Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri

Yıl 1989, Cilt: 18 Sayı: 1-2, 21 - 28, 31.12.1989

Öz

Bu çalışma, 1986 ve 1987 yıllarında ES-58 ve H-2274 domates çeşitlerinde hasat öncesi ve sonrası ethrel ile hasat sonrası potasyum permanganat (KMnO₄) uygulamalarının olgunlaşma üzerine etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Masat öncesi 125, 250 ve 500 ppm dozlarında uygulanan ethrel, 1986 yılında uygulamadan 10 gün sonra yapılan değerlendirmede kontrole göre ES-58 çeşidinde doz sırasıyla %32, %56, %83, H-2274 çeşidinde %62, %65 ve %297 oranlarında, uygulamadan 20 gün sonra yapılan değerlendirmede ES-58 çeşidinde 125 ppm’de olumlu bir etki görülmezken diğer dozlarda sırayla %23.8 ve %58, H-2274 çeşidinde %56, %52 ve %43 oranında olgun meyve artışına neden olmuştur. 1987 yılında tüm dozlarda kontrole göre olgun meyve oranı ethrel uygulamaları ile artmış ancak, artış oranı 1986 yılından az olmuştur. 500 ppm uygulaması bitkilerde yaşlanmayı hızlandırarak yaprak dökümüne neden olmuştur. Hasat sonrası daldırma şeklinde uygulanan ethrel her iki çeşitte de yaklaşık 10 gün erken olgunlaşmaya neden olmuştur. Genel ortalama olarak 250 ve 500 ppm dozlarında 15-16 gün, 125 ppm dozunda 20-25 gün sonra meyvelerin tamamı olgunlaşırken, uygulama yapılmayan örneklerde bu süre sonunda meyvelerin ancak %80’ni olgunlaşmıştır. Hasattan sonra olgunluğu hızlandıran etileni absorbe edici potasyum permanganat kullanımı ile dozlar arasında önemli derecede farklı etki görülmemiş ve her iki çeşitte de ortalama 4-5 gün olgunluk geciktirilmiştir.

Kaynakça

  • Abeles, F.B., 1973. Ethylene in Plant Biology. Academic Press New York. 302 s.
  • Ağaoğlu, Y.S., V. Şeniz, 1980. Yerli Domates Meyvelerinin Oda Koşullarında Ethrel ile Olgunlaştırılmaları Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29:233-242.
  • Anonim, 1975. Color Classification Requirements in US Standards for Grades of Fresh Tomatoes. USDA. Marketing Service Fruit and Veg. Div. Visual Aid TM-L-1, The John Henry Com. Michigan.
  • Baranov, M.I., 1981. Effect of Ethrel and Tomato Ripening. Hort. Abst. 52: No:887.
  • Bueesher, R.V., 1977. Factors Affecting Ethephon Induced Red Color Development in Harvested Fruits of the Rin Tomato Mutant. Hortscience. 12(4):315-316.
  • Chapman, D., 1977. Using on Ethephon on Tomatoes. American Vegetable Grower. August. 1977.
  • Claypool, L.L., R.M. Keefer, 1942. A Colorimetric Method for CO₂ Determination in Respiration. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 40:177-186.
  • Dennis, F.G., H. Wilezynski, M. Guardia, R.W. Robinson, 1970. Ethylene Levels in Tomato Fruits Following Treatment with Ethrel. Hort Science. 5(2):168-170.
  • Dostal, H.C., G.E. Wilcox, 1971. Chemical Regulation of Fruit Ripening of Field Grown Tomatoes with (2-Chloroethyl) Phosphonic Acid. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96(5):656-660.
  • Edwards, J.I., M.E. Saltveit, W.R. Henderson, 1983. Inhibition of Lycopene Synthesis in Tomato Pericarp Tissue by Inhibitors of Ethylene. Biosynthesis and Reversal with Applied Ethylene. J. Amer. Soc. Hort. Sd. 108(3):512-514.
  • Iwahori, S., J.M. Lyons, 1970. Maturation and Quality of Tomatoes with Preharvest Treatments of 2-Chloro-ethyl Phosphonic Acid. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 9:548-549.
  • Kader, A.A., 1985. Postharvest Biology and Technology: An Overview. Postharvest Technology of Horticultural Crops. (Editor, A.A. Kader, R.F. Kaşmire, F.G. Mitchell., M.S. Reid, N.F. Sommer, J.F. Thompson). Coop. Ext. Univ. Calif. Special Pub. 3311, s: 3-7.
  • McClasson, W.B., 1970. The Ethylene Factor. The Biochemistry of Fruits and Their Products (Editor, A. C. Hulme) Vol. 1. Academic Press, London, pp: 475-514.
  • Morris, L.L., L.L. Strand, F. Adamicki, 1980. Factors Affecting Ripening and Quality of Mature Green Tomatoes. Acta Horticulturae 116:133-138.
  • Pratt, H.K., M. Workman, 1962. Studies on the Physiology of Tomato Fruits. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 81:467-477.
  • Pratt, H.K., J.D. Goeschl, 1968. The Role of Ethylene in Fruit Ripening. Biochemistry and Physiology of Plant Growth Substances. (Editör, F. Wightmann, G. Setterfield). The Runga Press, Ltd. Ottawa, pp:1295-1302.
  • Reid, M.S., 1985. Ethylene in Postharvest Technology. Postharvest Technology of Horticultural Crops. (Editör, A.A. Kader, R.F. Kaşmire, F.G. Mitchell, M.S. Reid, N.F. Sommer, J.F. Thompson). Coop. Ext. Univ. Calif. Special Pub. 3311, pp:68-74.
  • Robinson, R.W., H. Wilczynski, F.G. Dennis, 1968. Chemical Promotion of Tomato Fruit Ripening. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 93:823-830.
  • Ryall, A.L., W.J. Lipton, 1983. Handling Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. Vol:1. The AVI Pub. Com. Inc. Connecticut, 587 s.
  • Sims, W.L., 1969. Effects of Ethrel on Ripening of Tomatoes Greenhouse, Field and Postharvest Trials. Calif Agric. 23:12-14.
  • Sims, W.L., R.F. Kaşmire, 1973. Ripening of Several Fresh Tomato Cultivars to Pre and Postharvest Ethephon Treatments. Hortscience. 8(3):253.
  • Stenvers, N., J. Bruinsma, 1975. Ripening of Tomato Fruits at Reduced Atmospheric and Partial Oxygen Pressures. Nature 253 Feb. 13.
  • Stenvers, N., H.W. Stork, 1975. Evaluation of Color Development as an Indicator of Tomato Fruit Ripening. Gartenbau (Baskıda). Sprenger Inst. Wageningen.
  • Wills, R.B.H., S.I.H. Tirmazi, K.J. Scott, 1977. Use of Calcium to Delay Ripening of Tomatoes. Hortscience. 12(6):551-552.
  • Yamuguchi, M. C.W. Chu, S.F. Yang, 1971. The Fate of 14C (2-chloroethyl) Phosphonic Acid in Summer Squash, Cucumber and Tomato. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96(5):606-609.

Effects of Pre and Postharvest Treatments of Ethrel and Postharvest Treatment of Potassium Permanganate on Ripening of Some Tomato Varieties

Yıl 1989, Cilt: 18 Sayı: 1-2, 21 - 28, 31.12.1989

Öz

This study has involved two tomato varieties namely ES-58 and H-2274 grown in Yalova in 1986 and 1987. That has been planned to investigate the effects of pre or postharvest treatments of ethrel and postharvest treatment of potassium permanganate on fruit ripening. Ethrel application at preharvest at 125 ppm, 250 ppm and 500 ppm increased rates of fruit ripened compared to control respectively at 32%, 56% and 83% in ES-58 varieties and 62%, 65% and 297% in H-2274 variety for assessment of 10 days after treatment. At the assessment of 20 days after treatment 125 ppm concentration of ethrel did not affect positive on ripening but, increased rates of fruit ripened respectively, at 23.8% and 58% in ES-58 varieties and 56%, 52% and 4.3% in H-2274 variety. All the doses of ethrel application increased rates of fruit ripened in two varieties in 1987 but rates of increasing were less than in 1986. Application of ethrel at 500 ppm doses induced dropping of leaves and to be encouraging on senescence of plant. Ethrel dipping at postharvest stage shortened ripening period by 10 days compared to control at 20℃ temperatures. Although all tomato fruits ripened 15 or 16 days after dipping at 250 ppm and 500 ppm doses, and 20 or 25 days at 125 ppm doses that 80% of all fruits ripened for control in general. Using of potassium permanganate delayed the ripening by 4- or 5-days postharvest stage in two tomato varieties.

Kaynakça

  • Abeles, F.B., 1973. Ethylene in Plant Biology. Academic Press New York. 302 s.
  • Ağaoğlu, Y.S., V. Şeniz, 1980. Yerli Domates Meyvelerinin Oda Koşullarında Ethrel ile Olgunlaştırılmaları Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29:233-242.
  • Anonim, 1975. Color Classification Requirements in US Standards for Grades of Fresh Tomatoes. USDA. Marketing Service Fruit and Veg. Div. Visual Aid TM-L-1, The John Henry Com. Michigan.
  • Baranov, M.I., 1981. Effect of Ethrel and Tomato Ripening. Hort. Abst. 52: No:887.
  • Bueesher, R.V., 1977. Factors Affecting Ethephon Induced Red Color Development in Harvested Fruits of the Rin Tomato Mutant. Hortscience. 12(4):315-316.
  • Chapman, D., 1977. Using on Ethephon on Tomatoes. American Vegetable Grower. August. 1977.
  • Claypool, L.L., R.M. Keefer, 1942. A Colorimetric Method for CO₂ Determination in Respiration. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 40:177-186.
  • Dennis, F.G., H. Wilezynski, M. Guardia, R.W. Robinson, 1970. Ethylene Levels in Tomato Fruits Following Treatment with Ethrel. Hort Science. 5(2):168-170.
  • Dostal, H.C., G.E. Wilcox, 1971. Chemical Regulation of Fruit Ripening of Field Grown Tomatoes with (2-Chloroethyl) Phosphonic Acid. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96(5):656-660.
  • Edwards, J.I., M.E. Saltveit, W.R. Henderson, 1983. Inhibition of Lycopene Synthesis in Tomato Pericarp Tissue by Inhibitors of Ethylene. Biosynthesis and Reversal with Applied Ethylene. J. Amer. Soc. Hort. Sd. 108(3):512-514.
  • Iwahori, S., J.M. Lyons, 1970. Maturation and Quality of Tomatoes with Preharvest Treatments of 2-Chloro-ethyl Phosphonic Acid. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 9:548-549.
  • Kader, A.A., 1985. Postharvest Biology and Technology: An Overview. Postharvest Technology of Horticultural Crops. (Editor, A.A. Kader, R.F. Kaşmire, F.G. Mitchell., M.S. Reid, N.F. Sommer, J.F. Thompson). Coop. Ext. Univ. Calif. Special Pub. 3311, s: 3-7.
  • McClasson, W.B., 1970. The Ethylene Factor. The Biochemistry of Fruits and Their Products (Editor, A. C. Hulme) Vol. 1. Academic Press, London, pp: 475-514.
  • Morris, L.L., L.L. Strand, F. Adamicki, 1980. Factors Affecting Ripening and Quality of Mature Green Tomatoes. Acta Horticulturae 116:133-138.
  • Pratt, H.K., M. Workman, 1962. Studies on the Physiology of Tomato Fruits. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 81:467-477.
  • Pratt, H.K., J.D. Goeschl, 1968. The Role of Ethylene in Fruit Ripening. Biochemistry and Physiology of Plant Growth Substances. (Editör, F. Wightmann, G. Setterfield). The Runga Press, Ltd. Ottawa, pp:1295-1302.
  • Reid, M.S., 1985. Ethylene in Postharvest Technology. Postharvest Technology of Horticultural Crops. (Editör, A.A. Kader, R.F. Kaşmire, F.G. Mitchell, M.S. Reid, N.F. Sommer, J.F. Thompson). Coop. Ext. Univ. Calif. Special Pub. 3311, pp:68-74.
  • Robinson, R.W., H. Wilczynski, F.G. Dennis, 1968. Chemical Promotion of Tomato Fruit Ripening. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 93:823-830.
  • Ryall, A.L., W.J. Lipton, 1983. Handling Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. Vol:1. The AVI Pub. Com. Inc. Connecticut, 587 s.
  • Sims, W.L., 1969. Effects of Ethrel on Ripening of Tomatoes Greenhouse, Field and Postharvest Trials. Calif Agric. 23:12-14.
  • Sims, W.L., R.F. Kaşmire, 1973. Ripening of Several Fresh Tomato Cultivars to Pre and Postharvest Ethephon Treatments. Hortscience. 8(3):253.
  • Stenvers, N., J. Bruinsma, 1975. Ripening of Tomato Fruits at Reduced Atmospheric and Partial Oxygen Pressures. Nature 253 Feb. 13.
  • Stenvers, N., H.W. Stork, 1975. Evaluation of Color Development as an Indicator of Tomato Fruit Ripening. Gartenbau (Baskıda). Sprenger Inst. Wageningen.
  • Wills, R.B.H., S.I.H. Tirmazi, K.J. Scott, 1977. Use of Calcium to Delay Ripening of Tomatoes. Hortscience. 12(6):551-552.
  • Yamuguchi, M. C.W. Chu, S.F. Yang, 1971. The Fate of 14C (2-chloroethyl) Phosphonic Acid in Summer Squash, Cucumber and Tomato. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96(5):606-609.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kenan Kaynaş

Fisun Gürsel Çelikel Bu kişi benim

Nesrin Türkeş Bu kişi benim

Nurten Sürmeli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1989
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1989
Kabul Tarihi 31 Ocak 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 18 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Kaynaş, K., Çelikel, F. G., Türkeş, N., Sürmeli, N. (1989). Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri. Bahçe, 18(1-2), 21-28.
AMA Kaynaş K, Çelikel FG, Türkeş N, Sürmeli N. Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri. Bahçe. Aralık 1989;18(1-2):21-28.
Chicago Kaynaş, Kenan, Fisun Gürsel Çelikel, Nesrin Türkeş, ve Nurten Sürmeli. “Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri”. Bahçe 18, sy. 1-2 (Aralık 1989): 21-28.
EndNote Kaynaş K, Çelikel FG, Türkeş N, Sürmeli N (01 Aralık 1989) Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri. Bahçe 18 1-2 21–28.
IEEE K. Kaynaş, F. G. Çelikel, N. Türkeş, ve N. Sürmeli, “Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri”, Bahçe, c. 18, sy. 1-2, ss. 21–28, 1989.
ISNAD Kaynaş, Kenan vd. “Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri”. Bahçe 18/1-2 (Aralık1989), 21-28.
JAMA Kaynaş K, Çelikel FG, Türkeş N, Sürmeli N. Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri. Bahçe. 1989;18:21–28.
MLA Kaynaş, Kenan vd. “Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri”. Bahçe, c. 18, sy. 1-2, 1989, ss. 21-28.
Vancouver Kaynaş K, Çelikel FG, Türkeş N, Sürmeli N. Bazı Domates Çeşitlerinde Hasat Öncesi ve Sonrası Ethrel, Hasat Sonrası Potasyum Permanganat Uygulamalarının Olgunlaşma Üzerine Etkileri. Bahçe. 1989;18(1-2):21-8.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram