Bu çalışma, 1986 ve 1987 yıllarında ES-58 ve H-2274 domates çeşitlerinde hasat öncesi ve sonrası ethrel ile hasat sonrası potasyum permanganat (KMnO₄) uygulamalarının olgunlaşma üzerine etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Masat öncesi 125, 250 ve 500 ppm dozlarında uygulanan ethrel, 1986 yılında uygulamadan 10 gün sonra yapılan değerlendirmede kontrole göre ES-58 çeşidinde doz sırasıyla %32, %56, %83, H-2274 çeşidinde %62, %65 ve %297 oranlarında, uygulamadan 20 gün sonra yapılan değerlendirmede ES-58 çeşidinde 125 ppm’de olumlu bir etki görülmezken diğer dozlarda sırayla %23.8 ve %58, H-2274 çeşidinde %56, %52 ve %43 oranında olgun meyve artışına neden olmuştur. 1987 yılında tüm dozlarda kontrole göre olgun meyve oranı ethrel uygulamaları ile artmış ancak, artış oranı 1986 yılından az olmuştur. 500 ppm uygulaması bitkilerde yaşlanmayı hızlandırarak yaprak dökümüne neden olmuştur. Hasat sonrası daldırma şeklinde uygulanan ethrel her iki çeşitte de yaklaşık 10 gün erken olgunlaşmaya neden olmuştur. Genel ortalama olarak 250 ve 500 ppm dozlarında 15-16 gün, 125 ppm dozunda 20-25 gün sonra meyvelerin tamamı olgunlaşırken, uygulama yapılmayan örneklerde bu süre sonunda meyvelerin ancak %80’ni olgunlaşmıştır. Hasattan sonra olgunluğu hızlandıran etileni absorbe edici potasyum permanganat kullanımı ile dozlar arasında önemli derecede farklı etki görülmemiş ve her iki çeşitte de ortalama 4-5 gün olgunluk geciktirilmiştir.
Domates Hasat Öncesi Hasat Sonrası Ethrel Potasyum Permanganat
This study has involved two tomato varieties namely ES-58 and H-2274 grown in Yalova in 1986 and 1987. That has been planned to investigate the effects of pre or postharvest treatments of ethrel and postharvest treatment of potassium permanganate on fruit ripening. Ethrel application at preharvest at 125 ppm, 250 ppm and 500 ppm increased rates of fruit ripened compared to control respectively at 32%, 56% and 83% in ES-58 varieties and 62%, 65% and 297% in H-2274 variety for assessment of 10 days after treatment. At the assessment of 20 days after treatment 125 ppm concentration of ethrel did not affect positive on ripening but, increased rates of fruit ripened respectively, at 23.8% and 58% in ES-58 varieties and 56%, 52% and 4.3% in H-2274 variety. All the doses of ethrel application increased rates of fruit ripened in two varieties in 1987 but rates of increasing were less than in 1986. Application of ethrel at 500 ppm doses induced dropping of leaves and to be encouraging on senescence of plant. Ethrel dipping at postharvest stage shortened ripening period by 10 days compared to control at 20℃ temperatures. Although all tomato fruits ripened 15 or 16 days after dipping at 250 ppm and 500 ppm doses, and 20 or 25 days at 125 ppm doses that 80% of all fruits ripened for control in general. Using of potassium permanganate delayed the ripening by 4- or 5-days postharvest stage in two tomato varieties.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1989 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1989 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 1989 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1989 Cilt: 18 Sayı: 1-2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram