillo S, Valero D, Serrano, M., 2003. Modified Atmosphere Packaging Maintains Quality of Table Grapes. J. Food Sci. 68:1838–1843.
  • Nelson, K.E., 1985. Harvesting and Handling of California Table Grapes for Market. Bulletin 1913, ANR Publications University of California, 72p.
  • OIV, 2012. International Organization of Vine and Wine. Statistics. (http://www. oiv.int/oiv/info/enstatistiquessecteurvitivinicole#secteur) (Erişim Tarihi: 02.02.2015).
  • Özdemir, A.E., Dündar, Ö., 2002. Red Globe Üzüm Çeşidinin Soğukta Muhafazası. Türkiye 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E., Kamiloğlu, Ö., Soylu, M., 2007. Sofralık Üzüm Muhafazasında Kükürtdioksit Uygulamala-rına Alternatif Yöntemler. MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 12(1–2):61–78.
  • Özer, C., Ayman, İ., 1997. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Soğukta Muhafazaya Uygunlukları Üzerinde Araştırmalar. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Yalova, 67–71.
  • Özer, C., Işık, H., 2002. Soğukta Muhafazaya Uygun Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. 2. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Çanakkale, 24–27.09.2002, 61–68.
  • Pretel, M.T., Martinez–Madrid, M.C., Martinez, J.R., Carreno, J.C., Romojaro,F., 2006. Prolonged Storage of Aledo Table Grapes in a Slightly CO₂ Enriched Atmosphere in Combination with Generators of SO₂, Food Science and Technology 39(10):1109–1116.
  • Sabır, A., Sabır, F.K., Tangolar, S., Bilir, H., Ağar, İ.T., 2006. Alphonse Lavallée Üzüm Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine SO₂ Jeneratörü ve Farklı Dozlardaki Etanol Uygulamalarının Karşılaştırılması. Ç.Ü. J. Agric. Fac., 21(3):45–50.
  • Sabır, A., Sabır, F.K., Kara, Z., 2011. Effects of Modified Atmosphere Packing and Honey dip Treatments on Quality Maintenance of Minimally Processed Grape cv. Razaki (V. vinifera L.) During Cold Storage. Journal of Food Science and Technology, 48:312–318.
  • Sarikhani, H., R. Sasani–Homa and D. Bakhshi 2010. Effect of Salicylic Acid and SO₂ Generator Pad on Storage Life and Phenolic Contents of Grape (Vitis vinifera L. Bidaneh Sefid and Bidaneh Ghermez). ISHS Acta. Hort. 877(3):1623–1630.
  • TUİK, 2016. (http://rapory.tuik.gov.tr/02–10–2016–22:24:59–201696440717773386 901431268869.html?) (Erişim Tarihi: 02.10.2016).
  • Waterhouse, A.L., 2002. Determination of Total Phenolics. Current Protocols in Food Analytical Chemistry. R.E. Wrolstad, Ed., Units I, pp. I1.1.1–I1.1.8.
  • Yazar, K., 2013. Üzüm (Vitis vinifera L.) Çekirdeği Yağının Sofralık Üzüm Muhafazasına Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Torçuk Bu kişi benim

Erdinç Bal

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 11 Eylül 2017
Kabul Tarihi 20 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 47 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Torçuk, A., & Bal, E. (2018). YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe, 47(Özel Sayı 1), 77-86.
AMA Torçuk A, Bal E. YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe. Haziran 2018;47(Özel Sayı 1):77-86.
Chicago Torçuk, Ali, ve Erdinç Bal. “YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ”. Bahçe 47, sy. Özel Sayı 1 (Haziran 2018): 77-86.
EndNote Torçuk A, Bal E (01 Haziran 2018) YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe 47 Özel Sayı 1 77–86.
IEEE A. Torçuk ve E. Bal, “YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ”, Bahçe, c. 47, sy. Özel Sayı 1, ss. 77–86, 2018.
ISNAD Torçuk, Ali - Bal, Erdinç. “YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ”. Bahçe 47/Özel Sayı 1 (Haziran 2018), 77-86.
JAMA Torçuk A, Bal E. YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2018;47:77–86.
MLA Torçuk, Ali ve Erdinç Bal. “YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ”. Bahçe, c. 47, sy. Özel Sayı 1, 2018, ss. 77-86.
Vancouver Torçuk A, Bal E. YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2018;47(Özel Sayı 1):77-86.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram