Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri

Yıl 1984, Cilt: 13 Sayı: 1, 13 - 18, 31.12.1984

Öz

Uygulamada kullanılan azot konsantrasyonu arttıkça meyve, yaprak, sürgün ve kökte azot içeriği genellikle sürekli olarak artmıştır. Kullanılan azot konsantrasyonlarına göre yüzde olarak azot artışının en fazla sıra ile sürgün, yaprak, meyve ve kökte olduğu tespit edilmiştir. Meyve yaprak, sürgün ve kökte yüz de olarak en fazla birikimin azottan sonra potasyum olduğu bulunmuştur. Potasyum içeriğinin en fazla meyvede en az ise kökte olduğu tespit edilmiştir. Azot konsantrasyonunun artması bitkinin bütün kısımlarında potasyum içeriğinin azalmasına neden olmuştur. 350 ppm’den daha fazla azot kullanılması yaprak, sürgün ve kökte kalsiyum içeriğini azaltmıştır. En fazla kalsiyum içeriğinin yaprakta en az ise meyvede olduğu tespit edilmiştir. Kullanılan farklı azot konsantrasyonlarının meyvede N, P, Ca ve Mg, yaprakta P, Mg, sürgünde Mg içeriğine olan etkisinin istatistiksel olarak önemsiz olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Alan, R. 1983-a. Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bitki Gelişmesine, Verime ve Meyve Özelliklerine Etkisi Doğa Bilim Dergisi D2. 8, 3. 285-291. 1984.
  • Alan, R., 1983-b. Azot Formunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bitki Gelişmesine, Verime ve Meyve Özelliklerine Etkisi (Yayınlanmamış).
  • Ashkar, S.A., S.K. Ries, 1971. Lettuce Tipbum as Related to Nutrient Imbalance and Nitrogen Composition. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96(4):448-452.
  • Barker, A.V., D.N. Maynard, W.H. Lachman, 1967. Induction of Tomato Stem and Leaf Lesions and K Deficiency by excessive Ammonium Nutrition. Soil. Sci. 103:319-326.
  • Barker, A.V., D.N. Maynard, 1972. Cation and Nitrate Accumulation in Pea and Cucumber Plants as Induenced by Nitrogen Nutrition. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 97(1):27-30.
  • Cantliffe, D.F., 1977. Nitrogen Fertilizer Requirements of Pickling Cucumbers Grown for Once over Harvest. 11. Effect on Plant. Tissue Mineral Nutrient Concentration J. Amer. Soc. Hort. Sci. 102(2):115-119.
  • Düzgüneş, O., 1963. Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Prensipleri ve Metotları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • El-sheikh, A.M., M.A. Abdel-Hakam, Ulrich, 1970. Critical Nitrate levels for Squash; Cucumber and Melonplants. Soil Sci. and Plant Analysis, 1(2):63-74.
  • El-sheikh, A.M., T.C. Broyer, 1970. Concentrations of Total Nitrogen in Squash. Cucumber and Melon in Relation to Growth and to a piper Steenbjerg Effect. Soil Sci. and Plant Analysis. 1(4):213-219.
  • Günay, A., 1981. Serler. Cilt 11. Özel Sebze Yetiştiriciliği. Çağ Matbaası, Ankara.
  • Hoagland, D.R., D.I. Amon, 1950. The Water Culture Method for Growing plants without Soil. California Agr. Exp. Sta. Cir. 347.
  • Kirkby, E.A., A.H. Knight, 1977. Influence of the level of Nitrate Nutrition Onion Uptake and Assimilation, Organic Acid Accumulation and Cation-Anion Balance in whole Tomato Plants. Plant Physiol, 60:349-353.
  • Little, T.M., F.J. Hills, 1975. Statistical Methods in Agricultural Research. University of California, Davis.
  • Maynard, D.N., A.V. Barker, W.H. Lachman, 1968. Influence of potassium on the Utilization of Ammonium by Tomato plants. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 92:537-542.
  • McElhannon, W.S., H.A. Mills, 1977. Influence of Percent NO₃/NH₄ on Growth an Absorption and Assimilation by lima Beans in Solution Culture. Agronomy. J. 70:1027-1032.
  • Moraghan, J.T., O.A. Porter, 1975. Maize Growth as Affected by Rot Temperature and Form of Nitrogen. Plant and Soil 43:479-487.
  • Sassaville D.N., H.A. Mills, 1979. N Form and Concentration; Effects on N Absorption, Growth and Total N Accumulation with Southern peas. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 104(5):586-591.
  • Schenk, M., J. Wehrmann, 1979. Potassium and phosphate Uptake of Cucumber Plants at different Ammonia Supply. Plant and Soil. 52:415-426.
  • Spratt, E.D., 1974. Effect of Ammonium and Their Time of Application on utilization of N by Wheat. Agronomy J. 66:57-61.
  • Torres de Claasen, M.E., G.E. Wilcox, 1974. Effect of Nitrogen Form on Growth and Composition of Tomato and Pea Tissue. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 99(2):171-174.
  • Warner, M.H., J.B. Jones, 1970. A rapid Method for Nitrogen Determination in Plant Tissue. Soil Science and Plant Analysis. 1(2):109-114.
  • Wilcox, G.E., J.E. Hoff, C.M. Jones, 1973. Ammonium Reduction of calcium and Magnesium Content of Tomato and Sweet Com Leaf Tissue and Influence on Incidence of Blossom End Rot of Tomato Fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 98(1):86-89.

The Effect of Nitrogen Concentration on Some Mineral Contents of Cucumber Plants Grown in Solution Culture

Yıl 1984, Cilt: 13 Sayı: 1, 13 - 18, 31.12.1984

Öz

The N content of fruits, leaves, stems and roots generally increased with N concentration. The greatest increase in N concept occurred in stems, leaves, fruits and roots respectively. It was observed that potassium accumulation in fruits, leaves, stems and roots was the second element which follows the N accumulation. The highest and lowest K content was determined in fruits and roots, respectively. Nitro gen concentration reduced the K content in all plant parts. More than 350 ppm N application decreased the Ca content in leaves stems and roots. The highest and lowest Ca content was occurred in leaves and fruits respectively. The influence of N concentrations applied on accumulation of N, P, Ca, and Mg in fruits; P and Mg in leaves; Mg in stems was not significant.

Kaynakça

  • Alan, R. 1983-a. Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bitki Gelişmesine, Verime ve Meyve Özelliklerine Etkisi Doğa Bilim Dergisi D2. 8, 3. 285-291. 1984.
  • Alan, R., 1983-b. Azot Formunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bitki Gelişmesine, Verime ve Meyve Özelliklerine Etkisi (Yayınlanmamış).
  • Ashkar, S.A., S.K. Ries, 1971. Lettuce Tipbum as Related to Nutrient Imbalance and Nitrogen Composition. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96(4):448-452.
  • Barker, A.V., D.N. Maynard, W.H. Lachman, 1967. Induction of Tomato Stem and Leaf Lesions and K Deficiency by excessive Ammonium Nutrition. Soil. Sci. 103:319-326.
  • Barker, A.V., D.N. Maynard, 1972. Cation and Nitrate Accumulation in Pea and Cucumber Plants as Induenced by Nitrogen Nutrition. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 97(1):27-30.
  • Cantliffe, D.F., 1977. Nitrogen Fertilizer Requirements of Pickling Cucumbers Grown for Once over Harvest. 11. Effect on Plant. Tissue Mineral Nutrient Concentration J. Amer. Soc. Hort. Sci. 102(2):115-119.
  • Düzgüneş, O., 1963. Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Prensipleri ve Metotları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • El-sheikh, A.M., M.A. Abdel-Hakam, Ulrich, 1970. Critical Nitrate levels for Squash; Cucumber and Melonplants. Soil Sci. and Plant Analysis, 1(2):63-74.
  • El-sheikh, A.M., T.C. Broyer, 1970. Concentrations of Total Nitrogen in Squash. Cucumber and Melon in Relation to Growth and to a piper Steenbjerg Effect. Soil Sci. and Plant Analysis. 1(4):213-219.
  • Günay, A., 1981. Serler. Cilt 11. Özel Sebze Yetiştiriciliği. Çağ Matbaası, Ankara.
  • Hoagland, D.R., D.I. Amon, 1950. The Water Culture Method for Growing plants without Soil. California Agr. Exp. Sta. Cir. 347.
  • Kirkby, E.A., A.H. Knight, 1977. Influence of the level of Nitrate Nutrition Onion Uptake and Assimilation, Organic Acid Accumulation and Cation-Anion Balance in whole Tomato Plants. Plant Physiol, 60:349-353.
  • Little, T.M., F.J. Hills, 1975. Statistical Methods in Agricultural Research. University of California, Davis.
  • Maynard, D.N., A.V. Barker, W.H. Lachman, 1968. Influence of potassium on the Utilization of Ammonium by Tomato plants. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 92:537-542.
  • McElhannon, W.S., H.A. Mills, 1977. Influence of Percent NO₃/NH₄ on Growth an Absorption and Assimilation by lima Beans in Solution Culture. Agronomy. J. 70:1027-1032.
  • Moraghan, J.T., O.A. Porter, 1975. Maize Growth as Affected by Rot Temperature and Form of Nitrogen. Plant and Soil 43:479-487.
  • Sassaville D.N., H.A. Mills, 1979. N Form and Concentration; Effects on N Absorption, Growth and Total N Accumulation with Southern peas. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 104(5):586-591.
  • Schenk, M., J. Wehrmann, 1979. Potassium and phosphate Uptake of Cucumber Plants at different Ammonia Supply. Plant and Soil. 52:415-426.
  • Spratt, E.D., 1974. Effect of Ammonium and Their Time of Application on utilization of N by Wheat. Agronomy J. 66:57-61.
  • Torres de Claasen, M.E., G.E. Wilcox, 1974. Effect of Nitrogen Form on Growth and Composition of Tomato and Pea Tissue. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 99(2):171-174.
  • Warner, M.H., J.B. Jones, 1970. A rapid Method for Nitrogen Determination in Plant Tissue. Soil Science and Plant Analysis. 1(2):109-114.
  • Wilcox, G.E., J.E. Hoff, C.M. Jones, 1973. Ammonium Reduction of calcium and Magnesium Content of Tomato and Sweet Com Leaf Tissue and Influence on Incidence of Blossom End Rot of Tomato Fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 98(1):86-89.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Refik Alan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1984
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1984
Kabul Tarihi 31 Ocak 1984
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Alan, R. (1984). Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri. Bahçe, 13(1), 13-18.
AMA Alan R. Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri. Bahçe. Aralık 1984;13(1):13-18.
Chicago Alan, Refik. “Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri”. Bahçe 13, sy. 1 (Aralık 1984): 13-18.
EndNote Alan R (01 Aralık 1984) Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri. Bahçe 13 1 13–18.
IEEE R. Alan, “Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri”, Bahçe, c. 13, sy. 1, ss. 13–18, 1984.
ISNAD Alan, Refik. “Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri”. Bahçe 13/1 (Aralık1984), 13-18.
JAMA Alan R. Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri. Bahçe. 1984;13:13–18.
MLA Alan, Refik. “Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri”. Bahçe, c. 13, sy. 1, 1984, ss. 13-18.
Vancouver Alan R. Azot Konsantrasyonunun Su Kültüründe Yetiştirilen Hıyarda Bazı Önemli Besin Maddeleri İçeriğine Etkileri. Bahçe. 1984;13(1):13-8.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram