Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma

Yıl 1983, Cilt: 12 Sayı: 2, 35 - 40, 31.12.1983

Öz

Çalışmada, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü deneme bahçesinde bulunan, yabancı kökenli bazı şeftali çeşitlerinin pulp yapımına uygunluk durumları incelenmiştir. 1982 ve 1983 yıllarında hasat edilip laboratuvara getirilen şeftalilerin önce taze haldeki bazı kalite özellikleri incelenmiş ve daha sonra meyveler pulpa işlenmiştir. Çeşitlerin pulpa uygunluğunda; renk, pulp verimi, toplam asitlik ve suda çözünür madde değerleri ölçüt olarak alınmış olup, bu nitelikler "tartılı derecelendirme" yöntemine göre değerlendirilmiştir. Sonuçta; Golden Jübile, July Elberta, Redhaven ve Glohaven şeftali çeşitlerinin pul pa uygunluk yönünden, ilk dört sırada yer aldıkları saptanmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 1972. Şeftali hektarı standardı. TSE, Ankara.
  • Beavens, E.A., H.G. Beattie, 1942. The preparation and processing of peach, pear and plum juices. Conner 94(21):15-18,20.
  • Blake, M.A., O.W. Davidson, 1941. Some results of aridity and catechol tannin studies of peach fruits. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 39:200-204.
  • Cemeroğlu, B., 1982. Meyve suyu üretim teknolojisi. Teknik Basım Sanayii Matbaası, Ankara, 309s.
  • Demirören, S., F. Öz, M. Büyükyılmaz, G. Çelebioğlu, 1976. Marmara Bölgesinde yerli ve yabancı şeftali çeşitlerinin seçimi (Sonuç raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Keskin, H., 1975. Gıda Kimyası. İ.Ü. Kimya Fakültesi, Yayın No:21, İstanbul, 1047s.
  • Lee, F.A., C.S. Peterson, 1950. The preparation and freestone peach juice and nectar. Food Technology 4:466-468.
  • Lees, R., 1968. The laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books, London, 108p.
  • Paul, A.A., D.A.T. Southgate, 1976. The composition of foods. Her Majesty’s Stationery office. London, 218p.
  • Salunkhe, D.X., P.X. Deshpande, J.Y. Do, 1968. Effects of maturity and storage on physical and biochemical changes in peach and apricot fruits. Journal of Horticulture Science. 43:235, 42.
  • Şafak, A., 1983. Bursa bölgesinde seçilmiş bir grup şeftali üreticisinin üretim ve pazarlama sorunları ile çözüm yollan üzerinde bir araştırına (sonuç raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Tressler, K.D., 1961. Blended fruit juice and nectars. Fruit and vegetable juice processing technology (Ed. Tressler, K.D., M A. Joslyn) A VI Pub. Inc. Westport, pp:816-835.
  • Vural, R., 1972. Konservecilik Araştırma Enstitüsü Sonuç Raporları, Konservecilik Araştırma Enstitüsü, Bursa.

A Study on Suitability of Some Peach Cultivars for Pulp Making

Yıl 1983, Cilt: 12 Sayı: 2, 35 - 40, 31.12.1983

Öz

In this study, 13 peach cultivars were investigated in respect of their suitability for pulp making. The samples were harvested from the experiment orchard of Yalova Horticultural Research Institute in 1982 and 1983. First, the pomological properties of the fruits were studied and then they were processed in to pulp. The characteristics evaluated in the raw material included fruit width, length, fruit weight, stone weight and pulp yield. On the other hand, pH value, total acidity, soluble solids and pulp colour by test panel were determined in the pulp. The results are as follow; 1. Fruit width 7.1-8.8 cm, fruit length 6.6-8.0 cm, fruit weight 192-328 gms, stone weight 7.1-10.7 gms and pulp yield 51.5-72.0% in the fresh samples. 2. pH value 3.80-4.30, total acidity as malic add 0.62-0.79% and soluble solids 11.2-13.7% in the pulp. It was concluded that the peach cultivars of G. Jubile, J. Elberta, Redhaven and Glohaven were found more suitable for pulp making.

Kaynakça

  • Anonim, 1972. Şeftali hektarı standardı. TSE, Ankara.
  • Beavens, E.A., H.G. Beattie, 1942. The preparation and processing of peach, pear and plum juices. Conner 94(21):15-18,20.
  • Blake, M.A., O.W. Davidson, 1941. Some results of aridity and catechol tannin studies of peach fruits. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 39:200-204.
  • Cemeroğlu, B., 1982. Meyve suyu üretim teknolojisi. Teknik Basım Sanayii Matbaası, Ankara, 309s.
  • Demirören, S., F. Öz, M. Büyükyılmaz, G. Çelebioğlu, 1976. Marmara Bölgesinde yerli ve yabancı şeftali çeşitlerinin seçimi (Sonuç raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Keskin, H., 1975. Gıda Kimyası. İ.Ü. Kimya Fakültesi, Yayın No:21, İstanbul, 1047s.
  • Lee, F.A., C.S. Peterson, 1950. The preparation and freestone peach juice and nectar. Food Technology 4:466-468.
  • Lees, R., 1968. The laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books, London, 108p.
  • Paul, A.A., D.A.T. Southgate, 1976. The composition of foods. Her Majesty’s Stationery office. London, 218p.
  • Salunkhe, D.X., P.X. Deshpande, J.Y. Do, 1968. Effects of maturity and storage on physical and biochemical changes in peach and apricot fruits. Journal of Horticulture Science. 43:235, 42.
  • Şafak, A., 1983. Bursa bölgesinde seçilmiş bir grup şeftali üreticisinin üretim ve pazarlama sorunları ile çözüm yollan üzerinde bir araştırına (sonuç raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Tressler, K.D., 1961. Blended fruit juice and nectars. Fruit and vegetable juice processing technology (Ed. Tressler, K.D., M A. Joslyn) A VI Pub. Inc. Westport, pp:816-835.
  • Vural, R., 1972. Konservecilik Araştırma Enstitüsü Sonuç Raporları, Konservecilik Araştırma Enstitüsü, Bursa.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Filiz Fidan Bu kişi benim

Hüseyin Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1983
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1983
Kabul Tarihi 31 Ocak 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Fidan, F., & Çetin, H. (1983). Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe, 12(2), 35-40.
AMA Fidan F, Çetin H. Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. Aralık 1983;12(2):35-40.
Chicago Fidan, Filiz, ve Hüseyin Çetin. “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 12, sy. 2 (Aralık 1983): 35-40.
EndNote Fidan F, Çetin H (01 Aralık 1983) Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe 12 2 35–40.
IEEE F. Fidan ve H. Çetin, “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”, Bahçe, c. 12, sy. 2, ss. 35–40, 1983.
ISNAD Fidan, Filiz - Çetin, Hüseyin. “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 12/2 (Aralık1983), 35-40.
JAMA Fidan F, Çetin H. Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1983;12:35–40.
MLA Fidan, Filiz ve Hüseyin Çetin. “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe, c. 12, sy. 2, 1983, ss. 35-40.
Vancouver Fidan F, Çetin H. Bazı Şeftali Çeşitlerinin Pulpa Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1983;12(2):35-40.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram