Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları

Yıl 2023, Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1, 269 - 275, 27.02.2023

Öz

Bu çalışmada cumhuriyetten günümüze Türk şarapçılığının mevcut durumu incelenmiş ve sektörün gelişimini sınırlayan sorunlar ve çözüm önerileri verilmiştir. Şarap üzümden üretilen ve üzümün değerlendirilme şekilleri içerisinde katma değeri en yüksek olan üründür. Üzüm Türkiye’de en çok üretilen meyvedir. Dünya bağcı ülkelerinde üzüm üretiminin büyük bir kısmı şaraba işlenip ihracatta dahil önemli katma değer yaratılırken ülkemizde şaraba işlenen üzüm miktarı çok düşük olup bu büyük potansiyelden yeterince yararlanılmamaktadır. Ülkemizde son verilere göre 174 şarap işletmesinde 82 milyon litre şarap üretilmektedir. Son yıllarda şarap üretiminde artış olsa da üretim potansiyeli dikkate alındığında bu miktar yeterli düzeyde değildir. Şarap sektöründe kapasite kullanım oranı %50 civarındadır. Her şeye rağmen son yıllarda butik şarap sektörünün gelişmesi sektöre canlılık getirmiş, bu sektörün gelişmesiyle birlikte kalite artmış, pazar büyümüştür. Öte yandan önoturizmde kayda değer gelişmeler yaşanmıştır. Sektör doğru politikalarla desteklenir ve önü açılırsa sektörün başta ihracat, turizm ve kırsal kalkınma ile olmak üzere ülke ekonomisine katkı potansiyeli yüksektir. Vergilendirme, tanıtım, reklam ve e-ticaret yasağı sektörün gelişiminin önündeki temel sorunlardır. Bunlarla birlikte teknik mevzuat, Ar-Ge altyapısı, araştırma enstitüsü yetersizliği ve coğrafi işaret esaslı kalite sınıflandırmasının halen yapılmaması önemli eksiklikler olarak görülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Turgut Cabaroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Cabaroğlu, T. (2023). Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 269-275.
AMA Cabaroğlu T. Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları. Bahçe. Şubat 2023;52(Özel Sayı 1):269-275.
Chicago Cabaroğlu, Turgut. “Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları”. Bahçe 52, sy. Özel Sayı 1 (Şubat 2023): 269-75.
EndNote Cabaroğlu T (01 Şubat 2023) Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları. Bahçe 52 Özel Sayı 1 269–275.
IEEE T. Cabaroğlu, “Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları”, Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, ss. 269–275, 2023.
ISNAD Cabaroğlu, Turgut. “Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (Şubat 2023), 269-275.
JAMA Cabaroğlu T. Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları. Bahçe. 2023;52:269–275.
MLA Cabaroğlu, Turgut. “Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları”. Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, 2023, ss. 269-75.
Vancouver Cabaroğlu T. Türk Şarapçılığının Durumu Ve Sorunları. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):269-75.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova