Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Nutrient Status of Pistachio Grown in South-East Anatolia

Yıl 1985, Cilt: 14 Sayı: 1-2, 47 - 57, 31.12.1985

Öz

The survey was conducted for assessing the nutrient status of pistachio (Pistacia vera L.) orchards in the most important pistachio production region of Turkey, southeast. For this study 30 orchards in three different ecologies were selected and leaf and soil samples were collected from these orchards. The results of soil and leaf analyses and observations in the orchards are as follows: Pistachio is generally grown in the reddish-brown forest soils. The one third of these soils are very shallow and have only A-horizon The soil is generally in loam texture, and medium to extreme alkaline. There is no salinity problem in this region. The calcium carbonate content of the soils is generally very high. The organic matter and the phosphorus content of the soils is generally at low level. The potassium and magnesium contents of many surveyed soils are at sufficient level. Based on the other fruit and nuts standard nutrient levels and accepted micro element levels for whole plant, the potassium content of the leaves is at insufficient level in some orchards in some years. The phosphorus, zinc and iron contents of the leaves are generally at insufficient level.

Kaynakça

  • Anonim, 1982. Tarım İstatistikleri Özeti. D.İ.E. Ankara
  • Anonim, 1982. Ticaret İstatistikleri. D.İ.E. Ankara.
  • Anonim, 1983. Tarımsal Yapı ve Üretim. D.İ.E. Ankara.
  • Anonyms, 1979. The Analysis of Agricultural materials. 2. Edition. RB 427 Replaces.
  • Technical Bulletin: 27. S. 225. Ministry of Agri. Fish, and Food. London. Her Majesty’s Stationary Office.
  • Aydeniz, S., S. Danışman, İ. Karaçalı, 1982. Gaziantep Fıstıklarında Fosfor Durumu ve Açlığın Giderilmesi. Basılmamış.
  • Bilgen, A., 1973. Antepfıstığı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Bould, C., 1966. Leaf Analysis of Decidious Fruits. Nutrition of Fruit Crops (Ed. V.F. Childers). Hort. Publications. Rutgers. The State University. Nichola Ave. New Brunswick. New Jersey. ABD. pp:651-685.
  • Chapman, H.D., P.F. Pratt, F. Parker, 1961. Methods of Analysis for soils, plant and Waters. Uni. of California. Div. of Agri. Sci. 3095.
  • Çağlar, K.Ö., 1958. Toprak Bilgisi. A.Ü. Yayın No: 10. 286s.
  • Doll, E.C., R.E. Lucas. 1973. Testing Soils for potassium, calcium and magnesium. Soil Testing and Plant Analysis (Ed. L.M. Walsh, J.O. Beaton). Soil Sci. Soc. of Amer., Inc. Madison. Wisconsin USA. pp:133-151.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil Chemical Analysis. Prentice, Hall, Inc., New York 183 p.
  • Joley, L.E., 1973. (Çev. Bilal Yardımcı). Sen Kabuklu Fıstık. T.B. Zirai İşler Genel Müd. Yayın No:154.
  • Jones, J.B., 1982. Tracking as a technique for evaluating the nutritional status of plants. Plant Nutrition 1982 (Ed: A. Scaife). 9. Int. colloquium. 1:51-60. Common. Agri Bordeaux.
  • Lachica, M., J. Yanez, A. Aguilar, 1968. Determinacion analitica de makro Y mikro-nutrientes en olio. S. dele vegetative control de la II coloquio Evropoe Y Mediterranea (6.57).
  • Lindsay, W.L., J.J. Mortvedt, P.M. Giardano, 1972. Micronutrient in Agriculture. Soil Science Soc. of America. Inc., Madison Wisconsin USA.
  • Loue, A., 1968. Diagnostic pétiolaire de prospection études sur la nutrition et la fertilisation potassique de la vigne. Société Commerciale des potasses, d’Alsace services Agronomique pp:31-41.
  • Olsen, S.R., V. Cole, F.S. Watanabe, L.A. Dean, 1954. Estimation of available phosphorus in soils by extraction with sodium bicarbonate. US Dept. of. Agric. Cir. No:939. Washington, D.C. ABD.
  • Özbek, N., 1973. Toprak Verimliliği ve Gübreler-1. Toprak Verimliliği. A.Ü.Z.F. Yayın No:525.
  • Özbek, N., 1981. Meyve Ağaçlarının Gübrelenmesi. Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
  • Özbek, S., M. Ayfer, 1957. Türkiye’de Antepfıstığı Anaçları ve Aşı Tekniği. A.Ü.Z.F. 1959. Yıllığı Fasikül 4’den ayrı basım.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Yayın No:128.
  • Öztan, B., G. Munsuz, 1961. Satürasyon Macunu ve Yüzde Satürasyon. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü, Ankara, Teknik Yayın No:6.
  • Painter, J.H., 1963. A recent leaf analysis service development of importance to growers in Oregon. Nut Gro. Soc. of Oregon and Washington. 49:6-8.
  • Pizer, N.M., 1967. Some advisory aspects; soil potassium and magnesium. Tech. Bull. No. 14.
  • Thomas, G.W., D.E. Peaslee, 1973. Testing soils for phosphorus. Soil Testing and plant analysis. (Ed. L.M. Walsh, J.D. Beaton) Soil Sci. Soc. of Amer. Inc. Madison. Wisconsin, ABD pp:115-132.

Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1985, Cilt: 14 Sayı: 1-2, 47 - 57, 31.12.1985

Öz

Bu çalışma Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen Antepfıstığının beslenme durumunu ortaya koymak amacıyla ele alınmıştır. Bu amaçla 3 ayrı ekolojiden toplam 31 ünite seçilmiştir. Seçilen ünitelerden toprak ve yaprak örnekleri alınmış ve kestirme yöntemiyle verim tespiti yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Antepfıstığı çoğunlukla kırmızımsı kahverengi topraklarda yetiştirilmektedir. Toprakların yaklaşık 1/3’ü sığ olup sadece A horizonu ihtiva etmektedir. İncelenen toprakların büyük bir kısmı tınlı bünyede, tuzsuz ve reaksiyonları orta ve ekstrem alkalidir. Kireç kapsamları yüksek ve çok yüksektir. Toprakların organik madde miktarları ve fosfor kapsamları genellikle az, potasyum ve magnezyum kapsamları bir iki ünite dışında yeterlidir. Bitki analiz sonuçlarına göre antepfıstığında yaygın fosfor, çinko ve demir noksanlığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 1982. Tarım İstatistikleri Özeti. D.İ.E. Ankara
  • Anonim, 1982. Ticaret İstatistikleri. D.İ.E. Ankara.
  • Anonim, 1983. Tarımsal Yapı ve Üretim. D.İ.E. Ankara.
  • Anonyms, 1979. The Analysis of Agricultural materials. 2. Edition. RB 427 Replaces.
  • Technical Bulletin: 27. S. 225. Ministry of Agri. Fish, and Food. London. Her Majesty’s Stationary Office.
  • Aydeniz, S., S. Danışman, İ. Karaçalı, 1982. Gaziantep Fıstıklarında Fosfor Durumu ve Açlığın Giderilmesi. Basılmamış.
  • Bilgen, A., 1973. Antepfıstığı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Bould, C., 1966. Leaf Analysis of Decidious Fruits. Nutrition of Fruit Crops (Ed. V.F. Childers). Hort. Publications. Rutgers. The State University. Nichola Ave. New Brunswick. New Jersey. ABD. pp:651-685.
  • Chapman, H.D., P.F. Pratt, F. Parker, 1961. Methods of Analysis for soils, plant and Waters. Uni. of California. Div. of Agri. Sci. 3095.
  • Çağlar, K.Ö., 1958. Toprak Bilgisi. A.Ü. Yayın No: 10. 286s.
  • Doll, E.C., R.E. Lucas. 1973. Testing Soils for potassium, calcium and magnesium. Soil Testing and Plant Analysis (Ed. L.M. Walsh, J.O. Beaton). Soil Sci. Soc. of Amer., Inc. Madison. Wisconsin USA. pp:133-151.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil Chemical Analysis. Prentice, Hall, Inc., New York 183 p.
  • Joley, L.E., 1973. (Çev. Bilal Yardımcı). Sen Kabuklu Fıstık. T.B. Zirai İşler Genel Müd. Yayın No:154.
  • Jones, J.B., 1982. Tracking as a technique for evaluating the nutritional status of plants. Plant Nutrition 1982 (Ed: A. Scaife). 9. Int. colloquium. 1:51-60. Common. Agri Bordeaux.
  • Lachica, M., J. Yanez, A. Aguilar, 1968. Determinacion analitica de makro Y mikro-nutrientes en olio. S. dele vegetative control de la II coloquio Evropoe Y Mediterranea (6.57).
  • Lindsay, W.L., J.J. Mortvedt, P.M. Giardano, 1972. Micronutrient in Agriculture. Soil Science Soc. of America. Inc., Madison Wisconsin USA.
  • Loue, A., 1968. Diagnostic pétiolaire de prospection études sur la nutrition et la fertilisation potassique de la vigne. Société Commerciale des potasses, d’Alsace services Agronomique pp:31-41.
  • Olsen, S.R., V. Cole, F.S. Watanabe, L.A. Dean, 1954. Estimation of available phosphorus in soils by extraction with sodium bicarbonate. US Dept. of. Agric. Cir. No:939. Washington, D.C. ABD.
  • Özbek, N., 1973. Toprak Verimliliği ve Gübreler-1. Toprak Verimliliği. A.Ü.Z.F. Yayın No:525.
  • Özbek, N., 1981. Meyve Ağaçlarının Gübrelenmesi. Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
  • Özbek, S., M. Ayfer, 1957. Türkiye’de Antepfıstığı Anaçları ve Aşı Tekniği. A.Ü.Z.F. 1959. Yıllığı Fasikül 4’den ayrı basım.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Yayın No:128.
  • Öztan, B., G. Munsuz, 1961. Satürasyon Macunu ve Yüzde Satürasyon. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü, Ankara, Teknik Yayın No:6.
  • Painter, J.H., 1963. A recent leaf analysis service development of importance to growers in Oregon. Nut Gro. Soc. of Oregon and Washington. 49:6-8.
  • Pizer, N.M., 1967. Some advisory aspects; soil potassium and magnesium. Tech. Bull. No. 14.
  • Thomas, G.W., D.E. Peaslee, 1973. Testing soils for phosphorus. Soil Testing and plant analysis. (Ed. L.M. Walsh, J.D. Beaton) Soil Sci. Soc. of Amer. Inc. Madison. Wisconsin, ABD pp:115-132.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hüseyin Tekin Bu kişi benim

Çağlar Genç Bu kişi benim

Celal Kuru Bu kişi benim

Fatih Akkök Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1985
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1985
Kabul Tarihi 31 Ocak 1985
Yayımlandığı Sayı Yıl 1985 Cilt: 14 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Tekin, H., Genç, Ç., Kuru, C., Akkök, F. (1985). Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe, 14(1-2), 47-57.
AMA Tekin H, Genç Ç, Kuru C, Akkök F. Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. Aralık 1985;14(1-2):47-57.
Chicago Tekin, Hüseyin, Çağlar Genç, Celal Kuru, ve Fatih Akkök. “Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 14, sy. 1-2 (Aralık 1985): 47-57.
EndNote Tekin H, Genç Ç, Kuru C, Akkök F (01 Aralık 1985) Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe 14 1-2 47–57.
IEEE H. Tekin, Ç. Genç, C. Kuru, ve F. Akkök, “Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar”, Bahçe, c. 14, sy. 1-2, ss. 47–57, 1985.
ISNAD Tekin, Hüseyin vd. “Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 14/1-2 (Aralık1985), 47-57.
JAMA Tekin H, Genç Ç, Kuru C, Akkök F. Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1985;14:47–57.
MLA Tekin, Hüseyin vd. “Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe, c. 14, sy. 1-2, 1985, ss. 47-57.
Vancouver Tekin H, Genç Ç, Kuru C, Akkök F. Antepfıstığı Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1985;14(1-2):47-5.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram