Uygulamada kullanılan azot konsantrasyonu arttıkça meyve, yaprak, sürgün ve kökte azot içeriği genellikle sürekli olarak artmıştır. Kullanılan azot konsantrasyonlarına göre yüzde olarak azot artışının en fazla sıra ile sürgün, yaprak, meyve ve kökte olduğu tespit edilmiştir. Meyve yaprak, sürgün ve kökte yüz de olarak en fazla birikimin azottan sonra potasyum olduğu bulunmuştur. Potasyum içeriğinin en fazla meyvede en az ise kökte olduğu tespit edilmiştir. Azot konsantrasyonunun artması bitkinin bütün kısımlarında potasyum içeriğinin azalmasına neden olmuştur. 350 ppm’den daha fazla azot kullanılması yaprak, sürgün ve kökte kalsiyum içeriğini azaltmıştır. En fazla kalsiyum içeriğinin yaprakta en az ise meyvede olduğu tespit edilmiştir. Kullanılan farklı azot konsantrasyonlarının meyvede N, P, Ca ve Mg, yaprakta P, Mg, sürgünde Mg içeriğine olan etkisinin istatistiksel olarak önemsiz olduğu tespit edilmiştir.
The N content of fruits, leaves, stems and roots generally increased with N concentration. The greatest increase in N concept occurred in stems, leaves, fruits and roots respectively. It was observed that potassium accumulation in fruits, leaves, stems and roots was the second element which follows the N accumulation. The highest and lowest K content was determined in fruits and roots, respectively. Nitro gen concentration reduced the K content in all plant parts. More than 350 ppm N application decreased the Ca content in leaves stems and roots. The highest and lowest Ca content was occurred in leaves and fruits respectively. The influence of N concentrations applied on accumulation of N, P, Ca, and Mg in fruits; P and Mg in leaves; Mg in stems was not significant.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1984 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1984 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 1984 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1984 Cilt: 13 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram