Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2023, Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1, 227 - 233, 27.02.2023

Öz

Bu çalışmada, farklı üzüm çeşitlerinin muhafazasında kullanılan polietilen (PE) ambalajlarında bulunan farklı orandaki açıklıkların tanenin SO₂ miktarı, kalitesi, patolojik ve fizyolojik bozukluklarına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üzüm salkımları üzerinde ‰0 (kontrol), ‰0.5, ‰1 ve ‰2 açıklık bulunan PE torbalara yerleştirilerek zorlanmış hava ile ön soğutması yapılmıştır. SO₂ petleri üzümlerin üzerine yerleştirilerek torbaların ağızları kapatılmıştır. Üzümler 0±0.5℃ sıcaklık ve %90-95 oransal nemde 4 ay süreyle depolanmış, aylık aralıklarla alınan örneklerde tanenin SO₂ miktarı, kalite değişimleri ve kayıplar belirlenmiştir. Depolama sonunda açıklık bulunmayan (‰0) PE torbadaki ‘Sultani Çekirdeksiz’, Red Globe’ ve ‘Alphonse Lavallée’ üzüm tanelerinde SO₂ miktarı sırasıyla 11.16, 33.50 ve 24.83 mg/kg olarak saptanırken, ‰1 ve ‰2 açıklık bulunanlarda ise 0-6 mg/kg arasında değiştiği saptanmıştır. ‰0 açıklık bulunan PE torbadaki üzüm tanelerinde özellikle depolamanın sonunda SO₂ zararındaki artışa bağlı olarak renk değişikliği, yumuşama, fenol miktarı ve beğeni puanlarında azalışlar; ‰2 açıklık bulunan PE torbadakilerde ise ağırlık kaybı ve salkım esmerleşmesi puanlarında artışlar gözlenmiştir. Tanenin saptan kopma kuvveti, SÇKM, TA miktarı ve antioksidan aktivitesine ambalaj açıklıklarının etkileri sınırlı veya kararsız olmuş, çürüklük gelişimi görülmemiştir. Sonuçlar, uzun süreli muhafaza edilen ‘Sultani Çekirdeksiz’, ‘Red Globe’ ve ‘Alphonse Lavallée’ üzüm çeşitlerinin sırasıyla ‰0.5, ‰1 ve ‰1 açıklıklara sahip torbalarda daha başarılı bir şekilde depolanabileceğini göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatih Şen Bu kişi benim 0000-0001-7286-2863

Ayşe Bayramoğlu Bu kişi benim 0000-0002-1983-7025

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Şen, F., & Bayramoğlu, A. (2023). Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 227-233.
AMA Şen F, Bayramoğlu A. Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. Şubat 2023;52(Özel Sayı 1):227-233.
Chicago Şen, Fatih, ve Ayşe Bayramoğlu. “Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 52, sy. Özel Sayı 1 (Şubat 2023): 227-33.
EndNote Şen F, Bayramoğlu A (01 Şubat 2023) Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 227–233.
IEEE F. Şen ve A. Bayramoğlu, “Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi”, Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, ss. 227–233, 2023.
ISNAD Şen, Fatih - Bayramoğlu, Ayşe. “Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (Şubat 2023), 227-233.
JAMA Şen F, Bayramoğlu A. Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52:227–233.
MLA Şen, Fatih ve Ayşe Bayramoğlu. “Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, 2023, ss. 227-33.
Vancouver Şen F, Bayramoğlu A. Farklı Üzüm Çeşitlerinin Muhafazasında Ambalajlardaki Açıklıkların Tanenin Kükürt Dioksit Miktarı Ve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):227-33.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova