Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çorbacı Biberi Islahı

Yıl 1991, Cilt: 20 Sayı: 1-2, 3 - 8, 31.12.1991

Öz

Bu çalışma, 1982-1987 yılları arasında, Bursa-Yenişehir bölgesinde yaygın yetiştiriciliği yapılan ve halen bu bölgeden ihraç edilmekte olan çorbacı biberi popülasyonundan, standart bir çeşit geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada; teksel seleksiyonda yedek tohum saklama yöntemi kullanılmıştır. Seleksiyon boyunca; morfolojik, pomolojik karakterler ve verim gözlenmiştir. Çorbacı hatları içinden 12 no.lu hat, en iyi verim ile en üstün morfolojik ve pomolojik özellikler göstermiştir. Çorbacı biberi popülasyonundan geliştirilen 12 no.lu hat "Yalova Çorbacı 12" ismi ile tescil edilerek, standart çeşitler arasına girmiştir. Dekara verimi 4-4.5 ton olan bu çeşidin meyveleri 18-20 g ağırlığında, 20-22 cm uzunluğunda ince sivri, sarımsı açık yeşil renkli ve tatlıdır. "Yalova Çorbacı 12" bu özellikleri ile taze ve turşuluk olarak iç ve dış pazar isteklerine uygun bir çeşittir.

Kaynakça

  • Angeli, L., L. Zaatyko, 1972. Improvement in pepper quality with special reference to skin thickness. Agrartudonanyi Közlemenyek 1970. 29(3):475-481. Hort. Abs. (42) 2:478, No:3971.
  • Ayfer, M., M. Çelik, 1977. Akça, Ankara ve Williams armut çeşitleri ile S.Ö. ayva anaçlarının uyuşumları üzerinde araştırmalar. TÜBİTAK 6. Bilim Kongresi TOAG Tebliğleri. Bahçe Bitkileri Seksiyonu, s:111-112.
  • Bayrakuır, K., 1970. Sebze Yetiştirme Cilt 2 (Kültür Sebzeleri). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:169, İzmir.
  • Büyükyılmaz, M., A.N. Bulagay, 1983. Marmara Bölgesi için Ümitvar Armut Çeşitleri-2. Bahçe 12(2):5-14.
  • Daskalov, H., A. Hristova., J. Hristov, D. Popova, 1964. Results of the breeding work for the development of red pepper varieties of a high pigment content. Horticulture and Viticulture 1(8):57-62.
  • Demir, İ., 1975. Genel Bitki Islahı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, Yayın No:212.
  • Greenleaf, W.H., 1947. Line breeding as a method of improving the pimiento pepper. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 49:224-226.
  • Grubben, G.J.H., 1983. Genetic resources of vegetable crops. International Course on Vegetable Growing. International Agricultural Centre, Wageningen, The Netherlands.
  • Hristov, S., D. Popova, E. Vesselinov, 1966. Pepper. 83 Zemizdat, Sofia.
  • Heiser, Jr. C.B., 1976. Peppers. Evaluation of Crop Plants (Ed.: N.W. Simmonds). Longmann Group Limited, London. pp:265-268.
  • Michelson, L.F., W.H. Lachman, D.D. Allen, 1958. The use of the "Weighted-Rankit" method in variety trials. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 71:334-338.
  • Odland, M.L., A.M. Porter, 1941. A study of natural crossing in pepper. Proc. Amer. Soc. Hor. Sci. 38:585-588.
  • Palcvitch, D., 1970. Variety tests for single harvest of red and green sweet peppers for processing. The Volcani Institute of Agricultural Research Summaries of Research Work, 1967-1969. Israel, pp:12.
  • Peterson, P.A., 1959. Linkage of fruit shape and color genes in Capsicum. Genetics: 44:407-419.
  • Smith, D., 1981. Peppers and Auberqines. Growers Books-London.
  • Smith, P.G., Jr. B. Heiser, 1957. Breeding behavior of cultivated peppers. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci., 70:286-290.
  • Smith, P.G., B. Villalon, P.L. Villa, 1987. Horticultural classification of peppers grown in the United States. Hortscience 22(1):11-13.
  • Sürmeli, N., 1987. Yağlık (Salçalık) Biber Islahı. Bahçe 14(1-2):31-35.
  • Sürmeli, N., 1989. AT danışma kurulu yaş meyve-sebze alt komitesi. Meyvesi Yenen Sebzeler Grubu Raporu. Yalova.
  • Van Winden, Irch, 1983. Pepper international course on vegetable growing. International Agricultural Centre, Wageningen, The Netherlands.
  • Vesselinov, E., 1970. Selection agrobiologically and biochemical study of the pepper variety Soffiska Kapiya, Hort. and Vit. Sci. Sofia. 7(2):55-61.
  • Vesselinov, E., L. Krasteva, D. Popova, 1982. Pepper introduction and breeding in Bulgaria. Capsicum Newsletter. Institute of Plant Breeding and Seed Production. Turin-Italy, pp:72-76.
  • Watts, L. 1980. Flower and vegetable plant breeding. Grower Books, London.
  • Yıldırım, M.B., F. İkiz, 1972. Denemelerin birleştirilmesi. Yalova Bahçe Kültürleri Eğitim Merkezi Dergisi 5(1-2):68-80.

Breeding of "Çorbacı" Pepper

Yıl 1991, Cilt: 20 Sayı: 1-2, 3 - 8, 31.12.1991

Öz

The aim of this study is to develop standard variety from the population of "Çorbacı" pepper in 1982-1987. The method of reserve seed preservation in single plant selection was used in this study. Morphological and pomological characteristics and yield were observed during the selection. The number 12 was selected for the highest yield and the best characteristics. The standard variety of Çorbacı population was named and registered as "Yalova Çorbacı 12". The size of the fruits is about 18-20 g and the colour of the skin is yellowish light green and sweet. The yield per decare is about 4-4.5 tons. In the light of above characteristics Yalova Çorbacı 12 variety has been found to be suitable for fresh market and pickling industry for local and foreign markets.

Kaynakça

  • Angeli, L., L. Zaatyko, 1972. Improvement in pepper quality with special reference to skin thickness. Agrartudonanyi Közlemenyek 1970. 29(3):475-481. Hort. Abs. (42) 2:478, No:3971.
  • Ayfer, M., M. Çelik, 1977. Akça, Ankara ve Williams armut çeşitleri ile S.Ö. ayva anaçlarının uyuşumları üzerinde araştırmalar. TÜBİTAK 6. Bilim Kongresi TOAG Tebliğleri. Bahçe Bitkileri Seksiyonu, s:111-112.
  • Bayrakuır, K., 1970. Sebze Yetiştirme Cilt 2 (Kültür Sebzeleri). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:169, İzmir.
  • Büyükyılmaz, M., A.N. Bulagay, 1983. Marmara Bölgesi için Ümitvar Armut Çeşitleri-2. Bahçe 12(2):5-14.
  • Daskalov, H., A. Hristova., J. Hristov, D. Popova, 1964. Results of the breeding work for the development of red pepper varieties of a high pigment content. Horticulture and Viticulture 1(8):57-62.
  • Demir, İ., 1975. Genel Bitki Islahı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, Yayın No:212.
  • Greenleaf, W.H., 1947. Line breeding as a method of improving the pimiento pepper. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 49:224-226.
  • Grubben, G.J.H., 1983. Genetic resources of vegetable crops. International Course on Vegetable Growing. International Agricultural Centre, Wageningen, The Netherlands.
  • Hristov, S., D. Popova, E. Vesselinov, 1966. Pepper. 83 Zemizdat, Sofia.
  • Heiser, Jr. C.B., 1976. Peppers. Evaluation of Crop Plants (Ed.: N.W. Simmonds). Longmann Group Limited, London. pp:265-268.
  • Michelson, L.F., W.H. Lachman, D.D. Allen, 1958. The use of the "Weighted-Rankit" method in variety trials. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 71:334-338.
  • Odland, M.L., A.M. Porter, 1941. A study of natural crossing in pepper. Proc. Amer. Soc. Hor. Sci. 38:585-588.
  • Palcvitch, D., 1970. Variety tests for single harvest of red and green sweet peppers for processing. The Volcani Institute of Agricultural Research Summaries of Research Work, 1967-1969. Israel, pp:12.
  • Peterson, P.A., 1959. Linkage of fruit shape and color genes in Capsicum. Genetics: 44:407-419.
  • Smith, D., 1981. Peppers and Auberqines. Growers Books-London.
  • Smith, P.G., Jr. B. Heiser, 1957. Breeding behavior of cultivated peppers. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci., 70:286-290.
  • Smith, P.G., B. Villalon, P.L. Villa, 1987. Horticultural classification of peppers grown in the United States. Hortscience 22(1):11-13.
  • Sürmeli, N., 1987. Yağlık (Salçalık) Biber Islahı. Bahçe 14(1-2):31-35.
  • Sürmeli, N., 1989. AT danışma kurulu yaş meyve-sebze alt komitesi. Meyvesi Yenen Sebzeler Grubu Raporu. Yalova.
  • Van Winden, Irch, 1983. Pepper international course on vegetable growing. International Agricultural Centre, Wageningen, The Netherlands.
  • Vesselinov, E., 1970. Selection agrobiologically and biochemical study of the pepper variety Soffiska Kapiya, Hort. and Vit. Sci. Sofia. 7(2):55-61.
  • Vesselinov, E., L. Krasteva, D. Popova, 1982. Pepper introduction and breeding in Bulgaria. Capsicum Newsletter. Institute of Plant Breeding and Seed Production. Turin-Italy, pp:72-76.
  • Watts, L. 1980. Flower and vegetable plant breeding. Grower Books, London.
  • Yıldırım, M.B., F. İkiz, 1972. Denemelerin birleştirilmesi. Yalova Bahçe Kültürleri Eğitim Merkezi Dergisi 5(1-2):68-80.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nurten Sürmeli Bu kişi benim

Güngör Şimşek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1991
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1991
Kabul Tarihi 31 Ocak 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 20 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Sürmeli, N., & Şimşek, G. (1991). Çorbacı Biberi Islahı. Bahçe, 20(1-2), 3-8.
AMA Sürmeli N, Şimşek G. Çorbacı Biberi Islahı. Bahçe. Aralık 1991;20(1-2):3-8.
Chicago Sürmeli, Nurten, ve Güngör Şimşek. “Çorbacı Biberi Islahı”. Bahçe 20, sy. 1-2 (Aralık 1991): 3-8.
EndNote Sürmeli N, Şimşek G (01 Aralık 1991) Çorbacı Biberi Islahı. Bahçe 20 1-2 3–8.
IEEE N. Sürmeli ve G. Şimşek, “Çorbacı Biberi Islahı”, Bahçe, c. 20, sy. 1-2, ss. 3–8, 1991.
ISNAD Sürmeli, Nurten - Şimşek, Güngör. “Çorbacı Biberi Islahı”. Bahçe 20/1-2 (Aralık1991), 3-8.
JAMA Sürmeli N, Şimşek G. Çorbacı Biberi Islahı. Bahçe. 1991;20:3–8.
MLA Sürmeli, Nurten ve Güngör Şimşek. “Çorbacı Biberi Islahı”. Bahçe, c. 20, sy. 1-2, 1991, ss. 3-8.
Vancouver Sürmeli N, Şimşek G. Çorbacı Biberi Islahı. Bahçe. 1991;20(1-2):3-8.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram