Marmara Bölgesinin Bursa yöresinde oldukça geniş bir şekilde üretimi yapılan ‘Sanla Maria’ armut çeşidinde kalite özelliklerini, yöresel derim olgunluk standartlarını, depolama kapasitelerini ve yeme olumu özelliklerini saptamak amacıyla 1985 ve 1986 yılında iki yıl süre ile çalışmalar yapılmıştır. Armutlar yaklaşık derim olgunluk tarihlerini içine alacak şekilde birer hafta aralıkla 4 kez toplanmışlar ve meyve eti sertliği, suda eriyebilir maddeler, renk, klorofil yoğunluğu, pH, titre edilebilir asillik, iyot testi ve kalite skorları açısından gerek derim olumuna göre gerek depolanabilme özelliklerine göre değerlendirilmişlerdir. Meyvelerin boy ve çaplarında 1985 yılında 21 gün sonunda ortalama %17.8 ve %133 artış olduğunu, 1986’da ise %31.7 ve %47.0 artış olduğunu göstermiştir. Meyve hacmindeki gelişmeler ise %400’e ulaşmıştır. Meyvelerde büyüme ile birlikte derimde geç kalınma ise dökümü hızlandırmıştır. Pratikte ve özellikle ülkemiz koşullarında yararlı olacağı kanısıyla nişasta (iyot) testi her iki yılda detaylı olarak incelenmiş ve testten tek başına derim olumunun saptanmasında yararlanılabileceği izlenimi edinilmiş ve standart skor olarak meyvelerin 5’e ulaşması durumunca (yüzeyin yaklaşık %50’sinin açılması) meyvelerin toplanabileceği anlaşılmıştır. Yöntemin basit olması ve görsel olarak algılanabilmesi nedeniyle ülke koşulların da gerek üretici gerek yayım örgütünce kolayca kullanılabileceği kanısına varılmıştır. Derim olumu, depolanabilme kapasitesi ve yeme olumu açısından değerlendirildiğinde, iki yıl süren denemeler sonucunda yaklaşık 11-12 lb (5.0-5.4 kg) meyve eti sertliğinde, 5 no.lu nişasta testi skorunda henüz tipik yeşil zemin renginin korunabildiği zamanda yapılacak bir derim, bozulmadan 5 ay gibi uzun bir süre 0℃’de depolama potansiyeli sağlayabilmektedir. Erken toplamalar meyvelerde kabuk yanıklığı, buruşma ve su kaybı gibi fizyolojik bozukluklara neden olduğu gibi derimde geç kalma ise kısa depolamaya neden olmakta ve öz çökmesini de hızlandırmaktadır.
Two years of studies, in 1985/1986 and 1986/1987, have been conducted in an attempt to investigate; regional harvest maturity standards, storage capacities, and ripening characteristics of Santa Maria pear variety grown in Bursa district. The fruits were harvest enduring the three-week period at one-week intervals each year and tested for the following parameters; flesh firmness, soluble solids, color change, chlorophyll intensity, pH, titratable acidity, starch (iodine) test, and quality evaluations. Assessments were based on maturity and ripening characteristics as well as storage capacities. Fruit growth was followed by measuring the length and the diameter on selected 20 fruits on 10 different trees in 1985. Measurements were made every week. In 1986 the volume was included in the measurements and samples were chosen from picked fruits which were brought to the laboratory. Compared to the first pick, enlargement in diameter and in length during successive harvests reached 17.8% and 13.3% in 1985 % and in 1986 47.0%, 31.7% with an increase in volume close to 400% (nearly 4 times). As the fruits stayed on the tree and enlarged, the fruit drop also increased, however, accelerated. For practical importance especially from the point of easy application, the starch (iodine) test was studied in detail. The test was found to be singly applicable in determining the harvest maturity, when the equatorial cut surface of fruits showed 50% starch presence. This corresponds to No:5 in our standard iodine test scale. It was concluded that the method is rather simple and practically applicable not only by extensionists but also by growers. When the fruits evaluated on harvest maturity, storage capacity, and ripening characteristics during two years of studies, the proper harvest time coincides when the fruits reach approximately 11-12 lb (5.0-5.4 kg) flesh firmness, no.5 in iodine test scale, and having their typical green ground color. Such fruits can endure in the store for 5 months at 0℃. Earlier pickings may cause senescent scald, and shrivel with subsequent water loss, while late harvests shorten the storage life and result in intensive core-breakdown.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1992 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1992 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 1992 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992 Cilt: 21 Sayı: 1-2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram