Bu araştırmada 1990-1991 yıllarında Samsun’da yetiştirilen Deveci armutlarında çiçek ve meyve seyreltmesi amacıyla NAA (Naftelen Asetik Asit) NAD (Naftelen Aset Amid) ve Carbaryl (Naphthyl N-methylcarbamate) uygulamaları yapılmıştır. Denemelerde NAA ve NAD’in 10, 20 ve 30 ppm, Carbaryl’in 1990 yılında 500, 750 ve 1000 ppm, 1991 yılında 500, 1000 ve 1500 ppm’lik konsantrasyonları kullanılmıştır. Ayrıca haziran dökümünden sonra %50, %70 ve %90 meyve seyreltmesi olacak şekilde elle seyreltme yapılmış ve sonuçları kimyasal uygulamalarıyla karşılaştırılmıştır. Meyve seyreltmesi üzerine 1000 ppm’lik Carbaryl uygulaması en iyi etkiyi yapmıştır. Elle seyreltme ve Carbaryl uygulamaları meyve ağırlığı, hacmi, eni, boyu ve meyve eti sertliğini artırmıştır.
In this research during the 1990-1991 growing season, the following chemical fruit thinning treatments were applied to the pear cv. Deveci at three weeks after full bloom: NAD and NAA (10, 20 or 30 ppm), Carbaryl (500, 750 or 1000 ppm in 1990 and 500, 1000 or 1500 ppm in 1991). The hand thinning was also carried out the rates of 50%, 70% or 90%, and the results of hand thinning were compared to their chemical thinning, and without thinning. The best chemical fruit dunning effect was obtained by 1000 ppm Carbaryl. Fruit weight, volume, width, length, flesh firmness was increased, compared with the controls, following treatments either hand thinning and Carbaryl.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1992 |
| Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1992 |
| Kabul Tarihi | 31 Ocak 1992 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992 Cilt: 21 Sayı: 1-2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram